Cara Memasang, Menghapus, dan Mengurus Font pada Windows, Mac, dan Linux

Sama ada anda mahu menggunakan fon baru di Word atau hanya menukar fon sistem sistem operasi anda untuk memberikan penampilan yang berbeza, anda harus terlebih dahulu memasang fon pada sistem operasi anda.

Proses pemasangan menjadikan font tersedia untuk semua program pada sistem operasi anda. Sebilangan besar aplikasi tidak membenarkan anda memuatkan fail fon dan menggunakannya - mereka menyediakan senarai fon yang terpasang untuk anda pilih.

Amaran: Terlalu Banyak Font Yang Boleh Melambatkan Komputer Anda

Memasang terlalu banyak fon boleh melambatkan komputer anda. Jangan sesekali memasang fon dalam jumlah besar tanpa sebab tertentu - pasangkan fon yang sebenarnya anda mahu gunakan. Jangan nyahpasang fon yang disertakan dengan sistem operasi anda, tetapi jangan hapus pemasangan fon yang anda pasang setelah selesai menggunakannya.

Perlahan ini berlaku dengan semua sistem operasi - Windows, Mac OS X, dan Linux. Sistem operasi harus mengawasi jumlah font yang lebih besar, dan setiap program yang menggunakan fon harus memuat dan menanganinya.

Tingkap

Untuk memasang fon pada Windows, muat turunnya dalam format OpenType (.otf), PostScript Type 1 (.pfb + .pfm), TrueType (.ttf), atau TrueType Collection (.ttc). Klik kanan fail fon yang dimuat turun dan pilih Pasang. Sekiranya fail fon terdapat dalam arkib - seperti fail .zip - ekstrak terlebih dahulu.

Anda akan menemui senarai fon yang dipasang di folder Font anda. Buka Panel Kawalan, klik Penampilan dan Pemperibadian, dan klik Fon untuk mengaksesnya. Anda juga dapat menekan kekunci Windows sekali untuk membuka menu Mula atau layar Mula, ketik "Font" untuk mencari sistem anda, dan klik pintasan folder Font yang muncul.

Dari sini, anda boleh melihat fon yang dipasang. Nyahpasang fon dengan mengklik kanannya dan memilih Padam. Untuk memasang banyak fon sekaligus, seret dan lepaskannya ke tetingkap Font.

Mac OS X

Untuk memasang fon pada Mac OS X, muat turun dalam OpenType (.otf), TrueType (.ttf), Datafork TrueType Suitcase (.dfont), atau jenis fail fon yang lebih lama yang disokong oleh Mac, seperti PostScript Type 1. Klik dua kali fail fon yang dimuat turun untuk melihatnya. Klik Pasang Font di tetingkap pratonton untuk memasangnya.

Anda akan mendapat senarai fon yang terpasang di aplikasi Buku Font. Untuk membukanya, buka Finder, klik Aplikasi di bar sisi, dan klik dua kali Buku Font. Anda juga boleh membuka Launchpad dan mengklik pintasan Buku Font. Untuk melancarkannya dari papan kekunci anda, tekan Command + Space untuk membuka pencarian Spotlight, ketik "Buku Font", dan tekan Enter.

Pratonton fon dengan mengkliknya. Untuk mengeluarkan fon, klik kanan dan pilih Buang Keluarga "Font Name". Untuk mematikan fon yang telah anda pasang, klik kanan dan pilih Nonaktifkan Keluarga "Nama Font". Anda kemudian boleh mengaktifkannya semula dari menu yang sama kemudian.

Untuk memasang banyak fail fon sekaligus, seret dan lepaskan ke tetingkap Buku Font.

Linux

Pengedaran Linux yang berbeza dilengkapi dengan persekitaran desktop yang berbeza, dan persekitaran desktop yang berlainan itu mengandungi aplikasi yang berbeza untuk ini.

Untuk memasang fon, muat turun terlebih dahulu dalam format TrueType (.ttf), PostScript Type 1 (.pfb + .pfm), atau OpenType (.otf). Anda kemudian boleh mengklik dua kali fon untuk melihatnya. Di Ubuntu atau sebaran Linux berasaskan GNOME lain, GNOME Font Viewer akan muncul. Klik butang Pasang untuk memasang fon untuk akaun pengguna anda.

Anda boleh memasang fon secara manual - atau memasang banyak fon sekaligus - dengan memasukkannya ke dalam direktori .fonts akaun pengguna anda. Pertama, buka direktori Laman Utama anda dalam pengurus fail. Di Nautilus, klik Lihat> Tunjukkan Fail Tersembunyi untuk melihat folder tersembunyi. Cari folder .fonts dan klik dua kali padanya. Sekiranya tidak ada, klik kanan di direktori utama anda, buat folder baru, dan beri nama . Fonts . Letakkan fail fon di direktori ini untuk memasangnya untuk akaun pengguna anda.

Anda perlu mengemas kini cache fon anda sebelum fon yang anda letakkan di folder ini tersedia dalam aplikasi. Buka terminal dan jalankan perintah fc-cache .

Untuk menghapus fon, buka folder .fonts di direktori utama anda dan hapus fail fon dari sana. Sekiranya anda menambahkan fon dengan GNOME Font Viewer, lihatlah direktori .local / share / font di folder rumah anda. Jalankan perintah fc-cache selepas itu untuk membatalkan pendaftaran fon dari sistem.

Sekiranya anda perlu menggunakan sebilangan besar font untuk beberapa sebab, anda mungkin ingin menggunakan program pengurusan fon. Anda boleh memuatkan semua fon anda ke dalam satu program sehingga anda dapat melihat dan menguruskannya di satu tempat. Anda kemudian boleh menggunakan program pengurusan font untuk memasang fon pada sistem anda apabila anda memerlukannya dan menyahpasangnya apabila tidak, mengelakkan berlakunya kelambatan.