Cara Memeriksa Dengan Cepat Sekiranya Komputer Anda Dapat Menjalankan Permainan PC

Permainan PC tidak semudah permainan konsol. Sekiranya anda mempunyai komputer riba dengan perkakasan grafik yang lemah atau PC yang lebih lama, adalah mustahak untuk memeriksa sama ada komputer anda dapat menyokong permainan sebelum anda membelanjakan wang anda.

Berita baiknya adalah bahawa pemain PC tidak perlu meningkatkan perkakasan mereka sekerap biasa. Malah PC permainan yang dibina bertahun-tahun yang lalu harus dapat mengendalikan permainan terbaru dengan baik. Walaupun begitu, kad grafik yang lebih baru mungkin adalah yang anda perlukan untuk meneruskan permainan yang lebih baru. Komputer riba yang tidak dibina untuk permainan dan PC lama adalah perkara yang berbeza.

BERKAITAN: Cara Menetapkan Tetapan Grafik Permainan PC Anda Tanpa Usaha

Berhati-hati dengan Grafik Intel

Pertama, satu amaran besar: Sekiranya komputer anda menggunakan grafik Intel bersepadu dan bukannya menggunakan kad grafik NVIDIA atau AMD khusus, anda mungkin akan mengalami masalah semasa menjalankan permainan yang lebih baru dan memerlukan grafik.

Sebilangan besar komputer riba yang tidak ditagih secara khusus kerana komputer riba permainan menggunakan grafik bersepadu Intel, yang lebih murah dan menggunakan tenaga yang lebih sedikit. Komputer riba permainan tersebut biasanya menawarkan grafik bersepadu Intel dan kad grafik khusus, beralih di antara mereka berdasarkan apa yang anda lakukan.

Banyak PC desktop juga menggunakan grafik bersepadu Intel untuk mengurangkan kos. Namun, dengan desktop, sangat mudah untuk membeli dan memasang kad grafik khusus untuk memberi anda dorongan permainan.

Prestasi grafik onboard Intel telah meningkat selama bertahun-tahun, tetapi hampir tidak mencukupi dalam hal permainan. Malah perkakasan grafik Intel terkini jauh lebih perlahan daripada menggunakan kad grafik khusus dari NVIDIA atau AMD. Sekiranya anda hanya mempunyai grafik Intel, anda mungkin tidak dapat memainkan permainan terbaru pada tetapan grafik terendah.

Periksa Spesifikasi PC Anda Secara Manual

Kami akan merangkumi kaedah yang lebih automatik di kemudian hari, tetapi pertama-tama kita akan melihat kaedah manual. Anda perlu mengetahui perkakasan di komputer anda - terutamanya kelajuan CPU, jumlah RAM, dan butiran kad grafik. Anda boleh mendapatkan maklumat ini dengan pelbagai cara, termasuk mencari spesifikasi komputer riba anda secara dalam talian.

Walau bagaimanapun, kaedah termudah untuk mencari semua butiran ini adalah dengan alat maklumat sistem. Kami mengesyorkan Speccy (versi percuma baik), dibuat oleh syarikat yang sama yang menjadikan CCleaner yang sangat baik. Muat turun dan pasang Speccy, dan kemudian jalankan.

Skrin ringkasan utama menunjukkan kepada anda apa yang perlu anda ketahui:

  • Jenis dan kelajuan CPU, dalam GHz.
  • Jumlah RAM, dalam GB.
  • Model kad grafik komputer anda dan jumlah RAM yang terdapat pada kad grafik tersebut.

Seterusnya, cari syarat sistem untuk permainan yang ingin anda jalankan. Anda biasanya akan menemui maklumat ini di laman web permainan atau di laman web untuk kedai apa pun yang menjualnya. Contohnya terdapat di bahagian bawah halaman permainan di kedai Steam.

Bandingkan maklumat yang ditunjukkan dalam Speccy dengan perincian yang disenaraikan untuk permainan. Perhatikan keperluan pemproses, memori, dan kad video. Setelah anda mengingati perkakasan asas yang terdapat di dalam komputer anda, memeriksa keperluan sistem semudah meliriknya dan membandingkan dari memori.

Anda ingin mengetahui perbezaan antara syarat minimum dan keperluan yang disyorkan. Keperluan minimum adalah apa yang diperlukan untuk memulakan permainan. Anda biasanya harus menjalankan permainan pada tetapan terendah, dan ini mungkin bukan pengalaman yang sangat menyeronokkan. Sekiranya PC anda memenuhi spesifikasi yang disyorkan, anda akan mempunyai masa yang lebih baik untuk bermain permainan. Anda mungkin tidak dapat menambah semua pilihan grafik sehingga tetapan maksimumnya, tetapi anda harus mencari keseimbangan yang bagus dan boleh dimainkan.

Bandingkan Spesifikasi PC Anda dengan Permainan secara automatik

Walaupun tidak terlalu sukar untuk mengetahui sendiri spesifikasi PC anda dan kemudian membandingkannya dengan keperluan permainan, anda sering dapat menggunakan komputer untuknya. Untuk memeriksa keperluan sistem secara automatik, gunakan laman web Can You Run It. Laman web ini disokong oleh pelbagai syarikat besar, termasuk AMD.

Sebelum menggunakan laman web ini, kami mengesyorkan agar menjalankan aplikasi desktop Deteksi Makmal Keperluan Sistem. Sekiranya tidak, anda akan diminta untuk menjalankannya pada kali pertama anda mencari permainan. Pasang aplikasi ini dan ia akan mengimbas perkakasan komputer anda sebelum menghantar anda kembali ke laman web, menetapkan kuki khas yang mengenal pasti perkakasan anda. Dengan cara ini anda tidak perlu memasang applet Java atau ActiveX.

Setelah menjalankan alat, kunjungi laman web Can You Run It, dan mulailah mengetik nama permainan yang ingin Anda periksa di kotak "Cari permainan". Medan akan mencadangkan tajuk secara automatik sehingga anda dapat memilih permainan yang tepat. Setelah memilih permainan, klik butang "Can You Run It".

Halaman hasil membolehkan anda melihat bagaimana PC Anda memenuhi persyaratan minimum dan yang disarankan untuk permainan, termasuk CPU, kartu video, RAM, versi Windows, dan ruang cakera kosong.

BERKAITAN: Cara Menghapus Data Peribadi Secara Automatik Semasa Anda Tutup Penyemak Imbas Anda

Dan setelah memasang alat pengesanan, anda boleh memeriksa seberapa banyak permainan yang anda mahukan pada masa akan datang. Perhatikan bahawa alat pengesanan berfungsi dengan menyimpan kuki supaya penyemak imbas anda dapat menarik maklumat perkakasan. Sekiranya anda mengosongkan kuki, anda perlu menjalankan alat pengesanan sekali lagi.

Kredit Gambar: włodi di Flickr, Carles Reig di Flickr