Cara Menambah Laman Web ke Skrin Utama pada Sebarang Telefon Pintar atau Tablet

Skrin utama telefon pintar atau tablet anda bukan hanya untuk aplikasi. Apa sahaja platform yang anda gunakan, anda boleh menyematkan laman web kegemaran anda ke skrin utama anda supaya anda dapat mengaksesnya dengan cepat.

Beberapa platform menawarkan ciri bonus. Sebagai contoh, Chrome untuk Android membuka laman web ini di tingkap mereka sendiri tanpa antara muka penyemak imbas, sementara Windows 8 dan Windows Phone menawarkan kemas kini jubin langsung di beberapa laman web.

Android

Lancarkan Chrome untuk Android dan buka laman web atau laman web yang ingin disematkan ke skrin utama anda. Ketik butang menu dan ketuk Tambahkan ke skrin utama. Anda dapat memasukkan nama jalan pintas dan kemudian Chrome akan menambahkannya ke skrin utama anda.

Ikon akan muncul di skrin utama anda seperti pintasan atau widget aplikasi lain, jadi anda boleh menyeretnya dan meletakkannya di mana sahaja anda suka. Chrome untuk Android memuat laman web sebagai "aplikasi web" ketika Anda mengetuk ikon, sehingga ia akan mendapat entri sendiri di pengalih aplikasi dan tidak akan menghalangi antara muka penyemak imbas.

iPhone, iPad & iPod Touch

Lancarkan penyemak imbas Safari di iOS Apple dan arahkan ke laman web atau laman web yang ingin anda tambahkan ke skrin utama anda. Ketik butang Kongsi pada bar alat penyemak imbas - itu adalah segi empat tepat dengan anak panah yang menunjuk ke atas. Ia berada di bar di bahagian atas layar pada iPad, dan di bar di bahagian bawah layar pada iPhone atau iPod Touch. Ketuk ikon Tambah ke Skrin Utama di menu Kongsi.

Anda akan diminta memberi nama jalan pintas sebelum mengetuk butang Tambah. Jalan pintas boleh diseret dan diletakkan di mana sahaja, termasuk di folder aplikasi - sama seperti ikon aplikasi biasa. (Untuk membuat folder aplikasi di iOS, sentuh dan seret ikon aplikasi ke ikon aplikasi lain dan tahan di sana sebentar.) Apabila anda mengetuk ikon, ia akan memuatkan laman web dalam tab biasa di dalam aplikasi penyemak imbas Safari.

Penyemak imbas lain, seperti Chrome untuk iOS, tidak menawarkan ciri ini. Kerana keterbatasan dalam iOS Apple, hanya penyemak imbas Safari milik Apple yang dibenarkan melakukan ini.

Windows 8, 8.1, RT

BERKAITAN: Cara Mengubah Aplikasi Web Menjadi Warga Desktop Kelas Pertama

Peranti Windows 8, 8.1, dan RT juga menawarkan cara untuk menyematkan laman web ke skrin Mula anda. Ini jelas paling berguna pada tablet, bukan pada PC desktop di mana anda tidak mahu melihat skrin Mula. Di desktop Windows, anda boleh menyematkan jalan pintas laman web ke bar tugas anda untuk akses yang lebih mudah.

Pertama, buka penyemak imbas Internet Explorer moden - itulah yang mungkin anda gunakan pada tablet, kerana ia menawarkan pengalaman yang paling dioptimumkan untuk sentuhan. Navigasi ke laman web yang ingin disematkan, tarik bar aplikasi - misalnya, dengan mengklik kanan atau menggesek ke atas dari bahagian bawah skrin anda - dan ketuk ikon bintang. Ketuk ikon pin, masukkan nama jalan pintas, dan klik Pin untuk Mula. Laman web akan muncul sebagai jubin di skrin Mula anda.

Ketik jubin dan laman web akan dibuka di Internet Explorer. Beberapa laman web menawarkan sokongan jubin langsung - Windows akan menggunakan suapan RSS yang berkaitan untuk menampilkan tajuk utama dan kemas kini dari laman web jika anda memasukkannya ke skrin Mula anda. Sebilangan besar laman web belum dikonfigurasi untuk menyokong ciri ini. Sekiranya ada, anda akan melihat kemas kini setelah menyematkannya ke skrin utama anda.

Telefon Windows

Prosesnya serupa pada Windows Phone. Pertama, buka laman web yang ingin anda pasangkan di Internet Explorer. Ketuk butang Lagi (…) dan ketuk Pin untuk Mula di menu yang muncul. Windows Phone 8.1 menyokong kemas kini jubin langsung dari laman web yang telah mengkonfigurasi ciri, sama seperti Windows 8.

Sekiranya anda mempunyai jenis telefon pintar atau tablet lain, ia mungkin juga mempunyai ciri ini. Cukup buka penyemak imbasnya dan cari di menu untuk pilihan yang bernama seperti "Tambahkan ke layar utama" atau "Pin ke skrin utama."

Untuk membuang jalan pintas laman web dari skrin utama peranti anda, tekan lama pintasan dan lepaskan seperti yang anda lakukan pada ikon aplikasi lain.