Cara Zip dan Unzip Fail dan Folder pada Mac

Mac dihantar dengan alat pemampatan bawaan yang kuat yang dapat membantu anda mengzip dan membuka zip fail dan folder. Tambahan, ia sangat mudah digunakan! Untuk fungsi tambahan, anda juga selalu boleh mencuba aplikasi pihak ketiga.

Pertama, mari kita bincangkan mengenai alat Arkib Utiliti terbina dalam. Ini bukan aplikasi, tetapi ciri yang sangat terintegrasi ke dalam aplikasi Finder.

Cara Zip Fail dan Folder pada Mac

Untuk memulakan, buka aplikasi "Finder", dan cari fail atau folder yang ingin anda kompres. Sekiranya anda memilih beberapa fail, tahan kekunci Command sambil memilih fail.

Setelah anda membuat pilihan, klik kanan padanya untuk melihat menu konteks. Di sini, klik pilihan "Kompres".

Sekiranya anda menggunakan banyak fail, pilihan Kompres juga akan menunjukkan kepada anda berapa banyak fail yang telah anda pilih.

Setelah proses pemampatan selesai, anda akan melihat fail termampat baru dalam folder yang sama. Sekiranya anda memampatkan satu fail atau folder, arkib akan membawa nama yang sama, dengan pelanjutan ".zip".

Sekiranya anda memampatkan banyak fail, anda akan melihat fail baru dengan nama "Archive.zip." Anda harus menamakan semula fail agar lebih mudah dicari.

BERKAITAN: Cara Terpantas untuk Menamakan Semula Fail pada macOS

Anda kini boleh memindahkan fail Zip yang dimampatkan ke folder lain atau menghantarnya sebagai lampiran e-mel.

Cara Unzip Fail dan Folder pada Mac

Membongkar arkib lebih mudah. Tidak kira sama ada fail Zip yang anda muat turun di internet atau sesuatu yang anda tekan sendiri.

Navigasi ke arkib di aplikasi Finder dan klik dua kali pada fail Zip. Selepas beberapa saat, fail atau folder akan menyahmampatkan dalam folder yang sama.

Sekiranya ia adalah satu fail, anda akan melihat bahawa fail tersebut akan kembali ke keadaan asalnya, dengan namanya utuh. Sekiranya anda menyahmampatkan folder atau fail Zip yang mengandungi banyak fail, ia akan muncul sebagai folder dengan nama yang sama dengan arkib.

Cara Menukar Tetapan Utiliti Arkib

Walaupun Utiliti Arkib tidak mempunyai UI yang kelihatan, anda boleh mengubah beberapa tetapannya. Untuk melakukan ini, buka Spotlight pada Mac anda (Command + Space), dan cari "Archive Utility."

Setelah dibuka, klik item "Arkib Utiliti" dari bar menu, dan klik pilihan "Keutamaan".

Di sini, anda dapat mengubah tingkah laku Utiliti Arkib dalam aplikasi Finder. Anda boleh membuat destinasi lalai baru untuk semua fail yang dimampatkan dan tidak dikompres serta memilih untuk memindahkan fail yang diarkibkan ke Sampah.

Alternatif Pihak Ketiga: The Unarchiver

Sekiranya anda mencari lebih banyak ciri, atau jika anda ingin mengeluarkan format yang berbeza seperti RAR, 7z, Tar, dan sebagainya, cuba The Unarchiver. Ini adalah utiliti percuma yang menyokong lebih daripada sedozen format arkib yang popular dan tidak jelas.

Aplikasi ini membolehkan anda mengubah tujuan pengekstrakan lalai. Selain itu, ia membolehkan anda memilih untuk membuat folder baru untuk mengekstrak fail, membuka folder secara automatik setelah pengekstrakan selesai, dan mengaktifkan pilihan untuk memindahkan arkib ke Sampah setelah pengekstrakan selesai.

BERKAITAN: Cara Membuka 7z dan Fail Arkib Lain pada OS X