Cara Menyimpan Imej Sorotan Skrin Kunci Windows 10 ke Hard Drive anda

Secara lalai, Windows 10 menunjukkan gambar latar pada skrin kunci anda yang telah dikurasi khusus untuk penggunaan ini - tetapi tidak jelas di mana ia disimpan. Windows menggantikan gambar ini secara berkala, tetapi jika anda ingin menggunakannya sebagai kertas dinding biasa, beberapa yang terakhir biasanya ada di dalam cache itu dan tidak terlalu sukar untuk disimpan jika anda mengambilnya dalam masa.

Sebilangan besar daripada anda mungkin telah mematikan gambar Spotlight di skrin kunci anda kerana Microsoft akan memasukkan iklan sesekali di sana, tetapi jika tidak, anda akan perhatikan bahawa iklannya sangat jarang, dan gambar Spotlight sering kali sangat bagus. Perhatikan juga bahawa kita bercakap di sini mengenai gambar latar untuk skrin kunci - halaman yang harus anda klik atau luncurkan untuk masuk ke skrin log masuk. Anda sebenarnya boleh menetapkan gambar latar untuk skrin masuk anda secara berasingan.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan Iklan pada Skrin Kunci Windows 10 Anda

Pertama: Dayakan Imej Sorotan di Skrin Kunci

Sekiranya anda mematikan gambar Spotlight (atau anda tidak pasti), mudah untuk menghidupkannya semula. Cukup klik Mula dan kemudian pilih Tetapan (atau tekan Windows + I). Pada skrin Tetapan, klik Pemperibadian.

Di tetingkap Personalisasi, pilih tab "Kunci layar" dan kemudian pada menu lungsur Latar Belakang, pilih "Lampu sorot Windows".

Apabila anda pertama kali menghidupkan Spotlight, memerlukan beberapa restart (atau kembali ke skrin kunci) untuk membina beberapa gambar di cache anda. Pada skrin kunci, anda dapat menekan Spotlight ke arah jenis gambar yang anda gemari. Apabila anda melihat sesuatu yang anda suka, klik "Suka dengan apa yang anda lihat?" dan kemudian klik "Saya mahukan lebih banyak!" untuk melihat lebih banyak gambar seperti gambar semasa pada masa akan datang.

Cara Menyimpan Imej Sorotan

Setelah Windows mempunyai masa untuk menyimpan beberapa gambar Spotlight, anda dapat menjumpainya disimpan dalam folder pengguna anda. Pertama, anda perlu memastikan anda melihat folder tersembunyi. Dalam Penjelajah Fail, beralih ke tab Lihat, klik "Tunjukkan / sembunyikan", kemudian aktifkan kotak centang "Item tersembunyi".

Seterusnya, arahkan ke folder berikut (atau hanya salin jalan di bawah dan tampalkannya ke bar alamat Penjelajah Fail):

% userprofile% \ AppData \ Local \ Packages \ Microsoft.Windows.ContentDeliveryManager_cw5n1h2txyewy \ LocalState \ Assets

Perhatikan bahawa %userprofile%bahagian jalan itu secara automatik melompati anda ke folder pengguna untuk pengguna yang sedang masuk (secara lalai pada C:\Users\). Di dalam folder, anda akan melihat sejumlah besar fail dengan nama fail yang panjang dan tidak bermakna serta tanpa sambungan. Sebilangannya adalah fail gambar yang anda cari; banyak yang tidak.

Daripada bekerja dengan fail ini secara langsung di folder Aset, anda akan menyalinnya di tempat lain. Cukup buat folder baru di mana sahaja anda mahu, pilih semua fail dalam folder Aset (Ctrl + A adalah cara terpantas), dan kemudian salin ke folder baru. Apabila anda melakukan ini, Windows akan memberi amaran kepada anda bahawa beberapa fail mungkin membahayakan komputer anda. Ini hanya kerana anda memindahkannya dari folder sistem dan Windows tidak mengenali jenis fail (kerana tidak ada peluasan yang diberikan). Klik OK untuk menyelesaikan penyalinan fail.

Dalam folder baru dengan fail yang disalin, anda sekarang akan menamakan semula semua fail untuk memasukkan sambungan JPG. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan Prompt Perintah. Di tetingkap File Explorer, dengan folder baru anda ditampilkan, klik File> Open Command Prompt, dan kemudian pilih "Open command prompt as administrator" untuk membuka Command Prompt di lokasi anda sekarang.

Pada Prompt Perintah, ketik (atau salin dan tampal) arahan berikut dan tekan Enter:

ren *. * * .jpg

Perintah ini menamakan semula semua fail dalam direktori ke nama mereka sekarang ditambah dengan pelanjutan .jpg. Keluar dari Prompt Perintah dan muat semula folder yang anda gunakan (F5). Seperti yang anda lihat, beberapa fail sekarang mempunyai lakaran kecil. Itu adalah fail gambar sebenar. Anda boleh teruskan dan hapus semua yang tidak mempunyai lakaran kecil untuk menghalangnya.

Dari fail gambar sebenar yang tersisa, anda akan melihat beberapa jenis. Beberapa fail terkecil hanyalah aset gambar yang mungkin digunakan untuk perkara seperti ikon aplikasi atau paparan. Anda juga boleh menyingkirkannya. Gambar berorientasikan potret mungkin menarik bagi anda untuk digunakan pada telefon pintar. Dan gambar skrin lebar adalah gambar skrin kunci sebenar yang anda mahukan. Masukkannya ke folder dengan kertas dinding yang lain dan anda boleh pergi!