PCIe 4.0: Apa Yang Baru dan Mengapa Penting

Perkakasan PCI Express 4.0 sudah lama wujud. Pemacu keadaan pepejal (SSD) dan kad grafik dengan sokongan PCIe 4.0 dilancarkan pada bulan Jun semasa Computex 2019. Itu semua berkat AMD.

Bahagian komputer yang lebih pantas selalu menjadi prospek yang menarik, tetapi buat masa ini, kita kebanyakan membincangkan peningkatan kelajuan yang ketara untuk SSD M.2 NVMe "gum stick". Kad grafik dengan sokongan PCIe 4.0 akan tiba pada musim panas 2019, tetapi pemain tidak memerlukan lebar jalur tambahan yang mereka tawarkan. Debut ini muncul dua tahun selepas standard PCIe 4.0 diterbitkan pada pertengahan 2017.

Masalah rumit adalah bahawa dengan masa yang pemain sedang berteriak-teriak untuk bandwidth lebih, kita boleh bercakap tentang versi yang berbeza daripada PCIe sama sekali. Sama seperti PCIe 4.0 yang datang ke komputer, PCI Special Interest Group (PCI-SIG) - badan yang bertanggungjawab untuk melepaskan standard PCIe baru - diterbitkan PCIe versi 5.0.

Apa itu PCIe?

Piawai Peripheral Component Interconnect Express (PCIe) adalah bagaimana kad pengembangan berkomunikasi dengan PC anda. Ini termasuk item seperti kad grafik, kad suara, kad Wi-Fi, dan M.2 NVMe SSD. Semakin tinggi versi PCIe, semakin tinggi lebar jalur yang tersedia untuk kad pengembangan sistem.

Slot pengembangan PCIe pada PC anda biasanya terdapat dalam empat rasa x1, x4, x8, x16. Angka-angka tersebut menunjukkan berapa banyak "lorong" yang dimiliki setiap slot pengembangan. Semakin banyak jalur slot mempunyai data yang lebih pantas dapat mengalir ke dan dari kad. Kad grafik moden menggunakan slot x16, misalnya, sementara SSD NVMe M.2 "gum stick" menggunakan slot khas dengan dua atau empat jalur.

PCIe juga serasi ke belakang. Sekiranya anda mempunyai kad grafik PCIe 4.0, anda boleh menggunakannya dengan papan induk yang direka untuk PCIe 3.0; namun, lebar jalur kad yang ada akan terhad pada kemampuan PCIe 3.0. Sebaliknya, kad PCIe 3.0 dapat masuk dalam slot PCIe 4.0, tetapi sekali lagi ia akan dibatasi oleh PCIe 3.0.

Itulah asas-asas mutlak PCIe. Untuk menyelam lebih mendalam, periksa penjelasan kami di pelbagai port PCI Express di papan induk anda.

Apa yang Baru dalam PCIe 4.0?

Ciri penting dari mana-mana versi PCIe baru adalah bahawa ia menggandakan lebar jalur dari generasi sebelumnya. Terdapat semua jenis nombor yang dilontarkan mengenai maksudnya. Tetapi secara praktikal slot PCIe 4.0 x16 secara teorinya dapat mencapai kira-kira 32 gigabait sesaat (GB / s) data yang mengalir ke setiap arah, sementara PCIe 3.0 maksimal, anda dapat menebaknya, 16GB / s.

Banyak orang juga akan bercakap mengenai PCIe 4.0 x16 yang mempunyai lebar jalur sekitar 64 GB / s, tetapi dalam hal itu, mereka hanya mengira jumlah data yang mengalir ke kedua arah. Apapun cara anda menghitungnya, ada banyak kelajuan yang akan datang ke PC, dan kad grafik yang menempati slot PCIe 4.0 x16 sedang dalam perjalanan.

Walaupun seperti yang kami katakan sebelumnya, menambahkan lebar jalur untuk kad grafik sebenarnya tidak menjadi masalah sekarang kerana PCIe 3.0 melayani pemain dengan baik. Periferal seperti SSD NVMe menawarkan perbezaan kelajuan yang paling ketara untuk hari-hari awal standard baru ini.

Di luar peningkatan kelajuan untuk komponen, PCIe 4.0 mempunyai kebolehpercayaan dan integriti isyarat yang lebih baik untuk prestasi yang lebih baik.

Untuk menjalankan PC di rumah, perkara yang paling penting untuk difahami dengan PCIe 4.0 ialah ia menggandakan lebar jalur PCIe 3.0.

Bilakah saya boleh mendapatkannya?

Seperti yang telah kami nyatakan sebelumnya, Computex 2019 adalah tempat PCIe 4.0 benar-benar memulakan dengan pengumuman produk dari AMD, Corsair, dan Gigabyte, antara lain. Intel tidak mengatakan apa-apa mengenai PCIe 4.0 untuk perkakasan pengguna — dan bahkan berpendapat bahawa ia tidak akan membantu mempercepat permainan PC anda — jadi, buat masa ini, PCIe 4.0 adalah mengenai sistem AMD.

AMD mengumumkan chipset X570 di Computex dengan sokongan PCIe 4.0, dan pengeluar memperkenalkan puluhan motherboard X570 termasuk ASRock, Asus, Gigabyte, dan MSI. Papan X570 ini tidak akan murah, dan juga diharapkan dapat menghasilkan jumlah haba yang baik. Hampir setiap papan dari unit permainan rata-rata anggaran hingga monster yang dilengkapi RGB ultra mewah mempunyai peminat untuk memastikan komponen tetap sejuk. Papan hujung yang lebih tinggi juga menambah sinki haba, paip, dan dalam beberapa kes sistem penyejukan cecair. Itu hanya untuk papan itu sendiri dan tidak biasa.

Sebagai tambahan kepada motherboard PCIe 4.0, anda memerlukan pemproses yang dapat menyokongnya, yang bermaksud pemproses Ryzen generasi ketiga. Di Computex, AMD mengumumkan lima pemproses Ryzen 3000 berbeza dari harganya dari pemproses enam teras $ 200 hingga tenaga kerja 12-teras $ 500. CPU baru ini mula dihantar pada hari Ahad, 7 Julai 2019.

Computex bukan penghujung tolak PCIe 4.0 AMD. Syarikat itu menindaklanjuti beberapa hari kemudian di persidangan permainan E3 2019 dengan dua kad grafik baru yang menyokong PCIe 4.0 termasuk Radeon RX 5700 XT dan Radeon RX 5700. Kad baru juga akan dilancarkan pada hari Ahad, 7 Julai 2019.

Papan induk yang lebih tua tidak akan mendapat PCIe 4.0

Pemproses baru AMD masih menggunakan soket AM4 seperti yang dilakukan oleh generasi Ryzen sebelumnya. Ini bermaksud cip Ryzen 3000 yang lebih baru dapat dimasukkan ke dalam motherboard yang dibina untuk CPU Ryzen 2000 seperti motherboard X470 dan B450; namun, untuk mendapatkan PCIe 4.0, anda memerlukan motherboard baru yang dibina untuk standard baru.

Itu mungkin mengejutkan bagi sebilangan peminat PCIe kerana pengeluar papan induk telah mengeluarkan kemas kini firmware yang membawa sokongan PCIe 4.0 terhad pada papan yang lebih lama. Masalahnya ialah kemas kini ini hanya berfungsi dengan motherboard tertentu yang dapat menangani tuntutan PCIe 4.0 yang ketat. Walaupun begitu, peningkatan dijangka hanya berfungsi dengan slot PCIe x16 teratas (yang biasanya digunakan untuk kad grafik) dan mungkin juga beberapa slot M.2.

AMD memutuskan bahawa peningkatan kualiti ini terlalu rumit bagi orang biasa. Untuk mengelakkan kekeliruan, syarikat menghentikan mereka. Anda mungkin masih menemui beberapa kemas kini papan induk dalam talian yang membawa PCIe 4.0 ke papan induk yang lebih tua, tetapi tidak digalakkan. Sekiranya anda mahukan PCIe 4.0, rancangan terbaik adalah mencari motherboard baru dan pemproses baru.

Di atas pemproses Ryzen 3000 dan motherboard X570, Corsair juga mengumumkan Corsair MP600, SSD "gum stick" M.2 NVMe yang menyokong PCIe 4.0 dengan kelajuan membaca hampir 5,000 Megabait sesaat (MBps).

Pemacu PCIe 3.0 M.2 NVMe berprestasi tinggi, secara perbandingan, mencapai sekitar 3,500 MBps. M.2 Corsair yang baru juga mempunyai pendingin yang kelihatan jahat agar tetap sejuk. MP600 dilancarkan pada bulan Julai.

Gigabyte mengumumkan SSD Aorus NVMe Gen 4 dengan kelajuan membaca yang serupa dengan MP600 Corsair. Daripada pendingin haba yang besar, SSD Gigabyte dilengkapi dengan penyebar haba tembaga seluruh badan. Gigabyte tidak mengatakan dengan tepat kapan SSD akan dilancarkan, tetapi syarikat itu mengatakan akan segera hadir.

Patriot, pembuat storan yang lebih kecil, juga merancang untuk melancarkan SSD PCIe 4.0 pada tahun 2019.

PCIe 5.0 Baru Diumumkan, Terlalu

Sekiranya pengenalan bahagian PCIe 4.0 tidak cukup rumit, PCI-SIG menggunakan Computex untuk mengumumkan PCIe 5.0. Sekali lagi, kita mendapat penggandaan lebar jalur dengan 5.0. Daripada 32 GB / s pada setiap arah untuk slot x16 di PCIe 4.0, kami mendapat 64GB / s dengan PCIe 5.0.

Lebih cepat lebih baik, jadi kita mungkin akan melihat komponen PCIe 5.0 akan keluar tidak lama lagi, bukan? Mungkin sesetengah syarikat akan mengabaikan PCIe 4.0 sama sekali?

Tidak begitu pantas.

AMD dan rakan-rakan pembuatannya sudah melabur dalam PCIe 4.0, jadi mereka mungkin tidak mahu langsung membuat kapal. Di samping itu, untuk mengatasi cabaran teknikal untuk melaksanakan PCIe 5.0 perlu sedikit masa.

Kita sudah dapat melihat bahawa PCIe 4.0 berjalan lebih panas daripada PC dengan PCIe 3.0, misalnya. Itu menunjukkan bahawa kita mungkin tidak melihat PCIe 5.0 untuk beberapa waktu kerana pembuat komponen dan peranti menjadikan PCIe 4.0 sempurna.

Sekali lagi, dengan Intel yang kini keluar dari sokongan PCIe 4.0, syarikat mungkin ingin melonjak ke PCIe 5.0 untuk mencuri beberapa guruh AMD, tetapi itu hanya spekulasi. Sejauh ini, AMD dan Intel tidak begitu berminat dengan PCIe 5.0, jadi kami mungkin sudah menunggu beberapa tahun lagi.

Buat masa ini, semuanya berkaitan dengan PCIe 4.0, dan hanya untuk sistem berasaskan AMD.