Cara Menggunakan WhatsApp di Komputer Anda (dan Web)

Ingin menggunakan WhatsApp dari komputer anda? Walaupun tidak ada klien WhatsApp yang berdiri sendiri, anda dapat menggunakan aplikasi web dan desktop pelanggan WhatsApp untuk mengirim mesej melalui telefon pintar anda. Inilah cara menggunakan WhatsApp pada PC, Mac atau komputer Windows 10 anda.

Dengan menggunakan Web WhatsApp, anda menyambungkan telefon pintar ke komputer atau penyemak imbas. Selagi kedua-dua peranti berdekatan satu sama lain, anda boleh menggunakan komputer anda untuk menghantar mesej melalui WhatsApp di telefon anda.

Anda boleh menggunakan WhatsApp Web dari mana-mana penyemak imbas desktop (semua penyemak imbas utama seperti Safari, Chrome, Firefox, Edge, dan Opera disokong) atau platform mana pun. Anda juga akan mendapat pemberitahuan untuk mesej baru.

Sekiranya anda mahukan aplikasi khusus, anda boleh menggunakan aplikasi WhatsApp Desktop untuk Windows dan macOS. Untuk ciri tambahan, anda bahkan boleh menggunakan aplikasi pihak ketiga. ChatMate untuk WhatsApp ($ 2.99) adalah alternatif yang bagus untuk pengguna Mac.

Proses menyambungkan iPhone atau telefon pintar Android anda ke Web WhatsApp atau Desktop WhatsApp adalah sama. Kami akan memandu anda melalui proses menggunakan Web WhatsApp.

Buka penyemak imbas kegemaran anda dan pergi ke web.whatsapp.com. Di sini, anda akan melihat kod QR di sebelah kanan skrin.

Sekarang, anda perlu mengimbas kod QR menggunakan telefon pintar iPhone atau Android anda.

Jika anda menggunakan telefon pintar Android, ketuk butang "Menu" dari bar alat di sudut kanan atas.

Seterusnya, pilih pilihan "Web WhatsApp".

Sekarang, arahkan kamera telefon pintar anda ke kod QR.

Sebentar lagi, kod QR akan dipindai, dan anda akan log masuk ke Web WhatsApp.

Sekiranya anda menggunakan iPhone, pergi ke tab "Tetapan".

Di sini, pilih pilihan "Web WhatsApp".

Sekarang, arahkan kamera iPhone ke kod QR.

Setelah diimbas, Web WhatsApp akan menunjukkan semua mesej anda.

Anda kini boleh mengklik mesej untuk membukanya dan mengirim mesej kepada sesiapa sahaja selagi telefon pintar iPhone atau Android anda berdekatan. Ia tidak perlu disambungkan ke rangkaian yang sama, tetapi perlu dalam talian.

Anda boleh melakukan hampir semua perkara di Web WhatsApp (kecuali membuat panggilan suara dan panggilan video) yang anda dapat dari telefon pintar anda. Anda boleh menghantar GIF, foto, video, dokumen, emoji dan banyak lagi.

BERKAITAN: Cara Membuat Panggilan Suara dan Video Kumpulan di WhatsApp

Untuk membenarkan pemberitahuan mesej di penyemak imbas anda, klik butang "Hidupkan Pemberitahuan Desktop".

Kemudian sahkan dari pop timbul untuk membenarkan pemberitahuan untuk Web WhatsApp. (Munculan ini bergantung pada penyemak imbas yang anda gunakan.)

Setelah selesai menggunakan Web WhatsApp, pastikan anda log keluar. Untuk melakukan ini, klik butang "Menu" dari bar alat atas dan kemudian pilih pilihan "Log Keluar".

Gunakan WhatsApp secara berterusan untuk sembang kerja dan peribadi? Inilah cara untuk melindungi akaun WhatsApp anda.

BERKAITAN: Cara Melindungi Akaun WhatsApp Anda