Cara Bermain Permainan Wii dan GameCube di PC anda dengan Dolphin

Pernah berharap anda dapat bermain permainan Wii dan GameCube di PC anda? Sama seperti sistem retro kegemaran anda, ada emulator yang dapat melakukan tugas itu, dan ia dipanggil Dolphin.

BERKAITAN: Cara Bermain NES, SNES, dan Permainan Retro Kegemaran Anda di PC anda dengan Emulator

Dolphin adalah emulator Wii sumber terbuka dan GameCube yang menyokong sebahagian besar permainan untuk kedua-dua konsol. Dolphin dapat menjalankan koleksi permainan Wii dan GameCube anda dengan baik pada 1080p pada kebanyakan PC baru, dan bahkan sistem yang lebih lama masih dapat mengatasi kelajuan yang dapat dimainkan dalam definisi standard 480p (yang merupakan resolusi asli GameCube). Memasang Dolphin memang mudah, dan anda juga boleh merobek permainan anda sendiri dari Wii jika anda bersedia membuat homebrew.

Mengapa Lumba-Lumba Lebih Baik daripada Wii

Mengapa melakukan ini jika anda sudah mempunyai Wii? Izinkan saya mengira caranya:

  • Sekiranya anda mempunyai perkakasan yang baik, anda boleh meningkatkan tetapan grafik pada permainan lama. Malah, permainan untuk GameCube, yang memiliki maksimum 480 p dan terjebak pada nisbah aspek 3: 4, naik ke layar lebar hingga HD penuh atau bahkan 4K. Terdapat peretasan yang membolehkan permainan berjalan pada 60 bingkai sesaat. Terdapat juga banyak pek tekstur dan shader buatan masyarakat yang meningkatkan penampilan permainan dengan ketara.
  • Semua permainan anda akan berada di satu tempat dan memuat dengan sangat pantas. Ini juga dapat dilakukan dengan memasang USB Loader GX di Wii, yang sebenarnya diperlukan untuk mendapatkan disk permainan anda secara sah untuk bermain di Dolphin, tetapi masih merupakan kelebihan daripada Wii biasa.
  • Anda boleh menggunakan Wii Remotes dengan Dolphin, bersama gamepad lain, termasuk Xbox 360 dan One Controller. Anda juga boleh menggunakan GameCube Controller, tetapi anda harus membeli penyesuai USB.
  • Ia serasi dengan Windows dan macOS, dengan keluaran lama yang terdapat di Linux.

Lumba-lumba bukan tanpa masalahnya; masih ada permainan yang tidak meniru dengan betul dan mempunyai bug atau gangguan, tetapi terdapat sokongan masyarakat yang sangat baik di forum mereka, dan rilis baru dikeluarkan setiap beberapa minggu yang merangkumi pembaikan bug.

Dolphin adalah sumber terbuka dan boleh didapati di halaman muat turun mereka. Versi rasmi terkini ialah 5.0, dan cukup stabil pada kebanyakan PC dengan kad grafik diskrit (beberapa grafik bersepadu dapat menjalankannya, tetapi anda mesti mencubanya untuk melihatnya). Semua versi menyokong sebahagian besar permainan Wii dan GameCube, walaupun versi yang lebih baru memperbaiki banyak pepijat dalam versi lama dan berjalan dengan lebih baik pada perkakasan semasa.

Cara Mendapatkan GameCube dan Wii secara sah

BERKAITAN: Adakah Memuat turun ROM Permainan Video Retro Pernah Sah?

Emulator biasanya digunakan untuk membajak permainan, tetapi ia juga boleh digunakan tanpa memuat turun ROM, dan dalam kes Dolphin, anda boleh merobek permainan anda sendiri ke PC menggunakan Wii. Prosesnya agak rumit, dan melibatkan pemasangan saluran Homebrew di Wii anda. Ini tetap perlu dilakukan, kerana ia membolehkan anda mengubah konsol lama anda menjadi pemain DVD, menjalankan emulator, dan memasang permainan ke cakera keras. Sekiranya berlaku peniruan, homebrewing membolehkan anda memasang permainan ke cakera keras, yang kemudian dapat disambungkan ke komputer untuk digunakan dengan Dolphin.

Untuk mengikuti laluan ini, buat pertama kali homebrew Wii anda, dan pasang USB Loader GX. Kedua-duanya boleh menjadi proses yang panjang, dan mungkin berbeza bergantung pada versi sistem yang anda miliki. Selepas itu, anda boleh menggunakan USB Loader GX untuk merobek disk permainan anda ke cakera keras luaran. Setiap permainan boleh memakan masa hingga satu jam, dan dapat berkisar antara 1GB hingga 5GB, walaupun disk berlapis ganda seperti  Super Smash Bros: Brawl  berukuran 8GB. Walaupun begitu, pemacu luaran 1TB dapat menyimpan lebih dari 300 permainan.

Perlu dinyatakan bahawa beberapa pemacu DVD sebenarnya dapat merobek permainan Wii dan GameCube tanpa memerlukan Wii, walaupun hanya berlaku untuk beberapa pemacu tertentu.

Mendapatkan Prestasi Terbaik daripada Dolphin

Sebagai emulator, menjalankan Dolphin pada PC akan memberikan prestasi yang hebat berbanding perkakasan GameCube dan Wii yang asal. Tetapi berita baiknya adalah bahawa konsol tersebut sudah begitu lama, dan perkakasan komputer baru sangat kuat, sehingga permainan umumnya dapat dijalankan dengan kecepatan penuh tanpa masalah. Sekiranya anda menggunakan PC yang lebih lama atau lebih murah, anda mungkin hanya dapat bermain permainan dengan resolusi 480p asalnya, tetapi PC permainan seharusnya dapat membuat permainan GameCube dan Wii pada 60 bingkai sesaat pada 1080p, atau bahkan 4K — dan mereka kelihatan hebat.

Sebelum memulakan permainan, anda pasti mahu mengklik butang "Grafik" pada menu utama. Terdapat empat tab di sini yang penuh dengan pilihan:

  • Umum : di sinilah anda memilih penyesuai anda (kad grafik), resolusi utama dan nisbah aspek anda (gunakan apa sahaja lalai untuk monitor anda), dan beberapa perubahan lain. Nisbah Aspek sangat penting: kebanyakan permainan GameCube lalai ke 4: 3 (untuk TV "persegi"), tetapi beberapa permainan Wii dapat dipaparkan secara asli di layar lebar 16: 9. Anda mungkin perlu beralih di antara mereka untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Aktifkan pilihan "Gunakan Layar Penuh" untuk menunjukkan permainan seperti televisyen, dan matikan V-Sync jika anda melihat perlambatan.
  • Peningkatan : tab ini membolehkan anda menambahkan beberapa kesan tambahan yang menarik, jika komputer anda cukup kuat. Sekiranya komputer anda tidak mempunyai kad grafik yang diskrit, anda boleh menetapkan tetapan Resolusi Dalaman ke "Auto" atau "Native." Sekiranya anda mempunyai kad grafik yang lebih hebat, anda boleh mencuba 2x atau bahkan 4x untuk grafik yang lebih tajam dan jelas. Penapisan anti-aliasing dan anisotropik akan membantu "jaggies", tepi model 3D yang dapat dilihat, dan tahap di mana mereka akan mempengaruhi prestasi grafik meningkat apabila pemboleh ubah meningkat. Klik "lumpuhkan kabut" jika anda menghadapi masalah melihat objek dalam permainan dari jarak jauh. Stereskopi hanya diperlukan untuk pengguna dengan monitor 3D.
  • Hacks : tab ini kebanyakannya untuk menyesuaikan tetapan berdasarkan prestasi untuk permainan individu. Anda akan menggunakannya jika permainan tertentu menghadapi masalah — Dolphin Wiki dapat memberi petunjuk mengenai tetapan yang diperlukan. Sebilangan besar permainan tidak memerlukannya.
  • Lanjutan : tab ini mempunyai beberapa pilihan lagi untuk kegunaan lanjutan. Pilihan "pangkas" dan "Skrin penuh tanpa sempadan" mungkin satu-satunya pilihan yang ingin dicuba oleh kebanyakan pengguna, tetapi "Tunjukkan statistik" berguna jika anda ingin membuat penanda aras sistem anda atau mendiagnosis masalah.

Setelah anda mengetahui tetapan yang tepat untuk permainan anda, inilah masanya untuk bermain.

Menyambungkan Pengawal

Salah satu kelebihan Dolphin ialah anda boleh bermain dengan alat kawalan yang anda suka, termasuk pengawal dari konsol lain dan permainan permainan pihak ketiga. Sekiranya anda tidak mempunyai alat kawalan, anda boleh menggunakan papan kekunci dan tetikus, yang baik untuk permainan GameCube tetapi tidak begitu bagus untuk permainan Wii.

Sekiranya anda mempunyai pengawal Wii, anda boleh menyambungkannya melalui Bluetooth. Perkara yang sama berlaku untuk pengawal Xbox One. Pengawal GameCube memerlukan penyesuai USB seperti ini, dan pengawal Xbox 360 Microsoft dapat menyambung melalui USB atau dengan penyesuai tanpa wayar. Sekiranya anda mempunyai pengawal Xinput lain, anda juga boleh menggunakannya

Setelah anda menyambungkan alat kawalan, buka panel "Pengawal" Dolphin. Anda dapat melihat di sini pengawal mana yang disambungkan.

Sekiranya anda ingin menyambungkan pengawal Wii sebenar, pilih "Real Wiimote", tahan 1 dan 2 pada pengawal anda, dan klik "Refresh" di bawah "Real Wiimote" sehingga anda melihat pengawal anda. Anda boleh menyambungkan sehingga 4 Wii remote ke Dolphin.

Anda juga boleh mengedit kawalan dengan mudah. Klik pada salah satu butang di menu dan tekan butang pada alat kawalan yang anda mahu gunakan. Setelah anda siap, anda sudah bersedia untuk mula bermain!