Cara Menggunakan Tanda Air dalam Dokumen Microsoft Word

Tanda air adalah gambar latar pudar yang terpapar di belakang teks dalam dokumen. Anda boleh menggunakannya untuk menunjukkan keadaan dokumen (rahsia, draf, dll.), Menambahkan logo syarikat yang halus, atau bahkan untuk sedikit bakat seni. Inilah cara menambah dan memanipulasi tanda air ke dokumen Word anda.

Cara Memasukkan Tanda Air Built-In

Dengan dokumen anda terbuka, beralih ke tab "Reka Bentuk".

Dalam kumpulan Latar Belakang Halaman pada tab itu, klik butang "Tanda Air".

Pada menu lungsur turun, klik mana-mana tanda air bawaan untuk memasukkannya ke dalam dokumen anda.

Word meletakkan tanda air di belakang teks.

Cara Memasukkan Tanda Air Tersuai

Anda juga boleh membuat tanda air khas dari teks atau gambar. Untuk melakukan ini, pilih "Tanda Air Kustom" dari menu tarik-turun "Tanda Air".

Menggunakan Tanda Air Teks Tersuai

Di tetingkap Tanda Air Dicetak yang terbuka, pilih pilihan "Tanda Air Teks". Ketik teks yang ingin anda gunakan ke dalam kotak "Teks" dan kemudian konfigurasikan pilihan untuk bahasa, font, ukuran, warna, dan orientasi seperti yang anda inginkan. Klik "OK" apabila anda selesai.

Word memasukkan tanda air teks tersuai anda di belakang teks.

Menggunakan Tanda Air Gambar Tersuai

Sekiranya anda ingin menggunakan gambar sebagai tanda air, pilih pilihan "Tanda Air Gambar" dan kemudian klik butang "Pilih Gambar".

Anda dapat menggunakan file gambar di komputer, mencari gambar di Bing, atau memilih gambar dari penyimpanan OneDrive anda.

Pilih gambar dari hasilnya dan kemudian klik butang "Masukkan". Kami menggunakan gambar dari komputer kami.

Kembali ke tetingkap Printed Watermark, anda mempunyai beberapa pilihan untuk bagaimana gambar anda muncul. "Skala" ditetapkan secara automatik secara lalai, tetapi Anda dapat mengubah ukuran gambar anda jika anda mahu. Pilihan "Pencucian" memasukkan gambar dengan warna pucat seperti kebanyakan tanda air muncul. Anda boleh mematikan pilihan itu agar gambar ditampilkan dengan penuh kemuliaan. Klik "OK" apabila anda menyiapkannya dengan cara yang anda mahukan.

Word memasukkan gambar di belakang teks dalam dokumen anda.

Cara Memindahkan atau Mengubah Semula Tanda Air

Untuk memindahkan tanda air setelah memasukkannya, anda perlu membuka kawasan Header / Footer dalam dokumen anda. Lakukan dengan mengklik dua kali di mana sahaja di bahagian header atau footer.

Apabila anda melakukannya, tanda air menjadi boleh diedit. Ini benar sama ada anda menggunakan tanda air teks atau gambar. Anda boleh menyeret gambar ke sekeliling untuk memindahkannya, atau anda boleh mengambil dan menyeret mana-mana pegangannya untuk mengubah saiznya - seperti yang anda lakukan dengan gambar lain.

Oleh kerana tanda air yang sama muncul di semua halaman, mengubah ukuran atau memindahkannya pada satu halaman bermaksud perubahan yang sama dilakukan di tempat lain.

Cara Menghilangkan Tanda Air

Terdapat dua cara untuk membuang tanda air. Yang pertama adalah dengan membuka kawasan Header / Footer, sehingga gambar dapat diakses (dengan cara yang sama seperti yang kita bicarakan di bahagian sebelumnya), memilih gambar, dan menekan tombol Delete.

Anda juga dapat beralih ke tab "Reka Bentuk", klik butang "Tanda Air", dan kemudian pilih perintah "Hapus Tanda Air". Sama ada cara yang baik.

Dan sama seperti memindahkan atau mengubah ukuran tanda air, menghapusnya akan menghapuskannya dari setiap halaman dokumen anda.