Cara Melumpuhkan OneDrive dan Mengeluarkannya Dari File Explorer pada Windows 10

Windows 10 merangkumi OneDrive, tetapi jika anda tidak mahu melihatnya, ada beberapa cara untuk mematikan OneDrive dan menghapusnya dari File Explorer pada Windows 10.

Pengguna Rumah: Nyahpasang OneDrive Biasanya

BERKAITAN: Apa Yang Baru dalam Kemas Kini Pencipta Windows 10

Bermula dalam Pembaruan Pencipta Windows 10, anda kini dapat menyahpasang OneDrive dengan mudah seperti yang anda lakukan pada program desktop yang lain. Hanya pengguna Windows 10 Home yang boleh melakukan ini. Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Professional, Enterprise, atau Education, lewati langkah ini dan gunakan kaedah Editor Dasar Kumpulan di bawah.

Pergi ke Panel Kawalan> Program> Nyahpasang Program atau Tetapan> Aplikasi> Aplikasi & ciri. Anda akan melihat program "Microsoft OneDrive" muncul dalam senarai perisian yang dipasang. Klik dan klik butang "Nyahpasang".

Windows akan segera menyahpasang OneDrive, dan ikon OneDrive akan hilang dari kawasan pemberitahuan.

(Sekiranya anda ingin memasang semula OneDrive pada masa akan datang, anda perlu menjalankan pemasang OneDrive yang terkubur dalam folder sistem Windows. Cukup pergi ke folder C: \ Windows \ SysWOW64 \ pada Windows 10 versi 64-bit atau folder C: \ Windows \ System32 pada versi 32-bit Windows 10. Klik dua kali fail "OneDriveSetup.exe" di sini dan Windows akan memasang semula OneDrive.)

Terdapat satu masalah dengan menyahpasang OneDrive dengan cara ini: Folder OneDrive kosong masih akan muncul di bar sisi File Explorer. Sekiranya anda baik, anda boleh berhenti sekarang. OneDrive telah dikeluarkan dan tidak lagi melakukan apa-apa. Walau bagaimanapun, jika folder OneDrive kosong mengganggu anda, anda perlu menggunakan trik di bawah.

Pengguna Rumah: Keluarkan Folder OneDrive Dari Penjelajah Fail dengan Mengedit Pendaftaran

BERKAITAN: Inilah Yang Berbeza Tentang Windows 10 untuk Pengguna Windows 7

Sekiranya anda mempunyai Windows 10 Home, anda perlu mengedit Windows Registry untuk membuang folder OneDrive dari bar sisi kiri File Explorer. Anda juga boleh melakukannya dengan cara ini pada Windows Pro atau Enterprise, tetapi kaedah Editor Dasar Kumpulan adalah penyelesaian yang lebih baik untuk mematikan OneDrive dengan bersih.

BERKAITAN: Belajar Menggunakan Registry Editor Seperti Pro

Amaran standard: Registry Editor adalah alat yang kuat dan penyalahgunaannya dapat menjadikan sistem anda tidak stabil atau bahkan tidak dapat dikendalikan. Ini adalah peretasan yang cukup mudah dan selagi anda mematuhi arahan, anda tidak akan menghadapi masalah. Walaupun begitu, jika anda belum pernah bekerja dengannya, pertimbangkan untuk membaca tentang cara menggunakan Registry Editor sebelum anda memulakannya. Dan semestinya sandarkan Registry (dan komputer anda!) Sebelum membuat perubahan.

Untuk memulakan, buka Editor Registry dengan menekan Start dan ketik "regedit". Tekan Enter untuk membuka Registry Editor dan beri izin untuk membuat perubahan pada PC anda.

Dalam Editor Pendaftaran, gunakan bar sisi kiri untuk menavigasi ke kekunci berikut. Dalam Pembaruan Pembuat, anda juga boleh menyalin dan menampal alamat ini ke bar alamat Registry Editor.

HKEY_CLASSES_ROOT \ CLSID \ {018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}

Klik dua kali System.IsPinnedToNameSpaceTreepilihan di panel kanan. Tetapkan ke 0dan klik "OK".

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 versi 64-bit, anda juga perlu menavigasi ke kunci berikut di bar sisi kiri.

HKEY_CLASSES_ROOT \ Wow6432Node \ CLSID \ {018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}

Klik dua kali System.IsPinnedToNameSpaceTreepilihan di panel kanan. Tetapkan ke 0dan klik "OK".

Folder OneDrive akan hilang dari bar sisi Penjelajah Fail dengan serta-merta. Sekiranya tidak, cuba reboot komputer anda.

Muat turun Hack Pendaftaran Satu Klik Kami

Sekiranya anda tidak mahu masuk ke dalam Registry sendiri, kami telah membuat hacks pendaftaran yang boleh dimuat turun yang boleh anda gunakan. Satu hack membuang folder OneDrive dari File Explorer, sementara hack lain memulihkannya. Kami telah memasukkan versi untuk kedua-dua versi Windows 32 dan 64-bit 10. Klik dua kali pada yang anda mahu gunakan, klik pada arahan, dan kemudian mulakan semula komputer anda.

Muat turun Hapus OneDrive Dari Hacks Penjelajah Fail

Untuk memeriksa sama ada anda menggunakan Windows 10 versi 32-bit atau 64-bit, pergi ke Tetapan> Sistem> Tentang. Lihat "Jenis sistem" dan lihat sama ada ia mengatakan bahawa anda menggunakan "sistem operasi 64-bit" atau "sistem operasi 32-bit."

BERKAITAN: Cara Membuat Hacks Registry Windows Anda Sendiri

Peretasan ini hanya mengubah tetapan yang sama seperti yang kita ubah di atas. Menjalankan hack "Hide OneDrive From File Explorer" menetapkan nilai menjadi 0, sementara menjalankan hack "Restore OneDrive to File Explorer" menetapkan nilai kembali ke 1. Dan jika anda suka bermain-main dengan Registry, ada baiknya meluangkan waktu untuk belajar bagaimana membuat hacks Registry anda sendiri.

Pengguna Pro dan Perusahaan: Lumpuhkan OneDrive dengan Editor Dasar Kumpulan Tempatan

BERKAITAN: Menggunakan Penyunting Dasar Kumpulan untuk Meretas PC anda

Sekiranya anda menggunakan Windows 10 Professional, Enterprise, atau Education, cara termudah untuk mematikan dan menyembunyikan OneDrive adalah dengan menggunakan Editor Dasar Kumpulan Tempatan. Ini adalah alat yang cukup hebat, jadi jika anda tidak pernah menggunakannya sebelumnya, ada baiknya meluangkan masa untuk mengetahui apa yang boleh dilakukan. Jika anda menggunakan rangkaian syarikat, tolonglah semua orang dan tanyakan terlebih dahulu kepada pentadbir anda. Sekiranya komputer kerja anda adalah sebahagian daripada domain, kemungkinan juga merupakan sebahagian daripada dasar kumpulan domain yang akan menggantikan dasar kumpulan tempatan.

Di Windows 10 Pro atau Enterprise, tekan Start, ketik gpedit.msc, dan tekan Enter.

Di panel kiri editor Dasar Kumpulan Tempatan, lihat ke Konfigurasi Komputer> Templat Pentadbiran> Komponen Windows> OneDrive. Klik dua kali tetapan kebijakan "Cegah penggunaan OneDrive untuk penyimpanan fail" di panel kanan, tetapkan ke "Diaktifkan," dan klik "OK."

Ini melumpuhkan sepenuhnya akses ke OneDrive. OneDrive akan disembunyikan dari File Explorer dan pengguna tidak akan dibenarkan melancarkannya. Anda sama sekali tidak akan dapat mengakses OneDrive, bahkan dari dalam aplikasi Windows Store atau menggunakan ciri muat naik kamera.

Anda tidak boleh menyahpasang OneDrive dari Panel Kawalan atau aplikasi Tetapan jika anda menggunakan kaedah ini. Sekiranya anda melakukannya, anda akan terus melihat folder OneDrive kosong di File Explorer. Sekiranya anda melihat folder OneDrive kosong di File Explorer setelah mengubah tetapan dasar kumpulan ini, anda perlu memasang semula OneDrive dari folder sistem Windows. Setelah anda melakukannya, folder OneDrive yang kosong akan hilang dari File Explorer.

Untuk mengurungkan perubahan ini, kembalilah ke sini dan ubah kebijakan menjadi "Tidak Dikonfigurasi" dan bukan "Diaktifkan."

Nampaknya tidak ada tetapan pendaftaran yang anda boleh ubah untuk mendapatkan kesan yang sama seperti tetapan dasar kumpulan pada Windows 10. Tetapan pendaftaran "DisableFileSync" dan "DisableFileSyncNGSC" yang berfungsi pada Windows 8.1 tidak lagi berfungsi pada Windows 10.

Sekiranya ada salinan tempatan fail OneDrive anda telah diselaraskan ke PC anda, anda mungkin ingin menghapusnya untuk mengosongkan ruang. Arahkan ke folder C: \ Users \ NAME \ OneDrive, yang mengandungi fail OneDrive yang dimuat turun oleh pengguna anda. Ini tidak akan dihapus secara automatik apabila anda memutuskan pautan akaun dan berhenti menyegerakkan. Menghapusnya tidak akan menghapusnya dari OneDrive jika akaun anda terputus dari OneDrive — mereka hanya akan dihapus dari peranti tempatan anda.