Bagaimana Saya Boleh Menguji Bekalan Kuasa Komputer Saya?

Anda bimbang masalah komputer anda berpunca dari unit bekalan kuasa yang gagal (atau digoreng). Bagaimana anda boleh menguji unit untuk memastikan bahawa ia adalah punca sakit kepala perkakasan anda?

Sesi Pertanyaan & Jawapan hari ini diberikan oleh SuperUser — subdivisi Stack Exchange, kumpulan laman web Soal Jawab yang didorong oleh komuniti.

Soalan

Pembaca SuperUser Sam Hoice mempunyai beberapa masalah PSU:

Komputer saya dimatikan pada hari yang lain, dan sekarang apabila saya menekan butang kuasa, tidak ada yang berlaku. Secara semula jadi anggapan saya adalah bahawa bekalan kuasa sudah selesai (mungkin dilakukan dengan baik) tetapi adakah cara yang baik untuk menguji ini sebelum saya membeli yang baru?

Bagaimana Sam boleh menguji sesuatu tanpa merosakkan komputer atau perkakasannya yang sekarang?

Jawapan

Penyumbang SuperUser Grant menulis:

Cabut bekalan elektrik dari mana-mana komponen di dalam komputer (atau lepaskan sepenuhnya dari komputer).

GUNAKAN AWAS DI SINI (Walaupun anda hanya akan terkejut dengan maksimum 24 volt)

  1. Pasangkan bekalan kuasa ke dinding.
  2. Cari penyambung pin 24-besar yang menghubungkan ke papan induk.
  3. Sambungkan wayar HIJAU dengan wayar HITAM yang berdekatan.
  4. Kipas bekalan kuasa harus dihidupkan. Sekiranya tidak, ia akan mati.
  5. Sekiranya kipas menyala, ia mungkin papan induk yang mati. Anda boleh menggunakan multimeter untuk memeriksa apakah ada output kuasa dari bekalan kuasa.

Adrien menawarkan penyelesaian untuk pembaca yang mungkin tidak selesa memasang kabel ke penyambung MOBO unit bekalan kuasa mereka:

Sebilangan besar kedai geek yang lengkap menjual "penguji bekalan kuasa" yang mempunyai semua penyambung yang sesuai untuk memasukkan setiap bahagian PSU anda, dengan LED spiffy yang menunjukkan status pelbagai rel, penyambung untuk kabel kuasa IDE / SATA / floppy, dll Mereka menjalankan ~ $ 20 AS.

Dengan membeli-belah dengan berhati-hati, anda juga dapat mencari penguji PSU yang bernilai tinggi dengan harga $ 6.

Ada yang perlu ditambah dengan penjelasannya? Bunyi dalam komen. Ingin membaca lebih banyak jawapan daripada pengguna Stack Exchange yang mahir berteknologi lain? Lihat utas perbincangan lengkap di sini.