Cara Memeriksa Port TCP / IP Terbuka di Windows

Setiap kali aplikasi ingin menjadikan dirinya dapat diakses melalui rangkaian, ia menuntut port TCP / IP, yang bermaksud port tersebut tidak dapat digunakan oleh yang lain. Jadi bagaimana anda memeriksa port terbuka untuk melihat aplikasi apa yang sudah menggunakannya?

Alamat IP menentukan komputer - atau peranti rangkaian lain - di rangkaian. Apabila satu peranti menghantar lalu lintas ke yang lain, alamat IP digunakan untuk mengarahkan lalu lintas itu ke tempat yang sesuai. Setelah lalu lintas sampai di tempat yang tepat, peranti perlu mengetahui aplikasi atau perkhidmatan mana yang hendak dihantar lalu lintas. Di sinilah pelabuhan masuk. Sekiranya alamat IP serupa dengan alamat jalan pada sekeping surat, pelabuhan adalah seperti nama orang di kediaman itu yang mendapat surat. Sebahagian besarnya, anda tidak perlu risau tentang port. Tetapi sekali-sekala, anda mungkin menemui aplikasi yang siap untuk mendengar lalu lintas di port yang sama dengan aplikasi lain yang sudah digunakan. Sekiranya demikian, anda perlu mengenal pasti aplikasi yang sudah menggunakan port tersebut.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara TCP dan UDP?

Terdapat beberapa cara untuk memberitahu aplikasi apa yang terkunci di port, tetapi kami akan memandu anda melalui beberapa cara bawaan yang menggunakan Prompt Perintah, dan kemudian menunjukkan kepada anda aplikasi perisian percuma yang menjadikannya lebih mudah . Semua kaedah ini mesti berfungsi tidak kira versi Windows yang anda gunakan.

Gunakan Alat Buatan Dalam untuk Melihat Apa yang Mendengar di Pelabuhan

Kami mempunyai dua arahan untuk menunjukkan kepada anda. Yang pertama menyenaraikan port aktif bersama dengan nama proses yang menggunakannya. Selalunya, arahan itu akan berfungsi dengan baik. Kadang kala, nama proses tidak akan membantu anda mengenal pasti aplikasi atau perkhidmatan apa yang sebenarnya mempunyai port yang terikat. Untuk masa itu, anda perlu menyenaraikan port aktif bersama dengan nombor pengecam prosesnya dan kemudian mencari proses tersebut di Task Manager.

Pilihan Satu: Lihat Penggunaan Port Bersama Nama Proses

Pertama, anda perlu membuka Prompt Perintah dalam mod pentadbir. Tekan Mula, dan kemudian ketik "perintah" ke dalam kotak carian. Apabila anda melihat "Command Prompt" muncul dalam hasilnya, klik kanan dan pilih "Run as administrator".

Pada Prompt Perintah, ketik teks berikut dan tekan Enter:

netstat -ab

BERKAITAN: Cara Menyimpan Keluaran Prompt Perintah ke Fail Teks di Windows

Setelah anda menekan Enter, hasilnya mungkin memerlukan satu atau dua minit untuk dipaparkan sepenuhnya, jadi bersabarlah. Tinjau senarai untuk mencari port (yang disenaraikan selepas titik dua di sebelah kanan alamat IP tempatan), dan anda akan melihat nama proses yang disenaraikan di bawah garis itu. Sekiranya anda ingin membuat sesuatu menjadi lebih mudah, ingatlah bahawa anda juga dapat memasukkan hasil perintah ke fail teks. Anda kemudian hanya boleh mencari fail teks untuk nombor port yang anda cari.

Di sini, sebagai contoh, anda dapat melihat bahawa port 49902 diikat oleh proses bernama picpick.exe. PicPick adalah penyunting gambar di sistem kami, jadi kami dapat menganggap port tersebut benar-benar diikat oleh proses yang selalu memeriksa kemas kini aplikasi.

Pilihan Kedua: Lihat Penggunaan Port Bersama Pengenal Proses

Sekiranya nama proses untuk nombor port yang anda cari menyukarkan untuk mengetahui apa itu aplikasi yang berkaitan, anda boleh mencuba versi perintah yang menunjukkan pengecam proses (PID) dan bukannya nama. Ketik teks berikut di Prompt Perintah, dan tekan Enter:

netstat -aon

Lajur di paling kanan menyenaraikan PID, jadi cari yang terikat ke port yang anda cuba selesaikan.

Seterusnya, buka Task Manager dengan mengklik kanan mana-mana ruang terbuka pada bar tugas anda dan memilih "Task Manager."

Sekiranya anda menggunakan Windows 8 atau 10, beralih ke tab "Details" di Task Manager. Pada versi Windows yang lebih lama, anda akan melihat maklumat ini pada tab "Proses". Susun senarai proses mengikut lajur "PID" dan cari PID yang berkaitan dengan port yang anda kaji. Anda mungkin dapat memberitahu lebih banyak mengenai aplikasi atau perkhidmatan apa yang diikat dengan port dengan melihat lajur "Penerangan".

Jika tidak, klik kanan proses dan pilih "Buka lokasi fail." Lokasi fail kemungkinan akan memberi anda petunjuk mengenai aplikasi apa yang terlibat.

Apabila anda berada di sana, anda boleh menggunakan Proses Tamat, Buka Lokasi Fail, atau Pergi ke Perkhidmatan untuk mengawal proses atau menghentikannya.

Gunakan NirSoft CurrPorts untuk Melihat Apa yang Mendengar di Port

Sekiranya anda bukan jenis Prompt Perintah - atau anda lebih suka menggunakan utiliti mudah untuk melakukan semua ini dalam satu langkah - kami mengesyorkan utiliti CurrPorts perisian percuma yang terbaik oleh NirSoft. Teruskan dan muat turun alat. Pastikan anda mendapat versi yang betul (versi biasa adalah untuk Windows 32-bit dan versi x64 untuk Windows 64-bit). Ini adalah aplikasi mudah alih, jadi anda tidak perlu memasangnya. Cukup unzip folder muat turun dan jalankan boleh dilaksanakan.

BERKAITAN: Bagaimana Saya Tahu jika Saya Menjalankan Windows 32-bit atau 64-bit?

Di tetingkap CurrPorts, urutkan mengikut lajur "Pelabuhan Tempatan", cari port yang anda selidiki, dan anda dapat melihat semuanya — nama proses, PID, port, jalan lengkap proses, dan sebagainya.

Untuk menjadikannya lebih mudah, klik dua kali pada sebarang proses untuk melihat setiap perincian dalam satu tetingkap.

Apabila anda menentukan aplikasi atau perkhidmatan yang mempunyai port yang anda kaji, anda bergantung kepada bagaimana cara mengatasinya. Sekiranya ia adalah aplikasi, anda mungkin mempunyai pilihan untuk menentukan nombor port yang berbeza. Sekiranya perkhidmatan itu - atau anda tidak mempunyai pilihan untuk menentukan nombor port yang lain - anda mungkin harus menghentikan perkhidmatan atau membuang aplikasinya.