Cara Menggunakan Adobe Flash pada iPhone atau iPad Anda

Ketika dewasa, anda mungkin menemui Flash ketika bermain permainan atau menggunakan laman web interaktif. Tetapi Adobe Flash tidak pernah membuatnya secara rasmi ke peranti iOS. Inilah satu-satunya cara untuk mengakses laman Adobe Flash pada iPhone dan iPad anda.

Apa itu Adobe Flash?

Suatu ketika dahulu, Adobe Flash adalah standard de-facto untuk menyampaikan elemen video, audio, animasi, dan interaktif di seluruh web. Tetapi, syukurlah, standard terbuka seperti HTML 5, CSS, dan JavaScript muncul. Adobe Flash adalah hak milik, lambat, dan menghabiskan banyak bateri. Ia tidak berfungsi dengan baik pada peranti mudah alih.

Menjelang 2011, Adobe telah menamatkan pengembangan mudah alih Flash.

Sejak itu, web mudah alih berkembang maju. Adobe dijadualkan secara rasmi menghentikan produk Adobe Flash pada tahun 2020. Penyemak imbas desktop utama sekarang menghentikan sokongan untuk Adobe Flash, walaupun anda dapat mengaktifkan semula Flash secara manual di Google Chrome.

Mengapa Flash Tidak Disokong pada Peranti iOS dan iPadOS

Peranti Apple seperti iPhone dan iPad tidak pernah menyokong Adobe Flash secara rasmi. Pada tahun 2010, Steve Jobs menulis surat terbuka yang disebut Thinkts on Flash (yang masih dapat dibaca dengan baik). Di dalamnya, dia menguraikan alasan untuk tidak menerapkan Adobe Flash pada perangkat Apple.

Jobs mempunyai beberapa argumen: Adobe Flash bukanlah platform terbuka; format video H.264 terbuka jauh lebih baik dalam menyampaikan video daripada Flash; dan ketika datang ke permainan, ada App Store. Dia juga menunjukkan masalah keamanan, kebolehpercayaan, dan prestasi.

Alasan terbesar adalah bahawa Flash tidak berfungsi dengan baik dengan skrin sentuh.

BERKAITAN: Cara Memasang dan Mengemas kini Flash pada Mac Anda

Cara Menggunakan Adobe Flash pada iPhone dan iPad

Sekiranya anda perlu mengakses laman Adobe Flash di iPhone atau iPad anda, anda mempunyai beberapa pilihan pihak ketiga. Penyemak imbas seperti Penyemak Imbas Web Puffin dilengkapi dengan sokongan luar kotak untuk Adobe Flash. Penyemak imbas lain seperti Photon juga menawarkan ciri ini, tetapi kami mengesyorkan Puffin kerana dinilai tinggi dan percuma.

Secara teknikal, daripada menjalankan Flash di iPad atau iPhone anda, Puffin menjalankan laman web yang menggunakan Flash pada pelayan jauh dan mengalirkan video kepada anda. Dari akhir anda, anda nampaknya menggunakan laman web berasaskan Flash seperti biasa. Tetapi semua pengangkatan berat berlaku dari jarak jauh.

Untuk memulakan, buka App Store, cari "Penyemak Imbas Web Puffin", dan ketuk butang "Dapatkan" untuk memuat turun penyemak imbas percuma.

Setelah dimuat turun, buka penyemak imbas dan ketik pada bar URL.

Di sini, masukkan alamat web laman Flash yang ingin anda lawati. Ketuk butang "Pergi" untuk membuka laman web.

Laman web Flash kini akan dibuka, dengan semua komponennya. Anda boleh mengetuk bahagian pemain Flash dan kemudian memilih "Skrin Penuh" untuk membuka permainan atau pemain dalam paparan layar penuh.

Sekiranya anda menggunakan iPhone, anda harus beralih ke pemandangan lanskap kerana pemain Flash biasanya berfungsi dalam format skrin lebar lanskap.

Sebaik sahaja anda memasuki paparan skrin penuh, anda akan melihat dua butang di kedua sisi pemain. Di sebelah kiri terdapat butang untuk mengakses papan kekunci. Di sebelah kanan terdapat butang menu.

Menu ini merangkumi pilihan untuk mengubah kualiti Flash dan mengaktifkan tetikus di layar dan gamepad.

Untuk keluar dari tampilan layar penuh, ketuk butang "Menu" dan pilih "Keluar."