Apakah Perbezaan Antara HDMI dan DVI? Mana Yang Lebih Baik?

Adakah anda keliru dengan rentetan kabel video yang ada hari ini? Mari kita lihat kabel video yang paling penting hari ini, HDMI dan DVI, dan lihat apa perbezaan antara keduanya.

BERKAITAN: Adakah Anda Perlu Membeli Kabel Mahal?

Satu dekad yang lalu, jauh lebih mudah untuk mengetahui bagaimana menghubungkan TV anda ke peranti anda, terutamanya kerana kebanyakan orang hanya mempunyai VCR. Skrin kami lebih kecil, kualitinya lebih buruk, tetapi dunia lebih sederhana. Hari ini anda sukar berjalan di kedai elektronik tanpa tertekan untuk membeli kabel HDMI bernilai beberapa ratus dolar hanya untuk menyambungkan peranti anda ke TV anda. Sekiranya ada masa yang membingungkan untuk memilih kabel dan penyambung, sekarang. Kami akan berusaha menolong anda mengatasi masalah ini dan melihat perkara yang sangat penting mengenai dua kabel video digital yang paling biasa pada masa ini: HDMI dan DVI.

Kredit Gambar Wikimedia (pautan dan pautan)

Mengapa Kabel Bagaimanapun?

Wayar dan kabel dari jaket DUA di Flickr

Kami semua akan menyukainya jika anda hanya boleh memasukkan video dan audio anda dari udara ke skrin anda. Walaupun terdapat kemajuan dalam bidang ini, terus terang ia bukan penyelesaian yang sesuai untuk kebanyakan hari ini. Buat masa ini, kami tersekat streaming media melalui wayar. Secara umum, semuanya berfungsi sama: penyambung mengandungi pin yang masuk ke port pada peranti output video anda yang menghantar video, audio, dan lebih banyak lagi melalui wayar di tengahnya. Sekiranya anda ingin mendapatkan hiburan dari fail dan cakera anda dan ke skrin anda, kabel adalah kejahatan yang diperlukan buat masa ini.

Mengapa tidak VGA atau Kabel Video Komposit?

Komponen DIY ke Penyesuai VGA melalui Balazs H di Flickr

Kabel video tradisional, termasuk video VGA dan Komposit, menghantar isyarat video analog sahaja. Walaupun ini berfungsi dengan baik untuk skrin CRT, tidak lebih baik untuk skrin LCD yang lebih baru. Walaupun banyak TV LCD dan monitor komputer masih menerima input VGA, mereka biasanya berfungsi paling baik dengan DVI atau HDMI.

Beberapa kad video dan alat main balik video, termasuk Apple TV baru, bahkan tidak menyertakan output VGA atau komposit, dan ini akan menjadi trend yang semakin meningkat ke depan. Walaupun komputer dan monitor semasa anda berfungsi dengan baik dengan kabel VGA, anda tetap ingin mengetahui kabel digital mana yang terbaik untuk pembelian peralatan video pada masa akan datang.

Apakah Perbezaan Antara Kabel Digital?

Dua penyambung digital utama yang digunakan pada komputer dan sistem hiburan hari ini adalah HDMI dan DVI. DisplayPort adalah penyambung lain yang lebih baru yang disertakan pada beberapa komputer yang lebih baru, dan terdapat juga beberapa varian mini dan mikro dari ketiga-tiganya. Keliru lagi? Inilah cara untuk mengetahui yang mana:

DVI

Imej melalui Wikimedia

DVI adalah salah satu kabel video digital yang paling biasa anda lihat di desktop dan monitor LCD hari ini. Ini paling serupa dengan penyambung VGA, dengan sehingga 24 pin dan sokongan untuk video analog dan digital. DVI dapat menstrim video HD hingga 1920 × 1200, atau dengan penyambung DVI dwi-pautan, anda dapat menyokong hingga 2560 × 1600 piksel. Beberapa kabel atau port DVI mungkin menyertakan pin yang lebih sedikit jika ia dirancang untuk peranti beresolusi rendah, jadi anda perlu memerhatikannya. Jika port anda mengandungi semua pin, namun, ia dapat menyokong resolusi maksimum tanpa masalah. Masalah terbesar dengan DVI ialah ia tidak menyokong penyulitan HDCP secara lalai, jadi jika perkakasan anda hanya menyertakan port DVI, anda mungkin tidak dapat memainkan semula Blu-ray HD penuh dan kandungan HD lain.

Imej penukar DVI ke HDMI melalui Wikipedia

Anda boleh menyambungkan DVI ke port HDMI pada monitor yang lebih baru dengan penukar digital kecil. Walau bagaimanapun, kerana DVI tidak menyokong audio, anda perlu menggunakan kabel berasingan untuk audio semasa menyambung ke port HDMI. Ini menjadikan DVI salah satu penyambung baru yang lebih serba boleh. Ia serasi ke belakang dan ke depan, walaupun dengan sedikit kemudahan. Anda juga boleh menyambungkan monitor lama yang hanya menyertakan port VGA dengan port DVI dengan mudah melalui penukar DVI ke VGA yang serupa jika output video anda menyokong video analog.

HDMI

Imej melalui Wikimedia

HDMI adalah kabel lalai pada HDTV yang lebih baru, pemain Blu-ray, Apple TV, banyak komputer dan kad video baru, dan banyak peranti video lain. Kabel dan port HDMI sangat mudah digunakan, dan hampir sama mudah dihubungkan seperti peranti USB. Tidak ada lagi pin yang bengkok; tekan dan main sahaja. Kabel HDMI dapat mengalirkan video dan audio digital secara serentak melalui kabel yang sama. Kabel HDMI menyokong video HD 1920 × 1200 dan audio 8 saluran. Mereka juga menyokong penyulitan HDCP untuk kandungan HD terbaru. Untuk hampir semua tujuan, kabel HDMI tunggal adalah semua yang anda perlukan untuk menyambungkan komputer atau peranti video ke monitor atau TV anda, dan kabel digital standard mutlak.

DisplayPort

Imej melalui Wikipedia

DisplayPort adalah penyambung video baru yang disertakan pada peralatan yang lebih baru, terutamanya komputer riba. Ia dirancang sebagai penerus DVI dan VGA pada komputer, tetapi belum banyak digunakan seperti DVI atau HDMI. Walau bagaimanapun, ia disertakan pada semua Mac baru dan banyak komputer Dell, HP, dan Lenovo. Ini sebenarnya sangat mirip dengan HDMI, jadi ia mengalirkan video HD dan audio pada kabel yang sama, dan dapat menghasilkan resolusi hingga 1920 × 1080 dan 8 saluran audio pada satu kabel.

Sebaliknya, DisplayPort menyokong HDCP, jadi anda boleh menggunakannya untuk memainkan semula kandungan HD yang dilindungi dari Blu-ray dan banyak lagi. Anda juga boleh menyambungkannya ke port HDMI atau DVI dengan penukar, kerana isyarat digital serasi. Masalahnya ialah, beberapa monitor dan TV termasuk port DisplayPort, jadi anda hampir perlu mempunyai penukar jika anda ingin menyambungkan komputer riba ke skrin yang lebih besar.

Adakah saya Memerlukan Kabel Mahal?

Infografik HDMI dari Mint.com

Kabel sering menjadi salah satu kelebihan terbesar di kedai elektronik hari ini. Anda mungkin melihat kabel HDMI di kedai lebih tinggi daripada TV yang digantung di sebelahnya. Oleh itu, adakah anda perlu mendapatkan kabel mewah untuk pengalaman HD terbaik?

Tidak. Kembali pada zaman kaset VHS dan TV analog, kabel yang lebih berkualiti pasti dapat menunjukkan perbezaan antara gambar yang jelas dan kabur. Tetapi dengan video dan audio digital, kabel adalah kabel. Kabel anda hanya akan memindahkan bit seperti Ethernet anda atau kabel komputer lain, dan kabel HDMI yang murah dari Amazon akan melayani anda dan juga kabel Monster. Kabel HDMI standard hari ini boleh mencapai panjang 49 'tanpa kehilangan isyarat, jadi cari kabel termurah, pasangkan peralatan anda, dan nikmati.

Jadi Kabel Digital Mana Yang Terbaik?

Pada pendapat kami, HDMI adalah kabel dan penyambung yang boleh digunakan. Ini adalah penyambung lalai pada kebanyakan peranti dan skrin, serasi dengan kandungan HD termasuk Blu-ray yang dilindungi HDCP, dan dapat membawa video, audio, dan lebih banyak lagi pada satu kabel. Satu kabel dan anda sudah selesai. Buat masa ini, kabel dan penyambung kami sarankan agar anda menyeragamkan.

Sekarang, jika anda sudah mempunyai peralatan yang menggunakan DVI, VGA, atau kabel lain, dan ia berfungsi dengan baik untuk anda, jangan merasa perlu keluar dan menukarnya, kerana anda tidak. Anda mungkin mendapat kualiti yang lebih baik dengan menggunakan kabel digital jika peranti anda menyokongnya, tetapi melainkan jika anda mempunyai monitor atau TV yang sangat besar, sukar untuk membezakannya. Syarikat teknologi berkembang kerana membuat orang merasa seperti mereka harus terus meningkatkan, tetapi selalunya jika tidak pecah, jangan memperbaikinya adalah kebijakan yang baik untuk diikuti.

Perkara yang baik adalah, sekarang jika anda membeli TV baru, monitor komputer, kad video atau peranti video lain, anda akan mengetahui apa yang anda cari. Pastikan peranti baru anda menyokong HDMI, dan anda semestinya dapat menggunakannya dengan pelbagai peralatan video selama bertahun-tahun yang akan datang. Dan jangan menjadi mangsa taktik penjualan tekanan tinggi yang cuba membuat anda membeli kabel HDMI bernilai $ 2,200; yang murah dari Amazon biasanya akan menjadi semua yang anda perlukan, jadi anda dapat menjimatkan wang anda untuk kandungan HD yang lebih banyak untuk mengepam kabel yang berkilat itu.

Soalan? Komen? Teriakan komen di bawah!