Apa itu GIF, dan Bagaimana Anda Menggunakannya?

Walaupun anda tidak dapat menentukan perkataan "GIF", anda pasti pernah melihatnya sebelumnya. Mereka membantu menentukan internet awal, dan sekarang lebih popular berbanding sebelumnya. Tetapi apa sebenarnya GIF, dan bagaimana anda menggunakannya?

GIF Hanya Gambar Animasi

Dalam bentuknya yang paling sederhana, GIF (diucapkan "gif" atau "jiff") hanyalah fail gambar. Seperti format fail JPEG atau PNG, format GIF dapat digunakan untuk membuat gambar pegun. Tetapi format GIF mempunyai fitur khusus — ia juga dapat digunakan untuk membuat gambar animasi seperti gambar di bawah.

Kami mengatakan "gambar animasi" kerana GIF sebenarnya bukan video. Sekiranya ada, mereka lebih seperti buku flip. Untuk satu, mereka tidak mempunyai suara (anda mungkin menyedarinya). Juga, format GIF tidak dibuat untuk animasi; begitulah keadaannya. Lihat, fail GIF dapat menyimpan banyak gambar sekaligus, dan orang menyedari bahawa gambar-gambar ini dapat dimuat secara berurutan (sekali lagi, seperti buku flip) jika mereka menyahkod dengan cara tertentu.

CompuServe menerbitkan format GIF pada tahun 1987, dan ia terakhir dikemas kini pada tahun 1989. Dengan kata lain, GIF lebih tua daripada sekitar 35% penduduk AS, dan ia mendahului World Wide Web oleh dua tahun. Ini membantu menentukan laman web GeoCities awal, halaman MySpace, dan rantai e-mel (ingat bayi yang sedang menari?), Dan masih merupakan sebahagian besar budaya internet. Sebenarnya, format GIF mungkin lebih popular sekarang berbanding sebelumnya.

Mengapa GIF Mendapat Populariti?

GIF semakin popular kerana, seperti meme, mereka berguna untuk menyampaikan lelucon, emosi, dan idea. Selain itu, laman web seperti GIPHY dan Gyfcat menjadikannya sangat mudah untuk berkongsi dan membuat GIF. Perkhidmatan ini disatukan ke dalam aplikasi seperti Twitter, dan Facebook Messenger, dan papan kekunci telefon anda, sehingga mudah digunakan seperti emoji atau "pelekat."

Tetapi mengapa format fail GIF? Mengapa perkara lain tidak datang?

Secara jujur, GIF adalah format yang sangat ketinggalan zaman. Fail GIF berukuran 8-bit, yang bermaksud ia terhad kepada 256 warna dan hampir selalu kelihatan seperti omong kosong. Format GIF juga tidak menyokong ketelusan separa, dan GIF sering mempunyai ukuran fail yang besar (lebih daripada fail video MP4) kerana tidak terkompresi.

Orang telah cuba menggantikan format GIF. Mereka selalu gagal. Format APNG (animasi PNG) Mozilla dibuat untuk menggantikan GIF sepuluh tahun yang lalu, tetapi itu tidak berhasil sama sekali. Terdapat banyak sebab mengapa GIF berjaya bertahan, tetapi demi masa, kami hanya akan memberikan tiga alasan besar sekarang:

  • Semua Penyemak Imbas Berbeda : Penyemak Imbas mempunyai kebiasaan mereka, dan kadang-kadang  satu penyemak imbas yang menyengat   dapat menghalang web bergerak maju. Perlukan contoh tertentu? Format APNG Mozilla keluar pada tahun 2008, tetapi penyemak imbas Microsoft Edge baru mula menyokong format tahun ini. (Dengan kata lain, jika animasi ini tidak berfungsi, maka anda menggunakan versi penyemak imbas Edge yang sudah ketinggalan zaman.) Semua penyemak imbas telah lama menyokong GIF animasi.
  • HTML Tidak Menyokong Video : Sebelum HTML5 dilancarkan pada tahun 2014, standard HTML tidak menyokong video. Ini bermaksud bahawa lebih mudah untuk berkongsi GIF daripada video sebenar, jadi GIF tersekat. Banyak laman web menggunakan pemalam Flash Adobe untuk video, tetapi Flash tidak berfungsi pada peranti mudah alih seperti iPhone.
  • GIF Mudah Dibuat : Mengapa beralih ke format baru apabila GIF sangat mudah dibuat? Laman web pembuatan GIF sudah lama berlalu, dan kebanyakan perisian penyuntingan foto dapat digunakan untuk membuat GIF.

Jangan bimbang; keadaan semakin baik. Dalam usaha meningkatkan format GIF, laman web seperti Gfycat dan Imgur bergantung pada sambungan elemen video HTML5 yang disebut GIFV. Ini pada dasarnya bermaksud bahawa GIF yang dibuat melalui (atau dimuat naik ke) Gfycat atau Imgur bukanlah GIF sebenar, mereka adalah video MP4 atau WebM. Mereka boleh mempunyai suara, mereka dapat menggunakan lebih dari 256 warna, dan mereka menggunakan ruang cakera keras yang lebih sedikit daripada GIF lama yang besar.

Ini tidak  semestinya semua GIF di laman web ini kelihatan baik. Tetapi ini bermaksud bahawa fail GIF yang sebenarnya mungkin jatuh dari masa ke masa, mungkin memihak kepada video MP4 dan WebM.

Cara Menggunakan GIF

Menggunakan GIF sama seperti menggunakan emoji. Anda memilih GIF yang sesuai dengan keadaan, dan anda menghantarnya. Anda tidak perlu memuat turun apa pun - kebanyakan platform media sosial bekerjasama dengan laman web hosting gambar untuk menjadikan GIF semudah mungkin. Sebenarnya, papan kekunci di telefon anda mungkin mempunyai fungsi GIF yang terpasang di dalamnya.

Mulai sekarang, inilah kaedah terbaik untuk mencari dan menggunakan GIF:

  • Fungsi Carian GIF : Sebilangan besar laman web media sosial dibina dengan bar carian GIF. Twitter dan Facebook Messenger datang untuk mencari. Bar carian ini berfungsi secara langsung dengan laman web seperti GIPHY atau Imgur, dan mereka menjadikan GIF mudah digunakan seperti emoji.
  • Salin Pautan : Laman web hosting gambar seperti GIPHY, Imgur, dan Gifycat mempunyai alat untuk menyalin GIF ke papan keratan anda. Cari GIF yang anda mahukan dan tekan butang "copy link". Kemudian, tampal pautan di mana anda mahu menggunakan GIF anda. Di kebanyakan laman web, GIF akan berfungsi secara automatik.
  • Gunakan Gboard : Papan Kekunci Google untuk Android, iPhone, dan iPad mempunyai fungsi GIF bawaan yang memungkinkan anda menggunakan GIF di mana saja, walaupun dalam pesan teks.

Tetapi bagaimana jika anda ingin menyimpan GIF di telefon atau komputer anda? Anda tidak perlu melakukan itu. Ingat, laman web hosting gambar menggunakan HTML5 untuk menambahkan GIF, dan semua kualiti tambahan itu hilang apabila anda memuat turun GIF ke komputer anda. Sekiranya anda perlu memantau GIF individu, anda hanya dapat membuat akaun di laman web hosting gambar dan "Favorite" GIF yang anda nikmati.

Cara Membuat GIF Anda Sendiri

Tidak kira bagaimana anda membuat GIF, anda mesti memulakan dengan video (melainkan jika anda membina GIF dari awal - jangan risau tentang itu). Anda boleh menggunakan video yang disimpan di telefon anda atau video yang anda temukan di YouTube; ia tidak penting.

Video ini boleh menjadi sangat panjang atau pendek; ia tidak penting. Apa sahaja platform pembuatan GIF yang anda bekerjasama akan membantu mengurangkan video menjadi GIF yang betul. Bahkan mungkin membiarkan anda menambahkan teks dan kesan jika anda merasa sangat cenderung.

Berikut adalah platform terbaik untuk membuat GIF:

  • Laman Web Pembuatan GIF : Terdapat banyak laman web pembuatan GIF. Sebaiknya gunakan alat video-to-GIF Imgur, Gifycat, atau GIPHY, kerana mudah digunakan dan mereka menghasilkan video HTML5 yang secara teknis lebih baik daripada fail GIF sebenar. Muat naik video ke pencipta GIF, atau berikan pautan YouTube atau Vimeo. Kemudian, ia akan memberi anda beberapa pilihan untuk memangkas dan menyesuaikan GIF anda.
  • Dari Aplikasi : Ya, anda boleh membuat GIF semasa dalam perjalanan. GIPHY CAM (iOS / Android) dan GIF Maker (iOS / Android) adalah aplikasi pembuatan GIF yang paling popular. Anda menjatuhkan video ke pembuat GIF dan memangkasnya mengikut keperluan anda. (Anda juga boleh membuat GIF dari Google Gboard pada Android dan iOS.)
  • Dalam Perisian Seni Digital : Anda boleh membuat GIF di Photoshop, GIMP, Buku Sketsa, dan aplikasi seni digital popular lain, tetapi sakit di leher. Ini adalah pilihan yang baik jika anda mahukan banyak kawalan ke atas GIF anda. (ingat bahawa laman web seperti Gifycat membuat video HTML5 yang kelihatan lebih baik daripada GIF biasa.)

Kami mencadangkan menggunakan laman web pembuatan GIF untuk mengelakkan sakit kepala atau kekecewaan. Dari laman web pembuatan GIF, anda boleh menyalin pautan ke GIF anda dan menyiarkannya di seluruh web. Jangan lupa maklumat log masuk anda. Anda boleh kehilangan jejak GIF anda selama-lamanya!

Mendapatkan kepantasan mengenai budaya internet? Mungkin sudah tiba masanya untuk belajar mengenai slang internet seperti TFW, YEET, atau TLDR.