Cara Memasang dan Mengurus Font di Aplikasi Tetapan Windows 10

Windows 10 merangkumi cara baru untuk memasang dan menguruskan fon langsung dari aplikasi Tetapan. Anda juga boleh memuat turun fon dari Kedai. Alat Font lama di Panel Kawalan masih tersedia, tetapi itu bukan satu-satunya pilihan anda lagi.

Untuk mencari pilihan ini, pergi ke Tetapan> Pemperibadian> Font. Anda akan melihat senarai semua fon yang dipasang di PC anda, lengkap dengan kotak carian.

Ciri ini ditambah dalam Kemas kini Windows 10 April 2018. Sekiranya anda tidak melihat pilihan Font di aplikasi Tetapan anda, anda belum memasang kemas kini.

BERKAITAN: Segala yang Baru dalam Kemas kini Windows 10 April 2018, Kini Ada

Klik pautan "Dapatkan lebih banyak fon di Microsoft Store" untuk pergi ke bahagian Font baru di aplikasi Microsoft Store. Ini menyenaraikan fon percuma dan berbayar yang boleh anda pasang, dan lebih banyak fon akan muncul di Kedai dari masa ke masa. Anda boleh memasangnya seperti yang anda pasang dari Kedai — klik fon, dan kemudian klik butang "Dapatkan" untuk memuat turunnya.

Windows biasanya hanya memasang fon untuk bahasa yang anda gunakan. Contohnya, jika anda memasang Windows versi bahasa Inggeris, Windows memasang fon yang anda perlukan untuk set aksara Latin dan bukan fon yang digunakan untuk bahasa dengan set aksara lain. Untuk memasang fon untuk bahasa lain, klik pilihan "Muat turun fon untuk semua bahasa" di sudut kanan atas skrin Font.

Fon ini akan mengambil ruang tambahan pada cakera keras anda, jadi anda tidak boleh memasang fon ini kecuali anda memerlukannya kerana sebab tertentu.

Untuk mengeluarkan fon dari sistem anda, klik pada daftar Font, dan kemudian klik butang "Nyahpasang". Layar ini juga menunjukkan pratonton fon yang dipilih dalam berbagai ukuran dan menampilkan jalan ke fail fon pada sistem anda.

Kami tidak mengesyorkan menyahpasang fon kecuali anda memasangnya dan tidak menginginkannya lagi. Banyak fon disertakan dengan Windows dan aplikasi yang anda pasang, dan diperlukan untuk paparan aplikasi terpasang anda yang betul.

Anda sentiasa dapat memulihkan fon lalai anda jika anda ingin mendapatkan kembali pengalaman fon Windows vanilla, mencopot pemasangan fon yang anda pasang dan memulihkan fon yang telah anda hapus.

BERKAITAN: Menyahpasang Fon Mungkin Tidak Mempercepat PC atau Mac anda

Windows juga membolehkan anda memasang fail fon dalam format TrueType (.ttf), OpenType (.otf), TrueType Collection (.ttc), atau PostScript Type 1 (.pfb + .pfm). Namun, anda tidak dapat melakukan ini dari panel Font di aplikasi Tetapan. Anda mesti memasangnya dari tetingkap File Explorer.

Untuk memasang file font, klik kanan dan pilih perintah "Pasang" atau klik dua kali font untuk melihatnya, dan kemudian klik tombol "Pasang". Fon akan muncul di tetingkap Font dan aplikasi lain di sistem anda setelah dipasang.

BERKAITAN: Cara Memasang, Menghapus, dan Mengurus Font pada Windows, Mac, dan Linux