Cara Memulihkan Penanda Halaman yang Dihapus Secara Tidak sengaja di Chrome & Firefox

Chrome dan Firefox dapat memulihkan penanda halaman yang telah anda hapus, tetapi Chrome tidak membuatnya mudah. Chrome mengandungi satu fail sandaran penanda buku tersembunyi. Anda hanya boleh memulihkan fail sandaran secara manual, dan fail tersebut sering ditimpa.

Pengguna Firefox lebih mudah — pengurus penanda halaman Firefox mengandungi ciri buat asal. Firefox juga melakukan sandaran penanda buku automatik biasa. Firefox menyimpan sandaran selama beberapa hari dan membolehkan anda memulihkan penanda halaman dengan mudah tanpa menggali folder tersembunyi.

Google Chrome

Kemas kini : Pengurus penanda halaman Chrome kini mempunyai pilihan Buat asal! Untuk mengurungkan penghapusan penanda buku dalam pengurus penanda buku, tekan Ctrl + Z. Walaupun anda tidak membuka pengurus penanda buku semasa anda menghapus penanda halaman, anda boleh menekan Ctrl + Shift + O untuk membukanya dan kemudian menggunakan Ctrl + Z untuk mengurungkan penghapusan penanda buku. Anda mungkin perlu mengklik senarai penanda halaman sebelum menekan Ctrl + Z. (Pada Mac, tekan Command + Z sebagai gantinya.)

Pengurus penanda halaman Chrome tidak mempunyai pilihan Buat asal. Sekiranya jari anda tergelincir, anda boleh memadam keseluruhan folder yang penuh dengan penanda halaman tanpa cara yang jelas untuk memulihkannya. Sekiranya anda membuat sandaran dengan pilihan eksport, anda boleh mengimport sandaran — tetapi sandaran itu mungkin sudah lapuk.

Perkara pertama yang pertama. Jika anda telah sengaja dipadam penanda buku, tutup semua tetingkap Chrome terbuka, tetapi tidak membuka semula Chrome. Sekiranya anda sudah menutup Chrome, biarkan ditutup. Chrome menyimpan satu sandaran fail penanda halaman anda, dan ia akan menggantikan sandaran tersebut setiap kali anda melancarkan Chrome.

Lancarkan Windows Explorer dan pasangkan lokasi berikut ke bar alamatnya - ganti "NAME" dengan nama akaun pengguna Windows anda:

C: \ Users \ NAME \ AppData \ Local \ Google \ Chrome \ Data Pengguna \ Default

Folder mengandungi dua fail penanda buku - Penanda halaman dan Bookmarks.bak. Bookmarks.bak adalah sandaran terkini, diambil semasa kali terakhir anda membuka penyemak imbas anda.

BERKAITAN: Cara Membuat Paparan Sambungan Fail Windows

Catatan: Sekiranya anda tidak melihat sambungan fail .bak dan hanya melihat dua fail bernama Bookmark, anda perlu membuat Windows menunjukkan peluasan fail. Dalam Penjelajah Fail, pergi ke Fail> Tukar Folder dan Pilihan Carian> Lihat, dan kemudian kosongkan kotak centang "Sembunyikan pelanjutan untuk jenis fail yang diketahui". Sekiranya anda memerlukan lebih banyak butiran, lihat panduan kami untuk membuat sambungan fail Windows.

Untuk memulihkan sandaran (sekali lagi, pastikan semua tetingkap penyemak imbas Chrome ditutup), ikuti langkah berikut:

  1. Namakan semula fail Penanda Halaman anda sekarang kepada Bookmarks.old. Ini hanya menyimpan salinan fail penanda halaman semasa sekiranya anda memerlukannya.
  2. Namakan semula fail Bookmarks.bak anda kepada Penanda Halaman (membuang pelanjutan .bak). Ini menjadikan Chrome memuat fail sandaran semasa anda membukanya.
  3. Buka Chrome, dan lihat apakah anda berjaya memulihkan penanda halaman yang hilang.

Sekiranya langkah-langkah ini tidak memulihkan penanda halaman anda, ini bermaksud fail sandaran disimpan baru-baru ini daripada penanda halaman yang hilang. Sayangnya, ini juga bermaksud anda tidak bernasib baik, kecuali jika anda mempunyai sandaran PC anda, anda boleh menarik fail sandaran yang lebih tua.

Perlu diketahui bahawa menggunakan proses ini juga akan membuang penanda halaman yang anda buat sejak kali terakhir melancarkan Chrome.

Mozilla Firefox

Pengguna Firefox menjadikannya lebih mudah. Sekiranya anda baru saja memadam penanda buku atau folder penanda buku, anda boleh menekan Ctrl + Z di tetingkap Perpustakaan atau bar sisi Penanda halaman untuk membawanya kembali. Di tetingkap Perpustakaan, anda juga dapat mencari perintah Undo pada menu "Atur".

Kemas kini : Tekan Ctrl + Shift + B di Firefox untuk membuka tetingkap Perpustakaan ini.

Sekiranya anda memadam penanda halaman beberapa hari yang lalu, gunakan submenu Pulihkan di bawah Import dan Sandaran. Firefox secara automatik membuat sandaran penanda halaman anda setiap hari dan menyimpan nilai beberapa hari.

Perlu diketahui bahawa memulihkan sandaran akan sepenuhnya menggantikan penanda halaman yang ada dengan penanda halaman dari sandaran, yang bermaksud bahawa anda akan kehilangan penanda halaman yang anda buat sejak sandaran disimpan.

Untuk mengelakkan kehilangan penanda halaman baru yang penting, anda juga boleh menggunakan pilihan Eksport Penanda Halaman ke HTML sebelum memulihkan sandaran. Setelah sandaran dipulihkan, anda boleh mengimport fail HTML atau melihatnya di Firefox.

Sekiranya anda menghargai penanda halaman anda, adalah idea yang baik untuk membuat sandaran biasa dengan ciri eksport di pengurus penanda halaman penyemak imbas anda. Sekiranya anda kehilangan penanda buku anda - atau cakera keras anda gagal - anda boleh memulihkan penanda halaman anda dari sandaran menggunakan pilihan import di mana-mana penyemak imbas web.