Butang Klik Kiri Tetik Tidak Berfungsi? Inilah Cara Memperbaikinya

Malah sesuatu yang semudah butang tetikus boleh gagal. Sekiranya butang klik kiri tetikus anda melekat, tidak bertindak balas secara konsisten, atau mengklik dua kali secara tidak sengaja, ini sering menunjukkan masalah perkakasan pada tetikus. Namun, ini mungkin masalah perisian.

Ini Mungkin Masalah Perkakasan; Inilah Cara Memeriksa

Menurut pengalaman kami, kebanyakan masalah klik kiri tetikus (atau klik kanan) menunjukkan kegagalan perkakasan. Sekiranya butang klik kiri tetikus tidak berfungsi, hanya kadang-kadang bertindak balas, secara tidak sengaja "tidak menarik" semasa anda menyeret, salah mengklik, atau mengklik dua kali apabila anda mengklik sekali, itu adalah petanda yang baik bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan perkakasan di sebelah kiri- klik butang itu sendiri.

Terdapat kaedah yang sangat mudah untuk memeriksa sama ada anda mempunyai masalah perkakasan atau masalah perisian: Cabut tetikus anda dari komputer semasa anda, pasangkannya ke komputer lain, dan uji butang klik kiri. Sekiranya anda mempunyai tetikus tanpa wayar, pasangkan dongle RFnya ke komputer lain atau pasangkannya melalui Bluetooth dengan komputer lain.

Sekiranya masalahnya sama ketika tetikus dipasang ke komputer lain, anda tahu anda menghadapi masalah perkakasan. Sekiranya tetikus berfungsi dengan sempurna di komputer lain, terdapat masalah konfigurasi perisian dengan komputer anda sekarang.

Anda juga boleh mencuba menghubungkan tetikus lain ke PC semasa anda. Adakah ia mempunyai masalah yang sama? Sekiranya tidak, kemungkinan ada masalah perkakasan. Sekiranya kedua-dua tikus mempunyai masalah klik kiri aneh yang sama, pasti ada masalah perisian dengan PC anda.

Mungkin juga terdapat masalah dengan port USB pada sistem anda — jika itu adalah tetikus berwayar, cuba pasangkan tetikus anda ke port USB yang lain. Sekiranya anda mempunyai tetikus tanpa wayar dengan dongle USB, pindahkan dongle ke port USB yang lain.

Perlu diingat bahawa beberapa masalah boleh menjadi remang-remang atau sekejap-sekejap, terutamanya jika perkakasan baru mula gagal. Butang tetikus mungkin berfungsi sepanjang masa dan kadangkala hanya gagal. Gunakan tetikus dengan PC lain cukup lama untuk mengesahkan bahawa ia berfungsi dengan betul.

Cara Memperbaiki Butang Tetikus Pecah

Semua butang tetikus akhirnya akan gagal jika anda cukup menggunakannya. Butang tetikus dinilai untuk sebilangan klik. Sebagai contoh, versi terbaru tetikus permainan DeathAdder Elite Razer yang popular dinilai dengan "sehingga 50 juta klik." Tetikus yang lebih murah mungkin dinilai untuk klik yang lebih sedikit. Selepas itu, mekanisme fizikal pada butang tetikus menjadi lemah, dan ia berhenti berfungsi dengan betul.

Sekiranya tetikus anda masih dalam jaminan, kami mengesyorkan anda menghubungi pengeluar dan memanfaatkannya. Syarikat harus membaiki tetikus untuk anda — atau, kemungkinan besar, menghantar yang baru kepada anda.

Sekiranya tetikus anda tidak dijamin, mungkin sudah tiba masanya untuk membeli tetikus baru. Atau, jika anda mahu tangan anda kotor, anda boleh mencuba membaikinya sendiri. Proses yang tepat akan berbeza-beza bergantung pada model tetikus anda dan tepatnya yang rosak. Sebagai contoh, iFixit mempunyai panduan umum untuk memperbaiki butang tetikus. YouTube penuh dengan nasihat untuk model tetikus individu, seperti panduan ini untuk menegangkan kembali musim bunga pada tetikus Logitech Performance MX. Masalahnya mungkin lebih sederhana daripada yang kelihatannya — anda mungkin hanya perlu membuka tetikus dan membersihkan habuk yang menghalangi. Kami mengesyorkan mencari nama model tetikus anda dan "perbaiki klik kiri," "perbaiki butang tetikus," atau carian serupa untuk beberapa informasi yang disesuaikan.

Cara Mengatasi Masalah Perisian Klik Kiri

Sekiranya tetikus anda berfungsi dengan baik pada PC lain tetapi tidak berfungsi dengan betul pada komputer anda, maka selamat! Anda boleh memperbaiki masalah. Anda hanya perlu mengetahui apa masalah perisian yang anda ada.

Sebelum kita mulakan, jika anda menghadapi masalah mengikuti petua ini kerana masalah mengklik tetikus, anda boleh mengaktifkan Kekunci Tetikus dengan menekan Left Alt + Left Shift + Num Lock. Anda kemudian dapat mengawal kursor tetikus dari papan kekunci anda.

Di Windows, anda boleh menukar butang tetikus kiri dan kanan anda. Sekiranya anda melakukan ini, butang tetikus kiri anda mungkin tidak berfungsi seperti biasa - ia berfungsi sebagai yang kanan, sementara yang kanan berfungsi seperti yang kiri. Ini bertujuan untuk orang kidal menggunakan tetikus tangan kanan.

Pada Windows 10, pergi ke Tetapan> Peranti> Tetikus. Di bawah "Pilih butang utama Anda", pastikan pilihan ditetapkan ke "Kiri." Pada Windows 7, pergi ke Panel Kawalan> Perkakasan dan Suara> Tetikus dan pastikan "Tukar butang primer dan sekunder" tidak dicentang.

Ciri ClickLock juga boleh menyebabkan masalah pelik. Dengan ini diaktifkan, anda dapat menekan sebentar butang tetikus dan melepaskannya. Windows akan memperlakukan butang tetikus seperti yang ditahan sehingga anda mengklik lagi. Ini dapat membantu anda menyerlahkan dan menyeret jika anda mengalami kesukaran menahan butang tetikus ke bawah, tetapi tingkah laku pelik dan membingungkan jika tetapan ini entah bagaimana dihidupkan secara tidak sengaja dan anda tidak menyedarinya.

Pada Windows 10 dan 7, pergi ke Control Panel> Hardware and Sound> Mouse. Pastikan pilihan "Hidupkan ClickLock" tidak dicentang di sini.

Ada kemungkinan masalah pemacu perkakasan boleh menyebabkan masalah mengenali klik butang tetikus anda juga. Kami tidak pernah melihat masalah ini di alam liar, tetapi perlu diperiksa. Untuk menguji ini, buka Pengurus Peranti. Anda boleh melakukannya dengan mengklik kanan butang Start pada Windows 10 dan memilih "Device Manager."

Kembangkan bahagian "Tikus dan peranti penunjuk lain", cari tetikus anda, klik kanan, dan pilih "Kemas kini Pemacu." Klik "Cari perisian pemacu yang dikemas kini secara automatik," dan Windows akan berusaha mencari pemacu baru yang sesuai dengan tetikus.

Sekiranya anda melihat banyak peranti tetikus di sini, ulangi proses untuk masing-masing.

Banyak laman web lain menawarkan pelbagai petua penyelesaian masalah yang diragukan sangat berguna. Seperti biasa, adalah idea yang baik untuk menghidupkan semula PC anda dan melihat apakah itu menyelesaikan masalah. Dan, tentu, anda boleh mencuba boot ke Safe Mode untuk melihat apakah ada masalah perkakasan yang pelik. Tetapi mengimbas fail sistem anda untuk kerosakan mungkin tidak akan membantu.

Mari hadapi: Sebilangan besar masalah klik kiri pada tikus disebabkan oleh kegagalan perkakasan. Kecuali anda secara tidak sengaja mengaktifkan tetapan tertentu di Windows, penyelesaian sebenar untuk masalah klik kiri umumnya adalah mengganti (atau memperbaiki) tetikus itu sendiri.