Cara Memulihkan Aplikasi dan Permainan ke iPhone atau iPad anda

Adakah anda baru mendapat iPhone atau iPad baru yang tidak anda pulihkan dari sandaran? Mahukan permulaan baru pada peranti lama anda? Setelah anda menyiapkan telefon atau tablet, inilah masanya untuk memulihkan aplikasi dan permainan kegemaran anda.

Cara Mencari Aplikasi Yang Dipasang Sebelumnya

Sekiranya anda mahukan permulaan baru dengan iPhone atau iPad baru anda, lebih baik tidak memulihkannya dari sandaran. IPhone atau iPad yang baru diset semula bebas pepijat, jarang berlaku kerosakan, dan memberi jangka hayat bateri lebih baik.

Namun, anda mahu mengakses semua aplikasi kegemaran anda. Pasti, anda boleh mencari dan memuat turun masing-masing, tetapi ada cara yang lebih baik untuk mendapatkan senarai semua aplikasi dan permainan yang anda muat turun sebelumnya.

Buka App Store dan pergi ke tab "Hari Ini". Ketik ikon profil anda di sudut kanan atas untuk melihat maklumat akaun anda.

Dari sini, ketik "Dibeli."

Pada skrin seterusnya, ketuk "Pembelian Saya."

Di sini, anda melihat semua aplikasi dan permainan yang telah anda muat turun atau beli menggunakan akaun iCloud anda. Senarai disusun mengikut urutan kronologi terbalik, jadi muat turun terkini muncul terlebih dahulu.

Di bahagian atas layar, ketuk "Tidak di iPhone / iPad ini" untuk melihat senarai aplikasi dan permainan yang belum anda muat turun.

Cari aplikasi yang ingin dipulihkan, dan kemudian ketik ikon muat turun untuk memulakan proses pemasangan.

Sekiranya anda telah membuat senarai panjang selama bertahun-tahun, ketuk kotak "Cari" di bahagian atas untuk mencari aplikasi tertentu dalam sejarah pembelian anda.

Cara Memulihkan Aplikasi Dari Sandaran iCloud atau Peranti Lama

Satu-satunya masa anda dapat memulihkan aplikasi dari Sandaran iCloud adalah semasa anda menyiapkan iPhone atau iPad. Bermula dengan iOS 12.4 dan seterusnya, Apple mengubah proses ini. Selama proses penyiapan, Anda melihat layar yang disebut "Transfer Data Anda." Dari sini, anda boleh memindahkan aplikasi dan data secara wayarles dari peranti iOS lama atau iCloud anda.

Ketuk "Pindahkan dari iPhone / iPad" untuk memindahkan data secara wayarles dari peranti lama, atau ketuk "Muat turun dari iCloud" untuk memulihkan dari sandaran iCloud.

Sekiranya peranti anda menjalankan iOS 12.3 atau lebih rendah, anda akan melihat skrin "Aplikasi & Data" semasa proses penyediaan. Di sini, anda mengetuk "Pulihkan dari Sandaran iCloud" dan log masuk dengan akaun iCloud anda.

Ketuk "Pilih Sandaran," dan kemudian pilih dari senarai sandaran iCloud yang tersedia. Seterusnya, anda hanya menunggu sehingga sandaran iCloud anda dipulihkan. Semua aplikasi anda akan dimuat turun dari App Store secara automatik, dan sandaran akan memulihkan semua data aplikasi dan permainan anda. Anda tidak perlu log masuk atau menyediakan aplikasi dan permainan anda lagi.

Cara Memulihkan Aplikasi Dari iTunes Backup

Sekiranya anda menggunakan tahap iCloud percuma 5 GB, iTunes adalah kaedah yang lebih baik untuk membuat sandaran iPhone atau iPad penuh. Selain itu, jika anda memilih pilihan Sandaran Terenkripsi, anda juga dapat membuat sandaran data peribadi, seperti ID Wajah, data HomeKit, dan data aplikasi Kesihatan. Dengan cara ini, apabila anda memulihkan iPhone atau iPad anda, semua aplikasi dan permainan anda, data aplikasi, data iCloud, dan maklumat peribadi anda tersedia dalam keadaan yang sama seperti ketika mereka membuat sandaran terakhir.

Sebelum anda dapat memulihkan data pada peranti baru anda, anda perlu membuat sandaran yang lama. Sekiranya anda masih menggunakannya, buka iTunes di Mac atau PC anda, kemudian sambungkan peranti iOS anda. Klik butang "Peranti" dari bar alat atas untuk pergi ke skrin pengurusan peranti. Dari sini, cari bahagian "Sandaran" dan beralih ke "Komputer Ini" untuk mod sandaran. Klik "Sandarkan Sekarang" untuk membuat sandaran peranti iOS lama anda.

Untuk memulihkan sandaran dari iTunes, sambungkan peranti baru anda ke komputer anda. Pilih peranti anda dari bar alat dan klik "Pulihkan Sandaran."

Pada pop timbul seterusnya, pilih sandaran yang anda mahukan dari senarai, ketik kata laluan jika dienkripsi, dan tunggu sehingga aplikasi dan permainan anda dipulihkan ke keadaan sebelumnya. Apabila anda melihat skrin "Hello" di iPhone atau iPad, anda boleh menggunakan peranti anda.

Sandaran iCloud dan iTunes adalah perjanjian pakej; mereka membuat sandaran dan memulihkan setiap aplikasi dan permainan pada peranti anda.

Gunakan Aplikasi Sandaran dan Pulihkan Pihak Ketiga

Dalam beberapa kes, anda mungkin memerlukan lebih banyak kawalan terhadap proses sandaran. Sebagai contoh, mungkin anda hanya mahu membuat sandaran dan memulihkan aplikasi, permainan, atau data aplikasi. Dalam situasi ini, anda boleh menggunakan aplikasi pengurusan peranti iOS pihak ketiga, seperti iMazing.

Buka aplikasi iMazing, sambungkan peranti iOS anda, dan klik "Restore a Backup" untuk memulakan prosesnya.

Versi penuh iMazing berharga $ 44.99, tetapi sangat berbaloi jika anda tidak mahu menggunakan iTunes untuk menguruskan peranti iOS anda.