Cara Mengimport Dokumen Excel ke dalam Helaian Google

Adakah seseorang menghantar dokumen Excel kepada anda, tetapi anda tidak mempunyai Excel? Menyerah pada Microsoft Office dan membuat perubahan ke Google Drive? Tiada masalah; Helaian Google membolehkan anda mengimport fail Excel anda. Walaupun mungkin tidak menyokong beberapa ciri dan kesan yang sama dari dokumen Excel, ia berfungsi dengan baik.

Cara Mengimport Dokumen Excel ke dalam Helaian Google

Untuk melihat dokumen Excel di Helaian Google, anda mesti memuat naik fail ke Google Drive anda terlebih dahulu. Buka Google Drive, klik "Baru", lalu klik "Muat Naik Fail" untuk memulakan.

BERKAITAN: Cara Membuat Senarai Jatuhkan di Helaian Google

Arahkan ke fail anda dan kemudian klik "Buka."

Sebagai alternatif, anda boleh menyeret dan melepaskan fail dari komputer anda terus ke penyemak imbas web untuk muat naik yang mudah.

Setelah fail anda dimuat, klik kanan, arahkan ke "Buka Dengan" pada menu konteks, lalu pilih "Google Sheets."

BERKAITAN: 5 Ciri Helaian Google yang Perlu Anda Ketahui

Google kemudian menukar dokumen anda menjadi fail Helaian Google pada akaun Drive anda.

Setelah selesai mengedit fail anda, anda boleh membaginya dengan orang lain atau memuat turun dan mengeksport dokumen anda kembali ke format Microsoft Excel dengan pergi ke Fail> Muat turun Sebagai dan kemudian klik pilihan "Microsoft Excel".

BERKAITAN: Cara Membuat Pautan Muat Turun yang Boleh Dibagikan untuk Fail di Google Drive

Sekiranya anda lebih suka memuat turun dokumen anda dalam bentuk PDF, ODS, CSV, atau format lain, anda juga boleh melakukannya.

Fail kemudian dimuat ke folder muat turun lalai penyemak imbas.