Mengapa Pengoptimum Memori dan Penguat RAM Lebih Buruk Daripada Tidak Berguna

Banyak syarikat ingin menjual "pengoptimum memori" kepada anda sebagai sebahagian daripada program "pengoptimuman PC". Program-program ini lebih buruk daripada tidak berguna - bukan sahaja tidak akan mempercepat komputer anda, tetapi juga akan memperlahankannya.

Program seperti ini memanfaatkan pengguna yang tidak berpengalaman, membuat janji palsu mengenai peningkatan prestasi. Pada hakikatnya, komputer anda tahu bagaimana menguruskan RAM dengan sendiri. Ia akan menggunakan RAM untuk meningkatkan prestasi komputer anda - tidak ada gunanya RAM kosong.

Adakah RAM Komputer Anda Mengisi? Bagus!

Pengoptimum memori berdasarkan salah faham. Anda mungkin melihat RAM komputer anda dan melihatnya diisi - sebagai contoh, anda mungkin mempunyai 4 GB RAM dan melihat bahawa 3 GB penuh dengan hanya 1 GB yang tinggal. Itu boleh mengejutkan bagi sesetengah orang - lihatlah betapa modennya versi Windows yang kembung! Bagaimana anda akan menjalankan program tambahan dengan sedikit memori yang ada?

Pada hakikatnya, sistem operasi moden cukup baik dalam menguruskan memori dengan sendiri. RAM 3 GB yang digunakan tidak semestinya menunjukkan pembaziran. Sebaliknya, komputer anda menggunakan RAM anda untuk menyimpan data untuk akses yang lebih pantas. Sama ada salinan halaman web yang telah anda buka di penyemak imbas anda, aplikasi yang anda buka sebelumnya, atau jenis data lain yang mungkin anda perlukan segera, komputer anda tergantung di dalam RAM. Apabila anda memerlukan data lagi, komputer anda tidak perlu memukul cakera keras anda - hanya boleh memuatkan fail dari RAM.

BERKAITAN: Mengapa Bagus RAM Komputer Anda Penuh

Pentingnya, tidak ada gunanya RAM kosong. Walaupun RAM anda sudah penuh dan komputer anda memerlukan lebih banyak untuk menjalankan aplikasi, komputer anda dapat membuang data cache dari RAM anda dengan serta-merta dan menggunakan ruang tersebut untuk aplikasi tersebut. Tidak ada gunanya RAM duduk kosong - jika kosong, ia sia-sia. Sekiranya penuh, ada kemungkinan besar ia dapat membantu mempercepat masa pemuatan program dan apa sahaja yang akan menggunakan cakera keras komputer anda.

Perhatikan bahawa RAM yang sangat sedikit sebenarnya "percuma" dalam tangkapan skrin di bawah. RAM digunakan sebagai cache, tetapi masih ditandai sebagai tersedia untuk program yang perlu menggunakannya.

Pada masa lalu, RAM penuh menunjukkan masalah. Sekiranya anda menjalankan Windows Vista di komputer dengan setengah gig RAM, anda dapat merasakan komputer sentiasa perlahan - ia harus terus membaca dan menulis ke cakera keras, menggunakan fail halaman cakera keras sebagai pengganti RAM yang tidak cekap. Walau bagaimanapun, komputer moden umumnya mempunyai RAM yang mencukupi untuk kebanyakan pengguna. Walaupun komputer kelas rendah pada umumnya dihantar dengan RAM 4GB, yang seharusnya lebih dari cukup kecuali anda melakukan permainan intensif, menjalankan banyak mesin maya, atau mengedit video.

Walaupun RAM adalah masalah untuk anda, tidak ada alasan untuk menggunakan pengoptimum memori. Pengoptimum memori adalah minyak ular yang paling tidak berguna dan paling berbahaya.

Bagaimana Pengoptimum Memori Berfungsi

Apabila anda menggunakan pengoptimum memori, anda akan melihat penggunaan RAM komputer anda menurun. Ini mungkin seperti kemenangan yang mudah - anda telah mengurangkan penggunaan RAM hanya dengan menekan butang. Tetapi ia tidak semudah itu.

Pengoptimum memori sebenarnya berfungsi dengan salah satu daripada dua cara:

  • Mereka memanggil fungsi API EmptyWorkingSet Windows, memaksa aplikasi yang berjalan untuk menulis memori kerja mereka ke fail halaman Windows.
  • Mereka dengan cepat memperuntukkan sejumlah besar memori untuk diri mereka sendiri, memaksa Windows membuang data cache dan menulis data aplikasi ke fail halaman. Mereka kemudian mengalihkan memori, membiarkannya kosong.

Kedua-dua helah ini memang akan membebaskan RAM, menjadikannya kosong. Walau bagaimanapun, semua yang dilakukan adalah melambatkan - kini aplikasi yang anda gunakan perlu mendapatkan data yang mereka perlukan dari fail halaman, membaca dari cakera keras dan mengambil masa lebih lama untuk bekerja. Mana-mana memori yang digunakan untuk cache mungkin dibuang, jadi Windows harus mendapatkan data yang diperlukannya dari cakera keras.

Dengan kata lain, program ini membebaskan memori cepat dengan memaksa data yang anda perlukan ke memori yang lebih perlahan, di mana ia harus dipindahkan kembali ke memori cepat lagi. Ini tidak masuk akal! Yang dicapai hanyalah menjual program pengoptimuman sistem lain yang tidak anda perlukan.

BERKAITAN: Aplikasi Pembersihan PC adalah Penipuan: Inilah Sebabnya (dan Cara Mempercepat PC Anda)

Sekiranya Windows memerlukan RAM, ia akan mendorong data ke fail halaman atau membuang data cache. Ini semua berlaku secara automatik apabila perlu - tidak ada gunanya memperlahankan keadaan dengan memaksanya terjadi sebelum diperlukan.

Seperti aplikasi pembersihan PC, pengoptimum memori adalah penipuan. Mereka nampaknya melakukan sesuatu yang positif kepada orang yang tidak memahami bagaimana pengurusan memori berfungsi, tetapi mereka sebenarnya melakukan sesuatu yang berbahaya.

Bagaimana Sebenarnya "Mengoptimumkan" Ingatan Anda

Sekiranya anda ingin mempunyai RAM yang lebih banyak, langkau pengoptimum memori. Sebaliknya, cubalah menyingkirkan aplikasi yang tidak anda perlukan - bersihkan program yang tidak diperlukan dari baki sistem anda, matikan program permulaan yang tidak berguna, dan sebagainya.

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak RAM untuk apa yang anda buat, cuba beli lebih banyak RAM. RAM cukup murah dan tidak terlalu sukar untuk memasangnya sendiri menggunakan salah satu panduan pemasangan RAM yang terdapat dalam talian. Pastikan anda membeli jenis RAM yang betul untuk komputer anda.

BERKAITAN: Petua Terbaik untuk Mempercepat PC Windows Anda

Ya, pengoptimum memori dapat membebaskan sebahagian RAM PC anda. Walau bagaimanapun, itu adalah perkara yang tidak baik - anda mahu komputer anda menggunakan RAM untuk mempercepat. Tidak ada gunanya mempunyai memori percuma.