Cara Melumpuhkan Internet Explorer sepenuhnya di Windows

Sebilangan besar pengguna Windows tidak menyukai Internet Explorer sehingga hanya menggunakan penyemak imbas yang berbeza tidak mencukupi - mereka mahu ia hilang. Walaupun tidak ada cara untuk mencopot pemasangannya sepenuhnya, mari kita lihat cara mematikan Internet Explorer di Windows supaya anda tidak perlu menghadapinya lagi.

Sebelum melumpuhkan Internet Explorer, anda mungkin ingin mengikuti panduan kami untuk mengimport penanda halaman dan tetapan anda dari IE ke Chrome dan menjadikan Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda.

BERKAITAN: Cara Migrasi dari Internet Explorer atau Edge ke Chrome (dan Mengapa Anda Perlu)

Untuk mematikan Internet Explorer, klik menu Mula dan ketik "panel kawalan" di kotak carian. Kemudian, klik Panel Kawalan dalam hasilnya.

(Sekiranya anda menggunakan Windows 7, Anda hanya dapat mengklik butang menu Mula dan kemudian klik butang "Panel Kawalan".)

Pada skrin Panel Kawalan, klik kategori "Program".

Di bahagian Program dan Ciri pada layar Program, klik pautan "Hidupkan atau matikan ciri Windows".

Kotak dialog Ciri Windows dipaparkan. Nyahtanda kotak "Internet Explorer 11".

Di Windows 7, anda mungkin memasang versi Internet Explorer yang berbeza. Tetapi, prosedur ini berfungsi dengan cara yang sama untuk mana-mana versi Internet Explorer pada Windows 7, 8, atau 10 yang dipasang sebagai sebahagian daripada sistem Windows.

Kotak dialog amaran dipaparkan mengatakan bahawa mematikan Internet Explorer mungkin mempengaruhi ciri dan program Windows lain. Untuk terus melumpuhkan Internet Explorer, klik "Ya".

Pada kotak dialog Ciri Windows, klik "OK".

Kotak dialog dipaparkan semasa perubahan diterapkan.

Anda perlu menghidupkan semula komputer anda agar perubahan tersebut berlaku. Sekiranya anda belum bersedia untuk memulakan semula, klik "Jangan mulakan semula" dan kemudian mulakan semula secara manual apabila anda sudah bersedia. Jika tidak, klik "Mulakan semula sekarang".

Setelah komputer anda dihidupkan semula, Internet Explorer tidak akan tersedia dalam senarai Tetapkan Program Lalai (Panel Kawalan> Program Lalai> Tetapkan Program Lalai).

Internet Explorer juga tidak akan tersedia di menu Buka dengan konteks. Dan, apabila anda memilih "Pilih aplikasi lain" dari submenu ...

… Internet Explorer tidak terdapat dalam senarai program untuk membuka fail yang berkaitan, seperti fail .htm.

Ini tidak menghilangkan semua jejak Internet Explorer kerana program dan proses lain bergantung pada mesin renderingnya. Walau bagaimanapun, prosedur ini pasti akan menghalangnya ketika bekerja di komputer anda.