Cara Melumpuhkan Siri pada iPhone dan iPad Anda

Siri, pembantu suara Apple, bukan untuk semua orang. Sekiranya anda tidak menganggap Siri berguna, atau anda secara tidak sengaja terus menggunakan Siri menggunakan butang Samping atau frasa "Hey Siri", inilah cara anda boleh mematikan Siri pada iPhone atau iPad anda.

Cara Melumpuhkan Siri pada iPhone dan iPad

Melumpuhkan Siri dapat dicapai dalam beberapa langkah. Pertama, buka aplikasi "Tetapan" pada iPhone atau iPad anda dan kemudian pilih pilihan "Siri & Search".

Di sini, ketik togol di sebelah pilihan berikut untuk mematikan setiap item:

  • Dengarkan "Hey Siri"
  • Tekan Butang Sisi untuk Siri
  • Benarkan Siri Ketika Dikunci (jika anda hanya mahu melumpuhkan Siri pada skrin Kunci)

Apabila anda melumpuhkan dua pilihan pertama, anda akan melihat pop timbul yang menanyakan apakah anda benar-benar mahu mematikan Siri. Di sini, ketik butang "Matikan Siri".

Siri kini telah dilumpuhkan pada iPhone dan iPad anda.

Cara Melumpuhkan Cadangan Siri pada iPhone dan iPad

Walaupun Siri bermula sebagai pembantu suara untuk iPhone dan iPad, peranannya telah berkembang dengan ketara dalam beberapa tahun terakhir. Siri kini digunakan sebagai istilah selimut untuk semua ciri cadangan pintar.

Dari cadangan aplikasi dalam carian hingga pemberitahuan pintar di skrin kunci (yang agak menjengkelkan), semuanya dikendalikan oleh Siri di belakang tabir. Jangan risau, anda juga boleh mematikannya dari bahagian Siri & Search di aplikasi Tetapan.

Setelah berada di menu, geser ke bawah hingga anda melihat bahagian "Siri Saran" dan kemudian ketuk butang togel di sebelah pilihan "Saran Dalam Pencarian", "Saran Dalam Mencari", dan "Cadangan Pada Skrin Kunci" untuk menonaktifkan masing-masing barang.

Setelah anda melumpuhkan Siri pada iPhone atau iPad anda, langkah seterusnya adalah menghapus sejarah Siri anda.

BERKAITAN: Cara Melumpuhkan dan Menghapus Sejarah Siri Anda di iPhone & iPad