Tahukah Anda Windows 10 Mempunyai Skrin Kematian Hijau?

Semua orang mendengar tentang skrin biru kematian (BSOD) yang muncul ketika PC Windows anda rosak. Tetapi adakah anda tahu Windows 10 juga mempunyai layar kematian hijau?

Skrin hijau kematian hanya muncul ketika anda menjalankan versi Pratinjau Insider Windows 10. Ia sama dengan skrin kematian biru, dan ia akan menunjukkan mesej ralat yang sama.

Dengan kata lain, apa sahaja yang mencetuskan skrin biru kematian pada versi normal Windows 10 akan mencetuskan skrin hijau kematian pada versi Pratinjau Insider Windows 10. Satu-satunya perbezaan ialah skrin ini mengatakan bahawa anda menggunakan "Windows Insider Bangun ”dan ia mempunyai latar belakang hijau dan bukannya yang biru.

Warna hijau menyoroti bahawa ralat itu disebabkan oleh pembangunan pembangunan Windows 10. yang tidak stabil. Binaan Insider ini sering mengalami kerosakan dan pepijat yang tidak anda alami pada versi Windows 10. Microsoft kadang-kadang memberi amaran tentang kesalahan "skrin hijau" Windows Insiders mungkin temui semasa menjalankan perisian pembangunan ini.

Sekiranya anda melihat skrin mati hijau (GSOD) di PC anda, itu tandanya anda menggunakan binaan Insider Preview Windows 10. Masalahnya mungkin bug pada binaan yang tidak stabil, walaupun ini juga boleh menjadi masalah yang lebih dalam dengan perkakasan atau pemacu PC anda. Anda tidak akan tahu dengan pasti sehingga anda kembali ke versi Windows 10 yang stabil.

Microsoft membuat perubahan ini kembali dalam Pembaruan Pencipta, yang dilancarkan pada bulan April 2017. Sebelum itu, Insider yang membina Windows 10 menggunakan skrin biru standard kematian.

Sekiranya anda menggunakan binaan Pratinjau Insider Windows 10 dan ingin melihatnya sendiri, peretasan pendaftaran ini untuk mencetuskan skrin biru secara manual masih berfungsi — dan ia akan mencetuskan skrin hijau dengan kod berhenti "MANUAL MANISI.

BERKAITAN: Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Skrin Kematian Biru