Cara Mencari Fail yang Anda Muat turun di Android

Tidak dapat mencari fail yang anda muat turun. Ini boleh berlaku pada peranti Android juga, yang mempunyai sistem fail seperti sistem operasi lain. Inilah cara mencari fail yang dimuat turun di Android.

Setiap peranti Android mempunyai semacam aplikasi Pengurus Fail yang telah dipasang sebelumnya. Pada telefon Google Pixel, ia hanya disebut "Files". Telefon Samsung Galaxy menyebutnya "Fail Saya."

Anda juga mempunyai pilihan untuk memasang Pengurus Fail yang lain dari Google Play Store. Yang kami sukai adalah aplikasi "Files by Google". Selain membolehkan anda melihat muat turun, alat ini mempunyai alat yang berguna untuk mengosongkan ruang simpanan.

BERKAITAN: Cara Mengosongkan Ruang Penyimpanan di Telefon Android Anda dengan Fail oleh Google

Fail yang dimuat akan disimpan ke folder "Muat turun" yang diberi nama tepat pada peranti anda. Untuk memulakan, buka pengurus fail pada telefon atau tablet Android anda. Dalam contoh ini, kami menggunakan aplikasi "Fail" Google Pixel.

Langkah seterusnya adalah mencari folder "Muat turun". Ketuk ikon menu hamburger di sudut kiri atas untuk membuka menu sebelah.

Pilih pilihan "Muat turun" dari senarai.

Semua fail yang anda muat turun boleh didapati di folder ini.

Prosesnya lebih mudah jika anda menggunakan aplikasi "Files by Google". Pertama, buka aplikasi pada peranti Android anda. Pastikan anda berada di tab “Browse”.

Ketik pilihan "Muat turun" dan kemudian anda akan melihat semua dokumen dan fail yang anda muat turun.

Itu sahaja! Dalam kebanyakan kes, apa sahaja yang anda muat turun dari penyemak imbas web seperti Google Chrome akan disimpan ke folder "Muat turun" telefon Android atau tablet anda.