Cara Memulakan Semula Mac Anda

Sekiranya Mac anda bertindak sedikit tidak responsif, berjalan dengan perlahan, program tidak berjalan dengan baik, atau menunjukkan jenis tingkah laku tidak normal yang lain, kadang-kadang semua yang diperlukan adalah but semula. Berikut adalah beberapa cara untuk melakukannya.

Mulakan semula Mac Anda Menggunakan Menu Apple

Cara terpantas (dan termudah) untuk menghidupkan semula Mac anda adalah dengan menggunakan pilihan kuasa dari menu Apple di desktop. Pertama, pilih ikon "Apple" di sudut kiri atas antara muka komputer.

BERKAITAN: Cara Menutup Mac Anda Menggunakan Terminal

Dalam menu yang muncul, pilih butang "Mulakan semula".

Mac anda kini akan dimulakan semula. Luangkan masa komputer anda untuk kembali dan sebahagian besar masalah ketinggalan atau masalah kecil anda (semoga) dapat diperbaiki.

Mulakan semula Mac anda dari Terminal

Sekiranya anda sedikit lebih teknikal, anda boleh menghidupkan semula komputer Apple anda menggunakan Terminal. Teruskan dan buka Terminal. Anda dapat melakukannya dengan menekan butang Command + Space secara serentak untuk membuka Pencarian Spotlight, mengetik "Terminal" di bar carian, dan kemudian memilih aplikasi "Terminal" dari hasilnya.

Sekarang anda sudah bersedia untuk menghidupkan semula Mac anda. Perlu diingat bahawa anda perlu menggunakan perintah "sudo" di sini. Jika tidak, anda akan disambut oleh mesej ralat yang ditunjukkan di bawah.

Perintah sudo (superuser do) memberi anda hak keselamatan superuser.

Untuk memulakan semula Mac anda, masukkan arahan berikut:

Sudo shutdown -r

Ganti dengan masa tertentu yang anda mahu but semula Mac anda. Sekiranya anda mahu melakukannya dengan segera, taip now. Sekiranya anda mahu but semula dalam satu jam, ketik +60.

Tekan Enter dan kemudian taip kata laluan Mac anda apabila diminta.

Mac anda kini akan dimulakan semula pada masa yang ditentukan.

Memaksa Memulakan Semula Mac Anda

Sekiranya kursor anda dibekukan dan Mac anda tidak bertindak balas, anda boleh memulakan semula secara paksa. Perlu diingat bahawa jika anda memulakan semula, anda mungkin akan kehilangan kerja yang belum disimpan dalam dokumen yang sedang anda kerjakan.

Untuk memulakan semula secara paksa, tekan dan tahan kekunci Control + Command + Power serentak sehingga skrin komputer anda kosong. Mac anda akan reboot selepas beberapa saat.

Sebagai alternatif, jika anda menggunakan iMac atau menara Mac lain dengan butang Kuasa fizikal, anda boleh menekan butang lama sehingga paparan anda menjadi hitam.