Perbezaan Antara .com, .net, .org dan Mengapa Kita Akan Melihat Banyak Lagi Domain Tingkat Atas

.com, .net, .org dan akhiran laman web lain dikenali sebagai "domain tingkat atas" (TLD). Walaupun kita hanya melihat beberapa daripadanya, ada ratusan daripadanya - dan mungkin ada ribuan lagi tidak lama lagi.

Domain peringkat teratas dikendalikan oleh Internet Assigned Numbers Authority (IANA), yang dikendalikan oleh Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Domain Aras Atas Generik

Mungkin domain tahap atas yang paling biasa adalah .com, .net, dan .org Pada asalnya, masing-masing mempunyai tujuan yang unik:

  • .com: Laman web komersial (untuk keuntungan)
  • .net: Domain yang berkaitan dengan rangkaian
  • .org: Organisasi bukan untung

Walau bagaimanapun, domain tingkat atas ini menawarkan pendaftaran terbuka - sesiapa sahaja boleh mendaftarkan domain .com, .net, atau .org untuk laman web (dengan bayaran). Perbezaan antara domain sebahagian besarnya telah hilang, walaupun masih terdapat organisasi bukan keuntungan yang lebih memilih .org.

Terdapat pelbagai domain lain yang ditambahkan kemudian untuk menghilangkan tekanan dari domain tingkat atas generik (gTLD), termasuk .biz dan .info. Walau bagaimanapun, lebih sedikit laman web menggunakan domain tingkat atas ini - terdapat lebih banyak pengiktirafan jenama yang dikaitkan dengan domain .com. Saat ini, .com adalah domain tingkat atas yang paling popular - hampir 50 peratus laman web yang dikunjungi Google menggunakan domain tingkat atas .com. (Sumber)

TLD Terbuka vs Tertutup

Berbeza dengan domain tingkat atas di atas, yang "terbuka" di mana mereka membenarkan sesiapa sahaja mendaftarkan domain tanpa memenuhi syarat, banyak TLD "ditutup." Contohnya, jika anda ingin mendaftarkan domain .museum, .aero, atau .travel, anda mesti mengesahkan bahawa anda adalah entiti berkaitan muzium, perjalanan udara, atau pelancongan.

Domain Tingkat Atas Khusus Negara

Terdapat ratusan domain peringkat teratas khusus negara. Contohnya, domain .uk adalah untuk Inggeris, domain .ca adalah untuk Kanada, dan domain .fr adalah untuk Perancis.

Sebilangan domain khusus negara ini ditutup dan hanya membenarkan warganegara dan perniagaan di negara ini mendaftar, sementara beberapa membenarkan pendaftaran terbuka untuk semua orang mendaftar.

Sebagai contoh, domain .ly yang popular, terutamanya digunakan oleh bit.ly dan perkhidmatan pemendekan URL lain, sebenarnya adalah domain khusus negara untuk Libya. Ini membenarkan pendaftaran terbuka, walaupun terdapat beberapa batasan mengenai jenis kandungan laman web dengan Tly .ly.

Uniknya, AS mempunyai beberapa domain khusus negara yang bukan kod negara:

  • .edu: Institusi pendidikan di AS
  • .gov: entiti kerajaan AS
  • .mil: penggunaan ketenteraan AS

Domain Tahap Atas Masa Depan

Pada tahun 2012, ICANN membenarkan syarikat-syarikat untuk memohon domain tingkat atas generik baru. Senarai aplikasi panjang - Contohnya, Google melamar domain seperti .google, .lol, .youtube, dan .docs. Banyak syarikat melamar domain yang sesuai dengan nama syarikat mereka, seperti .mcdonalds dan .apple. Pelbagai syarikat juga melakukan pengambilan tanah untuk nama domain generik seperti .pizza, .security, .download, dan .beer.

Tidak ada domain baru ini yang online, tetapi nampaknya kita akan melihat lebih banyak domain peringkat teratas tidak lama lagi.

Untuk senarai lengkap domain tahap atas yang sedang digunakan, periksa halaman pangkalan data zon akar di laman web IANA.