Cara Menggunakan Dokumen Google di Luar Talian

Dokumen Google sangat bagus, tetapi kerana biasanya memerlukan sambungan internet untuk digunakan, menyelesaikan sesuatu ketika anda berada di luar talian boleh menjadi sesuatu yang mencabar. Sekiranya anda menggunakan Google Chrome, pelanjutan rasmi bernama Google Docs Offline akan mengubahnya.

BERKAITAN: 10 Petua dan Trik untuk Dokumen Google

Catatan: Menggunakan Dokumen Google di luar talian memerlukan pelanjutan Chrome rasmi Google, jadi anda hanya dapat menggunakannya di Google Chrome. Ia berfungsi untuk Dokumen, Helaian dan Slaid, tetapi bukan Borang.

Cara Menggunakan Dokumen Google di Luar Talian

Pertama, anda perlu memasang pelanjutan Chrome Dokumen Google di Luar Talian. Setelah memasangnya, anda akan menemui tetapan baru di setiap aplikasi Google utama yang membolehkan anda mengatur sesuatu untuk penggunaan luar talian. Apabila anda mengaktifkan tetapan itu dalam satu aplikasi, tetapan tersebut akan diaktifkan secara automatik di semua aplikasi Google yang disokong, jadi Anda tidak perlu pergi ke setiap aplikasi untuk mengaktifkannya.

Kami akan bekerjasama dengan Dokumen Google dalam contoh kami, tetapi ia berfungsi sama dalam Slaid dan Helaian. Dalam aplikasi, klik pada ikon hamburger di sudut kiri atas, dan sekali lagi pada "Tetapan."

Di tetingkap Tetapan, alihkan suis "Offline" ke posisi hidup dan kemudian klik "OK."

Melakukan ini membolehkan mod luar talian di semua aplikasi Google Drive (Dokumen, Helaian, dan Slaid).

Dalam usaha untuk menjimatkan ruang secara tempatan, Google Docs hanya menyimpan fail yang baru diakses secara tempatan untuk digunakan di luar talian. Anda harus mengaktifkannya secara manual dengan mengklik ikon tiga titik di sisi dokumen tertentu, kemudian beralih "Tersedia Luar Talian" untuk mengakses fail anda dari mana saja.

Mana-mana fail yang tersedia di luar talian menunjukkan tanda semak kelabu di sudut kiri bawah halaman utama Dokumen, Slaid, atau Helaian anda.

Sekarang, apabila anda membuka fail dalam mod luar talian, ikon petir muncul di bahagian atas dokumen, menandakan anda membuka fail semasa berada di luar talian.

Anda kini boleh membuat, membuka, dan mengedit fail apa pun tanpa menyambung ke internet. Kali berikutnya komputer anda menyambung ke rangkaian, semua perubahan yang anda buat diselaraskan ke pelayan Google.