Cara Memotong Klip dari Video pada iPhone atau iPad

iPhone dan iPad menawarkan cara terpasang untuk memotong klip dari video dan memotongnya tanpa memasang aplikasi pihak ketiga. Ini berguna semasa anda ingin memuat naik atau berkongsi video - tetapi tidak keseluruhan video.

Ciri ini dimasukkan ke dalam aplikasi Foto Apple. Walaupun namanya, aplikasi Foto tidak hanya berisi foto - tetapi berisi daftar video yang telah anda rakam di ponsel atau tablet. Sekiranya anda menggunakan Galeri Foto iCloud, ini diselaraskan di semua peranti anda.

Potong Video dan Potong Klip

Pertama, buka aplikasi Foto. Sekiranya anda tidak pasti di mana ikonnya, anda boleh meleret ke bawah di suatu tempat di skrin utama (bukan di tepi atas), ketik "Foto" dan ketuk ikon "Foto".

Cari video yang ingin anda edit. Ia akan mempunyai ikon kamera video pada lakaran kecilnya, yang menunjukkan bahawa itu adalah video dan bukan hanya foto. Ketik lakaran kecil video.

Ketuk butang "Edit" di sudut kanan atas video untuk mula mengeditnya.

Sentuh dan seret pemegang di bahagian bawah skrin untuk memilih bahagian video yang ingin anda potong. Anda boleh mengetuk butang "Main" untuk melihat pilihan anda dan mengesahkan bahawa ini adalah bahagian video yang betul.

Setelah selesai menyesuaikan pemegang dan memilih bahagian klip yang anda mahukan, ketuk "Selesai".

Ketuk "Potong Asal" jika anda ingin mengedit fail video asal secara kekal. Anda akan kehilangan bahagian video yang anda alih keluar secara kekal. Ini sangat sesuai jika anda hanya mengedit video yang anda rakam dan memotong bahagian-bahagian video yang tidak penting yang tidak pernah anda mahu lihat.

Ketuk "Simpan sebagai Klip Baru" jika anda ingin menyimpan video asal dan menyimpan bahagian video yang dipangkas sebagai klip video baru. Ini sangat sesuai jika anda ingin memotong klip dari video yang lebih panjang dan berkongsi dengan orang lain tanpa kehilangan video yang asli dan lebih panjang.

Video anda kini akan disimpan. Anda akan dibawa kembali ke video dalam aplikasi Foto - skrin yang sama dengan butang "Edit" yang anda ketuk sebelumnya.

Sekiranya anda ingin berkongsi video, anda dapat mengetuk butang "Bagikan" di bahagian bawah layar dan memilih aplikasi untuk membagikannya. Sebagai contoh, ini adalah cara cepat untuk menghantar e-mel video kepada seseorang, memuat naiknya ke YouTube, meletakkannya di Facebook, atau menghantarnya melalui iMessage.

Penyuntingan Lebih Lanjutan

BERKAITAN: Gunakan Aplikasi QuickTime Mac anda untuk Mengedit Fail Video dan Audio

Untuk penyuntingan yang lebih maju - termasuk menggabungkan beberapa klip video menjadi satu - anda memerlukan aplikasi penyuntingan video yang lebih maju, seperti iMovie Apple. Anda juga dapat menggunakan Quicktime yang disertakan dengan Mac untuk mengedit video.

Video anda diselaraskan antara peranti anda menggunakan Perpustakaan Foto iCloud jika anda mengaktifkannya, jadi anda boleh membuka aplikasi Foto di Mac anda dan - jika diaktifkan dan anda log masuk dengan akaun iCloud yang sama - anda akan melihat video yang anda rakam pada iPhone atau iPad anda.

Walaupun aplikasi Foto tidak menawarkan banyak fitur lanjutan untuk mengedit video yang anda rakam, mudah untuk memotongnya dan membuat klip. Anda juga dapat memotong video dan membuat klip menggunakan aplikasi yang disertakan dengan ponsel Android.

Kredit Gambar: Karlis Dambrans di Flickr