Wi-Fi 5 GHz Tidak Selalu Lebih Baik Dari Wi-Fi 2,4 GHz

Adakah anda menghadapi masalah dengan sambungan Wi-Fi anda? Cuba gunakan 2.4 GHz dan bukannya 5 GHz. Sudah tentu, Wi-Fi 5 GHz lebih baru, lebih cepat, dan kurang sesak - tetapi ia mempunyai kelemahan. 2.4 GHz lebih baik meliputi kawasan yang luas dan menembusi objek padat.

5 GHz berbanding 2.4 GHz: Apakah Perbezaannya?

Wi-Fi boleh dijalankan pada dua "jalur" frekuensi radio yang berbeza: 5 GHz dan 2.4 GHz. Wi-Fi 5 GHz menjadi arus perdana dengan 802.11n — sekarang dikenali sebagai Wi-Fi 4 — yang diperkenalkan pada tahun 2009. Sebelum itu, Wi-Fi pada umumnya adalah 2,4 GHz.

Ini adalah peningkatan besar! 5 GHz menggunakan gelombang radio yang lebih pendek, dan itu memberikan kelajuan yang lebih cepat. WiGig mengambil ini lebih jauh dan beroperasi pada jalur 60 GHz. Ini bermaksud gelombang radio yang lebih pendek, menghasilkan kelajuan yang lebih cepat pada jarak yang jauh lebih kecil.

Terdapat juga lebih sedikit kesesakan dengan 5 GHz. Ini bermaksud sambungan tanpa wayar yang lebih kukuh dan boleh dipercayai, terutamanya di kawasan yang padat dengan banyak rangkaian dan peranti. Telefon tanpa wayar tradisional dan monitor bayi tanpa wayar juga beroperasi pada 2.4 GHz. Itu bermakna mereka hanya mengganggu Wi-Fi 2,4 GHz — bukan Wi-Fi 5 GHz.

Ringkasnya, 5 GHz lebih pantas dan memberikan sambungan yang lebih dipercayai. Ini adalah teknologi yang lebih baru, dan menggoda untuk menggunakan 5 GHz sepanjang masa dan menghapus Wi-Fi 2,4 GHz. Tetapi gelombang radio 5 GHz Wi-Fi yang lebih pendek bermaksud ia dapat menempuh jarak yang lebih sedikit dan tidak bagus menembus objek padat seperti Wi-Fi 2.4 GHz. Dengan kata lain, 2.4 GHz dapat meliputi kawasan yang lebih besar dan lebih baik untuk melalui dinding.

BERKAITAN: Apakah Perbezaan Antara Wi-Fi 2.4 dan 5-Ghz (dan Mana Yang Harus Saya Gunakan)?

Anda Boleh Menggunakan Kedua-duanya Dengan Satu Penghala

Router moden umumnya adalah router "dual-band" dan secara serentak dapat mengoperasikan rangkaian Wi-Fi yang terpisah pada frekuensi 5 GHz dan 2.4 GHz. Sebilangannya adalah "tri-band router" yang dapat memberikan isyarat 2,4 GHz bersama dengan dua isyarat 5 GHz yang terpisah untuk kurang kesesakan di antara peranti Wi-Fi yang beroperasi pada 5 GHz.

Ini bukan hanya ciri keserasian untuk peranti lama yang hanya menyokong Wi-Fi 2,4 GHz. Ada kalanya anda memerlukan Wi-Fi 2,4 GHz walaupun dengan peranti moden yang menyokong 5 GHz.

Router dapat dikonfigurasi dengan salah satu dari dua cara: Mereka dapat menyembunyikan perbezaan antara rangkaian 2,4 GHz dan 5 GHz atau memaparkannya. Semuanya bergantung pada bagaimana anda menamakan dua rangkaian Wi-Fi yang terpisah.

Sebagai contoh, anda boleh menamakan kedua-dua rangkaian tersebut "MyWiFi" dan memberikan frasa laluan yang sama. Secara teori, peranti anda akan memilih rangkaian terbaik secara automatik pada waktu tertentu. Tetapi itu tidak selalu berfungsi dengan betul, dan anda mungkin berakhir dengan peranti yang disambungkan ke rangkaian 2,4 GHz ketika mereka seharusnya menggunakan 5 GHz atau sebaliknya.

Jadi, sebagai gantinya, Anda dapat menamakan satu rangkaian "MyWiFi - 2,4 GHz" dan yang lain "MyWiFi - 5 GHz." Nama-nama tidak harus saling berkaitan atau menyertakan frekuensi-anda boleh menyebut satu "Peanut Butter" dan satu "Jelly", jika anda suka. Dengan dua nama yang berbeza, anda boleh memilih antara rangkaian pada peranti. Anda masih boleh memberikan frasa laluan yang sama untuk menjadikan semuanya lebih mudah, tentu saja.

BERKAITAN: Apakah Penghala Dual-Band dan Tri-Band?

Apabila Wi-Fi 2.4GHz Lebih Baik

Sekiranya anda menghadapi masalah dengan Wi-Fi dan anda tersambung ke Wi-Fi 5 GHz, ada baiknya anda menyambung ke 2.4 GHz dan melihat apa yang berlaku.

5 GHz mungkin terdengar lebih baru dan lebih pantas — dan memang — tetapi lebih baik di ruang yang lebih kecil. Sekiranya anda ingin menutupi ruang terbuka yang luas, 2.4 GHz lebih baik. Oleh itu, jika anda mahukan isyarat Wi-Fi yang lebih baik di luar, sambungkan ke 2.4GHz dan bukannya 5 GHz. Atau, jika Wi-Fi anda harus melalui beberapa objek padat sebelum sampai ke anda, 2.4 GHz akan melakukan pekerjaan yang jauh lebih baik daripada 5 GHz.

Wi-Fi 2.4GHz juga harus berfungsi lebih baik daripada sebelumnya. Dengan lebih banyak orang beralih ke 5GHz, jalur 2.4GHz seharusnya kurang sesak di kawasan anda. Dan, dengan peranti yang mengganggu seperti telefon tanpa wayar lama dan monitor bayi tanpa wayar yang telah berhenti untuk telefon pintar moden dan monitor bayi Wi-Fi, mungkin terdapat lebih sedikit peranti yang mampu mengganggu 2.4GHz di rumah anda.

Sudah tentu ada cara lain untuk menangani perkara ini. Anda boleh mendapatkan sistem Wi-Fi jaringan dan meletakkan titik akses di seluruh rumah anda. Tetapi, jika semua yang anda mahukan adalah isyarat Wi-Fi yang boleh dipercayai, cubalah sambungkan ke Wi-Fi 2,4 GHz sebelum anda meluaskan Wi-Fi 5 GHz di mana sahaja.

Wi-Fi 6 Akan Menjadikan 2.4GHz Lebih Baik

2.4 GHz telah diabaikan. 802.11n (Wi-Fi 4) menyokong kedua-dua 2.4 GHz dan 5 GHz. Tetapi 802.11ac (Wi-Fi 5) hanya menyokong 5 GHz. Sekiranya anda mempunyai penghala 802.11ac dual-band, ia menjalankan rangkaian 5 GHz 802.11ac dan rangkaian 2,4 GHz 802.11n. 5 GHz menggunakan standard Wi-Fi yang lebih moden.

Wi-Fi 6 akan menyelesaikan masalah ini. Standard Wi-Fi generasi seterusnya akan menyokong kedua-dua rangkaian 2,4 GHz dan 5 GHz, jadi pelbagai penambahbaikan yang menambah isyarat yang lebih pantas dan lebih dipercayai akan menuju ke Wi-Fi 2,4 GHz juga. 2.4 GHz bukan sekadar teknologi lama yang ditinggalkan.

BERKAITAN: Wi-Fi 6: Apa Yang Berbeza, dan Mengapa Penting

Cara Memilih Antara 2,4 GHz dan 5 GHz

Untuk memilih antara 2,4 GHz dan 5 GHz, masuk ke antara muka web penghala anda dan cari tetapan rangkaian tanpa wayar. Beri rangkaian 2.4 GHz dan 5 GHz SSID, atau nama yang terpisah. Anda dapat memasukkan nama "2,4 GHz" dan "5 GHz" untuk membuatnya lebih mudah diingat. Dan anda boleh menggunakan frasa laluan tanpa wayar yang sama untuk masing-masing.

Penghala anda mungkin dikonfigurasi untuk menggunakan nama yang sama untuk keduanya secara lalai. Ini bermakna anda tidak boleh memilih antara mereka sendiri — peranti anda akan memilihnya secara automatik. Nama yang berasingan memberi anda pilihan.

Sekarang, anda boleh memilih antara rangkaian pada peranti anda. Masuk ke menu sambungan Wi-Fi peranti anda dan pilih rangkaian yang ingin anda sertai.

Setelah anda bergabung dengan setiap rangkaian sekali, peranti anda akan mengingat frasa laluan, dan anda boleh menyambung dengan mudah ke mana sahaja anda hanya dengan memilihnya di menu. Tukar menjadi mudah dan cepat.

Sekiranya Wi-Fi 2,4 GHz tidak menyelesaikan masalah anda dan anda masih berusaha untuk mendapatkan sambungan Wi-Fi yang mantap di seluruh rumah atau perniagaan anda, pertimbangkan sistem Wi-Fi yang rapat. Ini memberi anda banyak titik akses yang boleh anda letakkan di seluruh rumah anda dan melakukan tugas yang baik untuk memperluas liputan yang boleh dipercayai. Dan, tidak seperti pengulang atau pemanjang wayarles tradisional, proses penyediaan Wi-Fi mesh lebih mudah.

BERKAITAN: Penghala Wi-Fi Mesh Terbaik Untuk Setiap Keperluan