Cara Menghentikan Pemberitahuan Aplikasi E-mel, Teks, atau Telefon Pintar Amazon

Amazon boleh memberitahu anda mengenai pembelian, penghantaran, dan kelewatan penghantaran melalui e-mel, pesanan teks, atau pemberitahuan push dari aplikasi Amazon. Bahkan mungkin untuk mengaktifkan ketiga-tiga jenis pemberitahuan, dan anda akan dihujani dengan pemberitahuan pendua setiap kali anda memesan sesuatu.

Tetapi walaupun ini berguna, anda mungkin tidak mahu ketiga-tiganya sekaligus. Mungkin anda telah memutuskan bahawa anda sama sekali tidak mahu pemberitahuan — pakej akan sampai di sana apabila sampai di sana. Sekiranya demikian, berikut adalah cara untuk mematikan setiap pemberitahuan tersebut.

Cara Melumpuhkan E-mel Pemasaran Amazon

Tidak mungkin melumpuhkan semua e-mel dari Amazon. Anda akan selalu mendapat e-mel semasa membuat pesanan di Amazon, dan ketika Amazon menghantar bungkusan itu kepada anda.

Sekiranya anda ingin melumpuhkan pemberitahuan e-mel jenis lain, anda boleh log masuk ke laman web Amazon dan pergi ke halaman ini — yang boleh anda temui dari Akaun & Daftar> Pusat Mesej> Pilihan & Pemberitahuan E-mel.

Matikan e-mel promosi yang tidak mahu anda terima di bawah "Email Promosi". Untuk tidak lagi menerima e-mel pemasaran promosi, centang kotak "Jangan hantarkan saya e-mel pemasaran sekarang" dan klik "Kemas kini".

Cara Menghentikan Mesej Teks Penghantaran Amazon

Amazon boleh menghantar mesej SMS ke nombor telefon bimbit anda dengan kemas kini pesanan dan penghantaran anda. Sekiranya anda ingin mengelakkannya kerana anda sudah menerima e-mel, anda boleh mematikannya.

Untuk berhenti berlangganan dari telefon anda, balas salah satu pemberitahuan Amazon dengan "STOP" atau teks "STOP" ke 262966.

Sekiranya anda ingin melakukannya dari PC anda, log masuk ke laman web Amazon dan pergi ke halaman ini. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik pilihan "Akaun & Daftar", kemudian tatal ke bawah ke bahagian Tetapan dan klik pautan "Urus 'Pengemaskinian Penghantaran melalui Teks'" di bawah Tetapan Akaun. Dari sana, klik butang "Berhenti Berlangganan" untuk berhenti menerima pesanan SMS mengenai penghantaran.

Cara Senyapkan Pemberitahuan Tolak Amazon pada Telefon atau Tablet Anda

Sekiranya anda menggunakan aplikasi Amazon pada iPhone atau telefon Android anda, anda mungkin juga mendapat pemberitahuan push setiap kali sesuatu dihantar atau dihantar. Untuk menghentikannya, buka aplikasi Amazon di telefon anda, buka menu, dan ketuk "Tetapan". Ketuk pilihan "Pemberitahuan" dalam senarai.

Lumpuhkan jenis pemberitahuan yang tidak mahu anda terima. Contohnya, jika anda mematikan "Pemberitahuan Pengiriman", anda tidak akan mendapat pemberitahuan ketika Amazon mengirimkan pakej kepada anda. Sekiranya anda melumpuhkan semua pilihan di sini, anda tidak akan mendapat pemberitahuan.

 

Cara Menapis Pemberitahuan E-mel Amazon

Amazon selalu menghantar e-mel pengesahan pesanan dan pengesahan penghantaran kepada anda. Ini berguna. Lagipun, jika seseorang mengakses akaun anda dan secara tidak sengaja memesan item dengan kaedah pembayaran anda, anda ingin mengetahui bahawa ada masalah.

Tetapi anda mungkin mahu mengelakkan e-mel ini sampai. Sekiranya anda sudah melihat pemberitahuan di aplikasi Amazon setiap kali Amazon menghantar pakej kepada anda, anda mungkin tidak mahu melihat maklumat yang sama di peti masuk anda.

Perkhidmatan e-mel menawarkan penapis yang dapat menghalang e-mel masuk ke peti masuk anda. Amazon.com menghantar e-mel pengesahan pesanan dari [email protected]ketika anda memesan item dan e-mel pengesahan penghantaran dari [email protected]ketika ia menghantar item kepada anda. Dengan maklumat ini, mudah membuat penapis (melalui perkhidmatan e-mel anda, seperti Gmail atau Outlook), yang menyusun mesej untuk anda.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Ciri Carian Lanjutan Gmail & Membuat Penapis

Untuk menyembunyikan hanya e-mel pengesahan penghantaran, cukup buat penapis yang memberitahu e-mel [email protected]untuk melangkau masuk anda. Contohnya, di Gmail, klik anak panah ke bawah di sebelah kanan medan carian. Ketik [email protected]ke dalam kotak "Dari" dan klik "Buat penapis dengan carian ini".

Pilih "Langkau peti masuk (Arkibkannya)" dan klik "Buat penapis". Gmail akan mengarkibkan e-mel pengesahan penghantaran secara automatik apabila anda menerimanya, jadi anda tidak akan melihatnya di peti masuk anda.

Perkhidmatan e-mel lain membolehkan anda membuat penapis atau peraturan automatik yang berfungsi dengan cara yang serupa. Periksa tetapan atau Google pelanggan e-mel masing-masing untuk maklumat lebih lanjut mengenai caranya.