Cara Menetapkan Semula Kilang PlayStation Anda 4

Sekiranya anda merancang untuk menjual PlayStation 4 anda, berikut adalah cara menetapkannya semula dengan menyahaktifkan akaun PSN anda dan menghapus semua fail di konsol untuk meletakkannya kembali ke keadaan kilang.

BERKAITAN: HTG Mengkaji PlayStation 4: Apabila Konsol Hanya Konsol (Hebat)

Hanya ada beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk menghapus sepenuhnya PlayStation 4. Anda terlebih dahulu perlu menyahaktifkan akaun PSN anda dari konsol supaya pemilik baru dapat log masuk menggunakan akaunnya sendiri, dan kemudian anda perlu hapuskan sepenuhnya dari cakera keras, yang akan menjadikan perisian kembali ke keadaan seperti ketika anda pertama kali mengeluarkan PS4 dari kotak untuk kali pertama.

Langkah Pertama: Nyahaktifkan Akaun PSN Anda

Menyahaktifkan akaun PSN anda dari PS4 anda tidak akan menghapus sepenuhnya akaun PSN anda - ia hanya akan memisahkan akaun anda dengan PS4 tertentu itu. Ini serupa dengan mematikan Cari iPhone Saya dan log keluar dari iCloud pada iPhone yang anda jual.

Dari skrin utama pada PS4 anda, tekan "Naik" pada pengawal dan anda akan melihat pemberitahuan terbaru anda.

Tekan "Kanan" pada alat kawalan anda sehingga anda sampai ke "Tetapan". Pilihlah.

Tatal ke bawah dan pilih "Rangkaian PlayStation / Pengurusan Akaun".

Pilih "Aktifkan sebagai PS4 Utama Anda".

Pada layar berikutnya, "Nyahaktifkan" mungkin berwarna abu-abu, yang secara teknikalnya bermaksud akaun anda sudah dinyahaktifkan, tetapi hanya untuk memastikannya, anda boleh mengaktifkannya dan kemudian mematikannya. Terdapat banyak cerita di mana penjual menganggap mereka menyahaktifkan akaun mereka, tetapi pemilik baru tidak dapat log masuk kerana akaun penjual masih ada di sana, jadi periksa semula ini dengan memilih "Aktifkan" di layar ini.

Klik "OK" apabila selesai.

Pilih "Aktifkan sebagai PS4 Utama Anda" sekali lagi.

Pilih "Nyahaktifkan".

Pada skrin seterusnya, pilih "Ya" untuk mengesahkan tindakan ini.

Klik "OK" apabila selesai.

PS4 akan dimulakan semula, jadi anda perlu menekan butang PS pada pengawal untuk kembali ke menu utama.

Selepas itu, pilih akaun pengguna anda (yang berbeza daripada akaun PSN).

Dari sana, anda akan dibawa kembali ke menu utama.

Langkah Kedua: Lap PS4 Anda

Setelah akaun PSN anda dinyahaktifkan pada PS4 anda, anda boleh memadam konsol sepenuhnya, yang akan memadamkan semuanya daripadanya dan meletakkannya kembali ke keadaan kilang.

Dari menu utama PS4 anda, tekan "Naik" pada pengawal dan anda akan melihat pemberitahuan terbaru anda.

Tekan "Kanan" pada alat kawalan anda sehingga anda sampai ke "Tetapan". Pilihlah.

Tatal ke bawah dan pilih "Permulaan".

Pilih "Memulakan PS4".

Anda akan mempunyai dua pilihan: "Cepat" atau "Penuh". Inisialisasi Pantas hanya - cepat menghapus semua data, tetapi tidak begitu selamat. Oleh itu, seseorang yang mempunyai perisian khusus dapat memulihkan data tersebut.

Inisialisasi penuh akan menghapus semua data dengan selamat dan menghalang orang lain memulihkan data. Proses ini boleh memakan masa beberapa jam. Sebaiknya pilih inisial Penuh.

Setelah anda memilihnya, pilih "Inisialisasi" untuk mengesahkan tindakan tersebut.

Kemudian, tekan "Ya" pada skrin seterusnya untuk mengesahkan sekali lagi.

PS4 anda akan reboot dan prosesnya akan bermula. Sekali lagi, ini akan memakan masa sekurang-kurangnya beberapa jam, walaupun ia mengatakan masih ada sedikit masa yang tersisa di awal.

Setelah selesai, panduan penyediaan akan muncul di layar, di mana ia meminta anda menyambungkan pengawal PS4 anda ke konsol menggunakan kabel USB.

Pada ketika ini, anda boleh mematikan konsol dengan menekan butang kuasa pada unit PS4 sehingga berbunyi. Dari situ, cabut, pasangkannya, dan sediakan untuk dijual.