Apa itu PlayStation Plus, dan Adakah Ia Berbaloi?

Sekiranya anda mempunyai PlayStation 4, perkhidmatan PlayStation Plus Sony diperlukan untuk bermain permainan berbilang pemain secara dalam talian. Langganan berharga $ 10 sebulan atau $ 60 setiap tahun. PlayStation Plus juga merangkumi faedah tambahan, seperti permainan percuma setiap bulan dan potongan khusus ahli untuk beberapa permainan digital.

Apa itu PlayStation Plus?

PlayStation Plus adalah perkhidmatan langganan permainan dalam talian Sony untuk PlayStation 4. Diperlukan untuk bermain permainan berbilang pemain dalam talian di PlayStation 4. Sama ada anda bermain permainan berbilang pemain kompetitif dengan orang yang belum pernah anda temui atau permainan koperasi dengan rakan yang tinggal beberapa blok jauhnya, anda memerlukan PS Plus untuk melakukannya.

Sony juga telah menambahkan beberapa ciri tambahan pada perkhidmatan ini. Hanya ahli PlayStation Plus yang boleh memuat naik simpanan permainan mereka, menyimpannya dalam talian di mana mereka boleh diakses di konsol lain. Anggota PlayStation Plus mendapat beberapa permainan percuma setiap bulan, dan mereka juga mendapat akses ke beberapa penjualan bonus pada permainan digital.

PlayStation 4 vs PlayStation 3 dan Vita

BERKAITAN: Apa itu Xbox Live Gold, dan Adakah Ia Berharga?

Di PlayStation 4, PS Plus Sony berfungsi sama seperti Xbox Live Gold di Xbox One. Ia diperlukan untuk permainan berbilang pemain dalam talian.

Namun, jika anda memiliki PlayStation 3 atau PlayStation Vita, PlayStation Plus tidak diperlukan untuk permainan berbilang pemain dalam talian. Anda boleh bermain permainan dalam talian secara percuma. PS Plus masih memberi anda akses ke beberapa permainan dan penjualan percuma jika anda mempunyai PS3 atau Vita, tetapi jauh lebih kritikal daripada pada PS4.

Anda Memerlukan PlayStation Plus Untuk Permainan Berbilang Pemain (di PS4)

Sekiranya anda ingin bermain permainan berbilang pemain dalam talian di PlayStation 4 anda, anda memerlukan PlayStation Plus. Begitulah keadaannya. Sekiranya anda cuba menggunakan ciri berbilang pemain dalam talian dalam permainan tanpa melanggan terlebih dahulu, anda akan melihat mesej yang memberitahu bahawa anda memerlukan PS Plus.

PlayStation Plus tidak diperlukan untuk bermain permainan pemain tunggal, dan tidak diperlukan ketika bermain permainan berbilang pemain jika semua orang yang bermain permainan duduk di depan konsol yang sama dengan pengawal. Ia hanya diperlukan untuk permainan dalam talian.

Perkhidmatan ini juga tidak diperlukan untuk menggunakan ciri dalam talian lain, termasuk aplikasi media seperti Netflix dan YouTube, atau penyemak imbas web PS4. Anda boleh menggunakan semua ciri ini walaupun tanpa langganan.

Storan Dalam Talian Untuk Permainan Jimat Anda

Di PlayStation 4, PS Plus juga membolehkan anda menggunakan storan dalam talian untuk permainan simpanan anda. PS4 anda memuat naik permainan simpan anda secara automatik ke pelayan Sony, dan anda boleh memuat turun data yang disimpan di konsol lain — atau konsol yang sama, jika anda telah menghapus permainan simpan.

Ini memastikan anda sentiasa mempunyai salinan permainan simpan anda, walaupun konsol PlayStation 4 anda mati dan perlu diperbaiki atau diganti. Anda akan mendapat ciri ini di skrin Tetapan> Pengurusan Data Tersimpan Aplikasi. Tanda tambah kuning di sebelah pilihan "Data Tersimpan dalam Penyimpanan Dalam Talian" dan "Muat Naik Otomatis" bermaksud ciri-ciri ini memerlukan PlayStation Plus.

Bagaimana Permainan Percuma Berfungsi?

Setiap bulan, Sony menawarkan beberapa permainan percuma kepada pelanggan PS Plus - kadang-kadang dikenali sebagai permainan "Koleksi Permainan Segera". Selama bulan permainan ini tersedia, Anda dapat memilih untuk "membelinya" secara gratis di PlayStation 4. Anda kemudian dapat memuat turun permainan secara gratis. Anda juga boleh menyimpannya - anda boleh memuat turun dan memainkannya setahun dari hari anda "membelinya", jika anda seorang pelanggan.

Sekiranya anda tidak menebus permainan ini selama sebulan, anda tidak akan mendapatkannya secara percuma. Ini bermakna anda tidak akan mendapat permainan percuma sebelumnya semasa anda melanggan PlayStation Plus. Ini juga bermaksud bahawa, jika anda tidak memuat turun permainan percuma setiap bulan, anda akan kehilangan beberapa permainan dan tidak akan mendapatkannya secara percuma. Namun, pemain yang telah lama menjadi anggota PS Plus mungkin mempunyai perpustakaan yang penuh dengan ratusan permainan yang mereka perolehi secara percuma.

Anda hanya boleh memuat turun dan bermain permainan percuma ini semasa anda mempunyai langganan PlayStation Plus yang aktif. Sekiranya langganan anda tamat, anda tidak akan dapat bermain permainan. Sekiranya anda memulakan semula langganan anda, anda akan mendapat semula akses ke semua permainan percuma yang anda perolehi sebelumnya dan anda boleh memainkannya sekali lagi

Permainan percuma yang ditawarkan Sony selalu merangkumi gabungan permainan untuk PlayStation 4, PlayStation 3, dan PlayStation Vita. Sekiranya anda hanya mempunyai salah satu konsol ini — sebagai contoh, jika anda hanya memiliki PlayStation 4 — anda hanya akan dapat memainkan permainan untuk konsol tersebut. Anda tidak dapat memainkan permainan PlayStation 3 atau Vita di PlayStation 4, walaupun beberapa permainan percuma mungkin tersedia untuk beberapa konsol.

Anda boleh melihat permainan percuma terkini untuk pelanggan PS Plus di laman web Sony, dan senarai permainan yang sebelumnya telah diberikan oleh Sony di Wikipedia. Mulai Ogos 2017, anda akan melihat beberapa permainan indie dan permainan anggaran besar yang lebih lama. Jangan mengharapkan permainan belanjawan besar terbaru pada tarikh pelepasannya, walaupun anda mungkin melihatnya secara percuma beberapa tahun selepas tarikh pelepasan mereka.

Bagaimana Tawaran Berfungsi?

Sebilangan penjualan di PlayStation Store hanya tersedia untuk pelanggan PlayStation Plus. Jualan lain menawarkan harga yang lebih tinggi untuk bukan pelanggan, tetapi harga yang lebih murah untuk pelanggan. Dalam kes ini, anda akan melihat dua harga berasingan untuk satu item di PlayStation Store. Harga kuning dengan tanda tambah adalah harga untuk pelanggan PlayStation Plus, sementara harga putih untuk bukan pelanggan.

Sony sering menjalankan penjualan atau penjualan lain, tetapi penjualan tersebut tidak selalu mengagumkan. Ingatlah bahawa anda biasanya tidak akan mendapat potongan harga untuk permainan baru yang besar sebaik sahaja mereka keluar. Potongan harga biasanya hanya terdapat pada permainan besar lama, atau mungkin permainan indie kecil yang lebih baru.

Apa sahaja yang anda beli melalui penjualan ini adalah milik anda, walaupun selepas langganan anda tamat.

Oleh itu, Adakah Ia Layak?

Secara keseluruhan, keuntungan besar untuk PlayStation Plus adalah kemampuan untuk bermain permainan berbilang pemain dalam talian. PS Plus sangat berbaloi jika anda ingin bermain permainan berbilang pemain di PlayStation 4. Pembayaran untuk ciri ini kini cukup standard. Xbox Live Gold Microsoft mempelopori pengisian untuk berbilang pemain dalam talian dengan Xbox 360, dan PS Plus Sony kini menanggung sejumlah wang yang sama dengan Xbox Live Microsoft. Malah Nintendo akan mula mengenakan yuran langganan untuk berbilang pemain dalam talian di Nintendo Switch. Setiap konsol permainan telah mula mengenakan bayaran untuk berbilang pemain dalam talian, jadi satu-satunya cara untuk bermain permainan dalam talian secara percuma adalah beralih ke PC — atau tetap menggunakan PlayStation 3.

Ciri-ciri lain adalah bonus. Sony memang menawarkan beberapa permainan secara percuma, jadi anda boleh mendapatkan permainan percuma untuk dimainkan jika anda sabar. Walau bagaimanapun, jika anda hanya mempunyai PS4, anda hanya akan mendapat beberapa permainan percuma setiap bulan dan tidak akan dapat memainkannya. Anda juga terhad hanya pada permainan yang dipilih oleh Sony untuk anda, dan kadangkala anda mungkin tidak menyukai pilihannya. Tawaran itu bagus, tetapi mereka tidak konsisten dan anda tidak boleh bergantung pada mencari penjualan untuk sesuatu yang anda sukai. Bagaimanapun, anda selalu boleh membeli permainan fizikal terpakai — yang lebih murah daripada membeli permainan digital.

Anda Boleh Dapatkan Percubaan Percuma

Anda boleh mendapatkan percubaan percuma PlayStation Plus selama empat belas hari di PlayStation Store. Beberapa permainan, dan konsol PlayStation 4 itu sendiri, mungkin juga dilengkapi dengan kod percubaan PlayStation Plus bercetak yang boleh anda tukarkan di Store.

Apabila dibeli dari Sony, PS Plus berharga $ 10 sebulan, $ 25 per tiga bulan ($ 8.33 sebulan), atau $ 60 per tahun ($ 5 sebulan). Sekiranya anda tahu anda mahukan PS Plus selama setahun, langganan tahunan adalah tawaran terbaik. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh membatalkannya dan mendapatkan wang anda kembali jika anda berubah fikiran setelah beberapa bulan. Itulah kelemahannya.

Sekiranya anda memilih percubaan percuma, berhati-hatilah kerana secara automatik ia akan mula mengenakan bayaran untuk keahlian bulanan selepas itu. Anda mungkin mahu membatalkan langganan atau beralih ke keahlian tahunan daripada membayar $ 10 sebulan. Anda juga boleh membeli kad masa PS Plus di kedai runcit, walaupun harganya sama seperti langganan melalui Sony kecuali anda dapat menjualnya.

BERKAITAN: Apakah PlayStation Sekarang, dan Adakah Ia Berbaloi?

Sebenarnya ada cara untuk bermain permainan PlayStation 3 di PlayStation 4 — jenis. Ia melalui perkhidmatan PlayStation Now Sony, yang memerlukan bayaran bulanan yang berasingan. Perkhidmatan ini sebenarnya memainkan permainan di pelayan Sony dan "mengalirkan" mereka kepada anda. Ini memberi anda akses ke perpustakaan permainan yang berasingan.