Cara Menghapus Aplikasi pada iPhone atau iPad Dengan iOS 13

Apple mengubah cara kerja skrin utama iPhone dan iPad anda di iOS 13. Sekarang, apabila anda lama menekan ikon aplikasi, pertama-tama anda akan melihat menu kontekstual dan bukannya ikon goncang biasa dengan butang “x”.

Ini semua kerana Apple menyingkirkan 3D Touch. Daripada menekan layar terlalu keras untuk membuka menu kontekstual itu, anda hanya perlu menekan lama ikon, dan menu akan muncul. Kini ada langkah tambahan sebelum ikon aplikasi itu mula bergoyang-goyang.

Padam Aplikasi Dari Skrin Utama

Untuk menggunakan menu konteks baru, tekan lama ikon aplikasi hingga menu muncul dan ketuk "Susun ulang aplikasi." Ikon aplikasi akan mula bergoyang, dan anda boleh memindahkannya atau menghapusnya.

Anda juga dapat menekan lama ikon aplikasi dan terus menekan lama tanpa mengangkat jari, walaupun menu kontekstual muncul. Sekiranya anda menunggu sebentar, menu akan hilang, dan ikon aplikasi akan mula bergoyang.

Ketuk butang "x" untuk ikon aplikasi dan ketuk "Hapus" untuk mengesahkan. Ketuk "Selesai" di sudut kanan atas skrin apabila anda selesai.

Nyahpasang Aplikasi Dari Tetapan

Anda juga boleh menyahpasang aplikasi dari Tetapan. Pergi ke Tetapan> Umum> Penyimpanan iPhone atau Penyimpanan iPad. Skrin ini menunjukkan senarai aplikasi yang anda pasang bersama dengan seberapa banyak storan tempatan yang mereka gunakan. Ketuk aplikasi dalam senarai ini dan ketuk "Hapus Aplikasi" untuk menghapusnya.

Keluarkan Aplikasi Dari App Store

Bermula di iOS 13, anda juga dapat menghapus aplikasi dari senarai kemas kini di App Store. Buka App Store dan ketuk ikon profil anda untuk mengakses senarai kemas kini. Di bawah Kemas Kini Automatik Akan Datang atau Dikemas kini baru-baru ini, geser ke kiri pada aplikasi dan kemudian ketik "Padam" untuk menghapusnya.

Sekiranya aplikasi hendak diperbaharui — atau baru dikemas kini, dan anda menyedari bahawa anda tidak lagi mahu memasangnya — kini mudah untuk menghapusnya dari sini tanpa memburunya di tempat lain.

Menyahpasang aplikasi hanya memerlukan ketukan lain atau tekan lama sedikit kerana iOS 13 sudah habis. Ini bukan masalah besar — ​​tetapi agak mengejutkan apabila anda pertama kali menekan lama ikon aplikasi dan melihat menu konteks baru itu.

BERKAITAN: Tidak Ada Yang Tahu Sentuhan 3D Ada, dan Kini Sudah Mati