Cara Memetik Gambar di PowerPoint

Berbilion gambar terdapat di internet — tetapi tidak semuanya bebas digunakan. Apabila anda menambahkan gambar berlesen ke dokumen PowerPoint, anda mungkin perlu menyebut dari mana asalnya dan siapa yang membuatnya. Ini caranya.

Sebelum kita memulakan, penting untuk diingat bahawa cara anda memetik gambar mungkin berbeza. Petikan formal diperlukan dalam suasana akademik, di mana gaya formal seperti APA digunakan untuk dokumen. Sebagai alternatif, pelesenan hak cipta mungkin memerlukan anda memetik gambar dengan cara yang berbeza, bergantung pada lesen yang digunakan.

Cara Memetik Gambar dan Imej di PowerPoint

Proses memetik gambar dan gambar dalam PowerPoint sebenarnya agak mudah. Tidak seperti petikan di Microsoft Word atau perisian Office yang lain, PowerPoint tidak benar-benar dirancang dengan mempertimbangkan. Itu tidak bermaksud anda tidak boleh mengutip gambar di PowerPoint — mungkin masih merupakan syarat untuk alasan akademik dan perlesenan.

Untuk memetik gambar atau foto di PowerPoint, anda perlu terlebih dahulu membuka persembahan PowerPoint dan memasukkan gambar atau gambar.

BERKAITAN: Cara Memasukkan Gambar atau Objek Lain di Microsoft Office

Untuk menambahkan petikan pada gambar, anda perlu menambahkan kotak teks. Untuk melakukan ini, klik Sisipkan> Kotak Teks pada bar pita.

Seterusnya, lukis kotak teks anda menggunakan tetikus atau pad jejak anda — letakkan ini di bawah gambar anda atau di posisi yang sesuai berdekatan dengannya.

Setelah kotak teks dibuat, anda boleh menambahkan petikan.

Rujuk panduan perlesenan gambar atau panduan gaya akademik yang berkaitan mengenai cara melakukannya. Untuk rujukan akademik, anda boleh menggunakan perkhidmatan Cite This For Me untuk membuat petikan yang boleh anda salin ke dalam kotak teks anda.

Setelah petikan anda siap, anda kemudian boleh memformat teks menggunakan pilihan pemformatan di bar pita di bawah tab "Laman Utama".

Mengumpulkan Teks Petikan dan Gambar Bersama di PowerPoint

Mungkin idea yang baik, setelah petikan anda dibuat, untuk meletakkannya pada gambar anda menggunakan ciri pengelompokan PowerPoint.

BERKAITAN: Cara Menambat Gambar ke Teks di PowerPoint

Untuk melakukan ini, pilih kotak teks dan gambar petikan anda menggunakan tetikus anda dan kemudian klik kanan. Dalam menu pilihan yang muncul, pilih Kumpulan> Kumpulan untuk mengikat gambar dan kotak teks bersama-sama.

Dengan mengelompokkan kotak teks dan gambar petikan anda, setiap perubahan yang anda buat pada gambar anda (misalnya, mengubah ukuran atau memindahkannya) sekarang akan diterapkan pada keduanya secara serentak.

Untuk membongkarnya kemudian, ulangi langkah di atas dengan mengklik kanan gambar atau kotak teks anda dan kemudian mengklik Kumpulan> Nyahkelompokkan.