Cara Menambah Petikan dan Bibliografi Secara Automatik Ke Microsoft Word

Memformat bibliografi dengan betul selalu mendorong pelajar menjadi gila. Dengan versi Microsoft Word yang moden, prosesnya diperbaiki sehingga hampir automatik, dan hari ini kami akan menunjukkan kepada anda cara menambahkan petikan dan bibliografi pada dokumen Word anda.

Nota: teknik yang akan kita bahas di sini harus berfungsi untuk Microsoft Word 2007 dan yang lebih baru. Tangkapan skrin semuanya diambil dalam versi terbaru Word 2016, jadi versi anda mungkin kelihatan sedikit berbeza, tetapi berfungsi dengan cara yang sama.

Membuat Sumber dan Menambahkan Petikan Pada Teks Anda

Semasa anda mengerjakan sebarang dokumen Word, letakkan kursor anda di tempat yang anda mahukan petikan. Tukar ke tab "Rujukan" pada Pita, dan kemudian klik butang "Masukkan Petikan".

Menu pop timbul yang muncul menunjukkan sumber yang telah anda tambahkan (kami akan sampai ke sana sebentar lagi), tetapi untuk menambahkan sumber baru, cukup klik perintah "Tambah Sumber Baru".

Di tetingkap Buat Sumber yang muncul, anda dapat memasukkan semua maklumat yang relevan untuk hampir semua sumber. Tetapan lalai untuk dropdown "Jenis Sumber" adalah Buku, tetapi buka dropdown itu untuk memilih jenis sumber lain seperti artikel jurnal, laman web, wawancara, dan sebagainya. Jadi, pilih jenis sumber, isi medan, beri nama tag kepada sumber anda (biasanya versi judul yang dipendekkan), dan kemudian klik "OK" untuk menyelesaikan sumbernya.

Nota : Secara lalai, Word menggunakan gaya petikan APA, tetapi tidak terhad kepada itu. Sekiranya anda menggunakan kaedah kutipan lain untuk dokumen anda, klik pilihan "Tunjukkan semua bidang Bibliografi" untuk mengisi maklumat tambahan.

Word menambah petikan sumber baru anda ke dokumen anda. Dan, apabila anda perlu memetik sumber tersebut, klik butang "Masukkan Petikan" sekali lagi. Sumber anda muncul dalam senarai (bersama dengan sumber lain yang telah anda tambahkan). Pilih sumber yang anda mahukan, dan Word memasukkan petikan dengan betul ke dalam dokumen.

Secara lalai, Word menggunakan gaya APA untuk petikan, tetapi anda boleh mengubahnya dengan memilih pilihan lain dari menu jatuh turun "Gaya" tepat di sebelah butang "Masukkan Petikan".

Cukup ulangi langkah-langkah tersebut untuk menambahkan sumber lain yang anda perlukan, dan meletakkan petikan di tempat yang anda mahukan.

Membuat Bibliografi Anda

Apabila dokumen anda selesai, anda ingin menambahkan bibliografi yang menyenaraikan semua sumber anda. Pergi ke hujung dokumen anda dan buat halaman baru menggunakan Layout> Breaks> Page Break. Tukar tab "Rujukan", dan klik butang "Bibliografi". Anda boleh memilih dari beberapa gaya bibliografi pra-format dengan tajuk, atau anda boleh mengklik pilihan "Masukkan Bibliografi" untuk menambahkannya tanpa tajuk atau pemformatan tambahan.

Bam! Word menambah semua karya yang anda nyatakan dalam dokumen anda ke pustaka, mengikut urutan dan format yang betul untuk gaya penulisan yang telah anda siapkan.

Sandarkan dan Dapatkan Sumber Anda

Bagaimana jika anda sering menulis makalah dengan topik serupa, dan anda tidak perlu memasukkan semula maklumat sumber ke Word setiap kali? Firman telah anda bahas di sini juga. Setiap kali anda memasukkan sumber baru, ia disimpan dalam apa yang disebut oleh Word sebagai "senarai sumber utama". Untuk setiap dokumen baru, anda boleh mendapatkan sumber lama dari senarai induk dan menerapkannya ke projek semasa anda.

Pada tab "Rujukan", klik butang "Urus Sumber".

Tetingkap yang muncul menunjukkan semua sumber yang anda gunakan sebelumnya. Klik sumber di sebelah kiri tetingkap, dan kemudian klik "Salin" untuk menerapkannya ke dokumen semasa. Ulangi ini untuk setiap sumber yang anda perlukan, dan kemudian klik "OK" untuk menyelesaikannya.

Sekiranya anda memasukkan berpuluh-puluh atau ratusan sumber, anda boleh menggunakan alat carian di bahagian atas tetingkap ini untuk menyempitkan senarai dengan cepat mengikut pengarang, tajuk, tahun, atau teg yang anda sendiri gunakan untuk setiap sumber.

Sekiranya anda perlu memindahkan senarai sumber anda ke komputer lain dan salinan Word yang lain, anda akan menemui sumber anda yang tersimpan dalam fail XML di lokasi berikut (di mana nama pengguna adalah nama pengguna anda):

C: \ Users \ username \ AppData \ Roaming \ Microsoft \ Bibliografi

Setelah menyalin fail tersebut ke komputer lain, klik butang "Kelola Sumber" di Word pada komputer baru, dan anda boleh mencari fail tersebut.

Sumber gambar: Shutterstock / Mikael Damkier