Cara Merancang Perjalanan Darat dengan Pelbagai Destinasi di Peta Google

Sama ada anda merancang hari di bandar, atau ingin mengatur perjalanan darat yang sempurna di seluruh negara, Peta Google membolehkan anda menambah hingga sembilan perhentian, tidak termasuk titik permulaan anda, ketika anda membuat petunjuk dari laman web dan juga Aplikasi Peta. Inilah cara anda melakukannya.

Tambahkan Beberapa Hentian Menggunakan Laman Web

Pertama, buka penyemak imbas anda dan pergi ke Peta Google. Klik butang "Arah" di sebelah kanan bar carian.

Secara lalai, Peta akan menggunakan lokasi peranti anda sebagai titik permulaan. Sekiranya anda mahu lokasi ini berbeza, masukkan sekarang.

Seterusnya, masukkan lokasi destinasi pertama anda ke bidang yang disediakan, dan tekan Enter. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik mana-mana lokasi di peta untuk mendapatkan hasil yang sama.

Pastikan anda memilih pilihan memandu atau berjalan kaki, kerana Peta hanya membolehkan anda membuat beberapa destinasi dengan dua mod perjalanan ini.

Untuk menambahkan destinasi lain, yang harus anda lakukan ialah mengklik "+" atau ruang di bawah destinasi pertama anda, dan kemudian mula menaip lokasi baru. Anda boleh mengulanginya untuk menambah hingga sembilan jumlah berhenti. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak perhentian daripada yang dibenarkan, anda mungkin perlu membuat peta lain dari tempat anda berhenti.

Sekiranya pada bila-bila masa anda memutuskan ingin mengubah susunan destinasi anda, seret lokasi ke atas atau bawah pada senarai menggunakan bulatan di sebelah kiri.

Dan setelah anda membuat peta di penyemak imbas web anda, anda dapat mengklik pautan "Kirim arahan ke telefon anda" untuk mengirimnya ke peranti mudah alih anda melalui e-mel atau SMS. Dengan andaian anda memasang aplikasi Peta Google, anda boleh membukanya dengan betul.

Tambahkan Beberapa Hentian Menggunakan Aplikasi Mudah Alih

Anda boleh menggunakan aplikasi mudah alih Google Apps (percuma untuk iOS atau Android) untuk membuat peta dengan pelbagai tujuan dengan cara yang hampir sama.

BERKAITAN: Cara Memuat turun Data Peta Google untuk Navigasi Luar Talian di Android atau iPhone

Nyalakan aplikasi Peta Google pada peranti mudah alih anda, lalu ketuk butang "Pergi" biru di kanan bawah skrin anda.

Secara lalai, Peta menggunakan lokasi peranti anda sebagai titik permulaan. Sekiranya anda mahu lokasi ini berbeza, masukkan sekarang.

Mula menaip di destinasi pertama anda atau ketik lokasi pada peta di bawah untuk memulakan perjalanan anda.

Seterusnya, buka menu (tiga titik di kanan atas), dan kemudian ketuk perintah "Tambah Berhenti".

Masukkan lokasi perhentian anda yang seterusnya, atau ketuk di mana sahaja di peta untuk menambahkan destinasi seterusnya.

Untuk mengubah urutan destinasi anda, seret mana-mana lokasi ke atas atau ke bawah senarai menggunakan "Hamburger" (tiga garis bertumpuk) di sebelah kiri.

Apabila anda telah menambahkan semua perhentian untuk perjalanan anda, teruskan dan ketuk "Selesai" sehingga anda dapat memulakan perjalanan anda.

BERKAITAN: Cara Melihat dan Menghapus Sejarah Peta Google anda di Android dan iPhone