Cara Menyiapkan dan Menggunakan iMessage pada Mac

iMessage adalah aplikasi pesanan terbina dalam untuk semua orang di ekosistem Apple. Dari Mac anda, anda dapat mengirim pesan kepada semua teman yang menggunakan iPhone anda, dan — jika anda juga memiliki iPhone — mengirim dan menerima pesan SMS biasa dengan pengguna Android.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Penerusan Mesej Teks pada Mac atau iPad anda

Cara Menyiapkan Mesej di Mac Anda

Anda tidak perlu menggunakan iCloud (atau bahkan mempunyai iPhone) untuk menggunakan iMessage, tetapi anda memerlukan ID Apple. Sekiranya anda sudah mempunyai akaun iCloud, e-mel yang anda gunakan untuk mendaftar adalah ID Apple anda.

Lancarkan aplikasi Mesej dari Dock, folder Aplikasi anda, atau dengan mencarinya dengan Command + Space. Jika ini pertama kali melancarkan aplikasi, anda akan diminta untuk masuk. Jika anda tidak mempunyai ID Apple, anda dapat mengklik "Buat Apple ID baru" di bahagian bawah untuk mendaftar. Jika tidak, log masuk dengan ID Apple anda yang ada.

Setelah anda masuk, buka tetapan Mesej dengan mengklik "Mesej" di bar menu dan memilih "Pilihan" —atau dengan menekan Command + Comma.

Di bawah tab "iMessage", anda akan mendapat pilihan untuk menguruskan akaun iMessage anda. Anda ingin memastikan bahawa nombor telefon atau e-mel anda disenaraikan di bawah "Anda dapat dihubungi untuk mendapatkan pesan di" atau jika tidak, anda tidak akan mendapat mesej di Mac anda.

Sekiranya anda mempunyai dua kenalan, seperti Apple ID dan nombor telefon anda, anda boleh menerima mesej di kedua-dua akaun tersebut. Di bahagian bawah, anda boleh memilih mana yang lebih anda gemari semasa menghantar pesanan kepada orang baru. Menggunakan akaun iMessage berasaskan e-mel adalah sama dengan menggunakan akaun berasaskan telefon; anda boleh menghantar mesej kepada sesiapa sahaja menggunakan iMessage, walaupun dengan nombor telefon mereka. Tetapi hanya akaun berasaskan telefon yang dapat mengirim pesan kepada pengguna Android melalui SMS.

Sebelum menutup tetingkap ini, anda ingin memastikan "Aktifkan Mesej di iCloud" diaktifkan sehingga semua mesej lama anda diselaraskan ke Mac anda dengan betul. Anda boleh mengaktifkannya di semua peranti anda.

BERKAITAN: Cara Menyegerakkan iMessages Anda ke Semua Peranti Apple Anda

Sekiranya nombor telefon anda tidak muncul dalam pilihan Mesej, anda harus memastikan iMessage diaktifkan pada telefon anda. Pergi ke Tetapan> Mesej di telefon anda dan pastikan iMessage dihidupkan. Sekiranya tidak, anda akan melihat "Gunakan Apple ID anda untuk iMessage", yang mana anda harus klik dan log masuk dengan akaun yang anda gunakan di Mac anda.

Setelah semuanya diaktifkan, nombor telefon anda akan muncul dalam pilihan Mesej di Mac anda dalam beberapa minit, selepas itu anda bebas menggunakan iMessage seperti yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin menghantar dan menerima mesej SMS — ini akan membolehkan anda berkomunikasi dengan pengguna Android dan orang lain yang tidak mempunyai Apple iMessage — anda juga harus mengaktifkan iPhone Meneruskan Mesej Teks, dan menghubungkan pautan Mac anda dan satu sama lain peranti.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Penerusan Mesej Teks pada Mac atau iPad anda

Anda perlu menggunakan FaceTime jika anda mahu membuat panggilan audio atau video. FaceTime adalah aplikasi yang berasingan tetapi mempunyai proses penyediaan yang serupa.