Cara Membuka Kunci Telefon Bimbit Anda (Sehingga Anda Dapat Membawanya ke Pembawa Baru)

Sebilangan besar telefon bimbit yang dijual di Amerika Utara - terutamanya secara kontrak - "dikunci" kepada pembawa selular tertentu. Anda hanya dapat menggunakannya di rangkaian syarikat penerbangan itu, jadi anda tidak dapat beralih ke pembawa lain tanpa "membuka kunci" telefon terlebih dahulu.

BERKAITAN: Apa Perbezaan Antara Jailbreaking, Rooting, dan Unlocking?

Penguncian telefon berlaku untuk hampir semua jenis telefon bimbit, dari telefon bimbit paling rendah dan paling rendah hingga telefon pintar paling tinggi. Membuka kunci berbeza dari jailbreaking dan rooting, yang memotong sekatan perisian lain pada peranti mudah alih.

Membuka kunci tidak akan membuat telefon bimbit sepenuhnya

Pertama, penting untuk diingat bahawa telefon tidak akan selalu dapat berfungsi pada pembawa yang lain walaupun setelah dibuka. Sebagai contoh, di Amerika Syarikat, AT&T dan T-Mobile menggunakan standard tanpa wayar GSM, sementara Verizon dan Sprint menggunakan standard tanpa wayar CDMA. Ini tidak sesuai satu sama lain, yang bermaksud bahawa anda tidak dapat membuka kunci telefon CDMA yang dibeli di Verizon dan membawanya ke rangkaian GSM AT&T, atau sebaliknya.

CDMA juga merupakan jenis rangkaian yang lebih ketat — sementara anda dapat membuka kunci telefon AT&T dan membawanya ke T-Mobile, anda tidak dapat membuka kunci telefon Verizon dan membawanya ke Sprint, kerana rangkaian CDMA Sprint akan menolak telefon tersebut.

Nasib baik, sebahagian besar dunia telah memilih standard GSM yang kurang ketat. Sebelum anda mempertimbangkan untuk membuka kunci telefon dan membawanya ke pembawa lain, pastikan telefon anda benar-benar dapat berfungsi di rangkaian pembawa itu.

Kunci Telefon Dijelaskan

Perbezaan CDMA / GSM adalah halangan teknikal yang sah untuk menggerakkan telefon antara pembawa. Walau bagaimanapun, terdapat juga halangan buatan. Pembawa "mengunci" telefon untuk membuatnya hanya berfungsi di rangkaian pembawa itu.

Sebagai contoh, katakan anda memasuki AT&T dan mengambil mana-mana telefon pintar secara kontrak. Telefon itu kemudian berfungsi di rangkaian AT & T, tetapi jika anda cuba meletakkan kad SIM T-Mobile ke dalam telefon dan beralih ke rangkaian T-Mobile, telefon akan menolak kad SIM T-Mobile. Tidak ada alasan teknikal yang sah untuk ini - ia serasi - tetapi telefon AT&T "dikunci" ke rangkaian AT&T dan hanya menerima kad SIM AT&T.

Penguncian buatan ini juga akan menghalangi anda jika anda dalam perjalanan dan ingin menggunakan syarikat penerbangan tempatan di negara yang anda kunjungi dan bukannya membayar yuran perayauan yang mahal. Telefon anda yang terkunci akan menolak apa sahaja kecuali kad SIM AT&T.

Mengapa Telefon Dikunci?

Pembawa selular berpendapat bahawa penguncian telefon adalah bahagian penting dalam perniagaan mereka. Dengan mengunci telefon yang mereka jual secara kontrak, mereka dapat menjaga pelanggan di rangkaian mereka sehingga mereka akan terus membayar bil bulanan mereka. Ingat, telefon sebenarnya tidak sesuai dengan harga kontraknya - mereka disubsidi. Tidak ada telefon yang sebenarnya "percuma" dan iPhone terbaru sebenarnya berharga lebih dari $ 199, jadi pembawa perlu mendapatkan kembali kos telefon dalam kontrak sepanjang tempoh kontrak. Sekiranya pengguna dapat membawa telefon mereka ke rangkaian lain, pembawa berpendapat bahawa mereka akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan kembali harga telefon dan model perniagaan mereka akan mendapat kejayaan.

Pada hakikatnya, ini adalah hujah yang agak konyol. Sekiranya anda membeli telefon secara kontrak, anda menandatangani kontrak dua tahun. Sekiranya anda ingin membawa telefon itu ke pembawa yang lain, anda harus melanggar kontrak anda dan membayar yuran penamatan awal atau terus membayar bil bulanan sepanjang hayat kontrak. Kewajipan kontrak ini akan tetap mengikat walaupun telefon itu sendiri dijual tidak terkunci dan anda membawanya ke pembawa lain. Beberapa telefon pintar bahkan boleh dijual terkunci jika anda membelinya dari kedai pembawa dengan harga penuh, tanpa menandatangani kontrak, yang menunjukkan betapa bodohnya hujah ini.

BERKAITAN: 8 Cara Pembawa Wayarles Anda Menyeret Anda

Penguncian telefon bimbit sebenarnya adalah satu kaedah untuk membuat geseran tambahan bagi rata-rata orang yang menukar pembawa, mendorong mereka untuk tetap menggunakan pembawa mereka sekarang dan bukannya mencari harga yang lebih baik. Ini adalah salah satu amalan perniagaan yang mengerikan yang digunakan syarikat penerbangan untuk mencengkam pelanggan mereka.

Membuka Kunci Telefon Anda

Oleh itu, anda mahu membuka kunci telefon anda. Mungkin kontrak anda telah tamat dan anda ingin beralih ke syarikat penerbangan lain, mungkin anda mengunjungi negara lain, atau mungkin anda hanya ingin membayar yuran penamatan awal dan keluar dari kontrak anda lebih awal.

Terdapat beberapa cara untuk membuka kunci telefon:

  • Panggil dan Tanya dengan Baik : Hubungi pembawa anda dan tanyakan dengan baik — jika kontrak anda telah tamat, kebanyakan syarikat penerbangan (sekurang-kurangnya di AS) akan membuka kunci telefon anda selama anda melunaskan apa sahaja yang anda bayar di telefon. Sekiranya anda memberitahu syarikat penerbangan anda bahawa anda akan melakukan perjalanan dan ingin menggunakan kad SIM dari negara lain untuk menjimatkan kos perayauan, mereka mungkin juga bersedia membuka kunci telefon anda. Mereka mungkin mengenakan bayaran, tetapi ia bernilai.

BERKAITAN: Apa itu DCMA, dan Mengapa Laman Web Ini Menghapus?

  • Buka Kunci Sendiri : Dahulu, membuka kunci telefon bimbit tanpa kebenaran adalah haram di AS, berkat Akta Hak Cipta Digital Millenium. Nasib baik, itu telah berubah. Buka kunci telefon bimbit kini sah di AS. Namun, jika anda tinggal di negara lain atau bersedia menjadi pemberontak dan melanggar undang-undang yang semua orang setuju harus diubah, anda sering dapat membuka kunci telefon anda sendiri tanpa kebenaran orang lain. Proses yang tepat berbeza dari telefon ke telefon, jadi anda harus melakukan carian web dan mencari petunjuk untuk telefon bimbit khusus anda.

Sudah tentu, tidak semua telefon dijual terkunci. Selalunya, telefon yang dijual terus dari pengeluar dan bukannya oleh pembawa tidak terkunci. Anda biasanya harus membayar harga penuh untuk mendapatkan telefon yang tidak terkunci yang dapat anda pindahkan di antara rangkaian pembawa, kerana tidak ada pembawa untuk mensubsidi kos penuh telefon.

Kredit Gambar: Kai Hendry di Flickr, Kai Hendry di Flickr, Richard Eriksson di Flickr