Cara Menjalankan Malwarebytes Bersama Antivirus Lain

Malwarebytes Anti-Malware adalah alat keselamatan hebat yang sangat berkesan terhadap "program yang tidak diingini (PUP)" dan program antivirus tradisional perisian jahat yang tidak ditangani. Tetapi ia bertujuan untuk digunakan bersama antivirus dan tidak menggantikannya sepenuhnya.

Sekiranya anda menggunakan Malwarebytes Anti-Malware, anda harus menjalankannya bersama-sama dengan program antivirus utama untuk memastikan komputer anda berada dalam keadaan terbaik. Tetapi nasihat tradisional adalah tidak menjalankan dua program anti-malware sekaligus. Inilah cara mengikat jarum itu.

Imbasan Atas Permintaan

Versi standard Malwarebytes Anti-Malware percuma berfungsi sebagai pengimbas atas permintaan. Dengan kata lain, ia tidak berjalan secara automatik di latar belakang. Sebaliknya, ia hanya melakukan sesuatu apabila anda melancarkannya dan mengklik butang Imbas.

Versi Malwarebytes ini tidak boleh mengganggu program antivirus anda sama sekali. Cukup pasang dan sesekali lancarkan untuk melakukan imbasan dan periksa "program yang mungkin tidak diingini" hampir tidak ada yang benar-benar inginkan. Ia akan mencari dan membuangnya. Menggunakan program anti-malware sebagai pengimbas atas permintaan adalah cara yang selamat untuk mendapatkan pendapat kedua.

Anda tidak perlu melakukan konfigurasi tambahan di sini. Sekiranya Malwarebytes melaporkan beberapa jenis kesalahan semasa membuang sekeping perisian hasad yang ditemuinya, anda berpotensi menjeda atau mematikan pengimbasan masa nyata dalam program antivirus utama anda untuk mengelakkannya daripada mengganggu, dan kemudian mengaktifkan pengimbasan masa nyata selepas itu. Tetapi ini tidak semestinya tidak diperlukan, dan kami tidak pernah mendengar ada orang yang menghadapi masalah seperti ini.

Jalankan Malwarebytes dalam Mod Berdampingan

Bermula dengan Malwarebytes 4, versi Premium Malwarebytes kini mendaftarkan dirinya sebagai program keselamatan sistem secara lalai. Dengan kata lain, ia akan menangani semua pengimbasan anti-malware anda dan Windows Defender (atau antivirus lain yang anda pasang) tidak akan berjalan di latar belakang.

Anda masih boleh menjalankan kedua-duanya sekali jika anda mahu. Begini caranya: Di Malwarebytes, buka Tetapan, klik tab "Keamanan", dan matikan pilihan "Sentiasa daftarkan Malwarebytes di Pusat Keselamatan Windows".

Dengan pilihan ini dilumpuhkan, Malwarebytes tidak akan mendaftarkan dirinya sebagai aplikasi keselamatan sistem dan Malwarebytes dan Windows Defender akan berjalan pada masa yang sama.

Pengimbasan Masa Sebenar

Versi berbayar Malwarebytes Anti-Malware Premium juga mengandungi ciri pengimbasan masa nyata. Malwarebytes akan berjalan di latar belakang, mengimbas sistem dan fail yang anda buka untuk menghadapi masalah dan menghalangnya daripada mengakar sistem anda sejak awal.

Masalahnya ialah program antivirus utama anda sudah berfungsi dengan cara ini. Nasihat standard adalah bahawa anda tidak boleh mengaktifkan pemindaian masa nyata untuk dua program antivirus yang diaktifkan sekaligus. Mereka boleh mengganggu satu sama lain dalam pelbagai cara, memperlahankan komputer anda, menyebabkan kerosakan, atau saling menghalang daripada berfungsi.

BERKAITAN: Antivirus Melambatkan PC Anda? Mungkin Anda Perlu Menggunakan Pengecualian

Malwarebytes dikodekan dengan cara yang berbeza dan dirancang untuk berjalan bersama program antivirus lain tanpa mengganggu. Ia mungkin berfungsi tanpa konfigurasi lebih lanjut. Tetapi, untuk menjadikannya berfungsi sebaik mungkin dan meningkatkan prestasi, anda harus membuat pengecualian dalam kedua-dua Malwarebytes Anti-Malware Premium dan program antivirus standard anda.

Untuk melakukan ini di Malwarebytes, buka Malwarebytes, klik ikon Tetapan, pilih "Izinkan Daftar", dan tambahkan folder — biasanya di bawah Program Files — yang berisi fail program antivirus anda.

Dalam program antivirus anda, muatkan program antivirus, cari "pengecualian", "fail yang diabaikan", atau bahagian yang diberi nama serupa, dan tambahkan fail Malwarebytes yang sesuai. Anda harus mengecualikan fail ini, menurut dokumentasi rasmi Malwarebytes:

C: \ Program Files \ Malwarebytes

Untuk arahan yang lebih spesifik, anda mungkin ingin melakukan carian web untuk "Malwarebytes" dan nama program antivirus anda. Atau lakukan carian web untuk nama program antivirus dan "pengecualian" anda untuk mengetahui cara menambahkan pengecualian tersebut dan mengecualikan fail yang dinamakan di laman web Malwarebytes.

Malwarebytes dirancang untuk berjalan bersama dengan program antivirus biasa, jadi anda tidak perlu bimbang tentang perkara ini selalunya - terutamanya jika anda hanya menggunakan versi percuma. Sekiranya anda menggunakan versi berbayar, menyiapkan pengecualian dapat membantu anda mengelakkan masalah dan memaksimumkan prestasi komputer anda. Tetapi itu tidak akan diperlukan sepanjang masa.