Cara Unzip Fail Zip Dengan Aplikasi Fail iPhone atau iPad anda

Aplikasi Files, yang ditambahkan di iOS 11, menyokong fail zip. Anda boleh membukanya, melihat isinya, dan mengekstrak fail tanpa aplikasi pihak ketiga. Anda masih memerlukan aplikasi dari App Store jika anda ingin membuat fail zip.

Apabila anda memuat turun fail zip di Safari, iPhone atau iPad anda akan menawarkan untuk membukanya di aplikasi Fail. Ketuk "Buka dalam Fail" untuk melakukannya. Anda juga dapat menyimpan fail zip ke aplikasi Files dari aplikasi lain.

Anda akan diminta untuk memilih lokasi untuk fail zip. Anda menyimpan salinan fail zip ke lokasi ini.

Pilih lokasi — seperti Drive iCloud atau folder di iPhone anda — dan ketuk “Tambah”.

Ketuk fail zip di aplikasi Fail anda untuk membukanya.

Ketuk "Pratonton Kandungan" untuk melihat kandungan fail zip.

Anda boleh melihat kandungan fail zip di sini. Sekiranya fail zip mengandungi banyak fail, leret ke kiri dan kanan untuk beralih di antara mereka.

Untuk mengekstrak fail dari arkib zip, ketuk butang Bagikan dan pilih "Simpan ke Fail" untuk menyimpannya ke aplikasi file Anda, atau ketuk aplikasi untuk segera mengirimkannya ke aplikasi itu.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak ciri — misalnya, jika anda benar-benar ingin membuat fail zip di iPhone anda atau menambahkan fail ke fail zip yang ada — anda memerlukan aplikasi pihak ketiga untuk bekerja dengan fail zip.

BERKAITAN: Cara Membuka Fail Zip pada iPhone atau iPad