Apa itu Slack, dan Mengapa Orang Menyukainya?

Slack adalah aplikasi sembang di tempat kerja yang sangat popular, syarikat yang memilikinya bernilai lebih dari $ 20 bilion. Anda mungkin pernah melihatnya disebut dalam berita. Sekiranya anda belum menggunakannya, inilah yang perlu anda ketahui.

Apa itu Slack?

Slack adalah alat komunikasi di tempat kerja, "satu tempat untuk pesanan, alat dan fail." Ini bermaksud Slack adalah sistem pesanan segera dengan banyak tambahan untuk alat kerja lain. Tambahan tidak diperlukan untuk menggunakan Slack, kerana fungsi utamanya adalah untuk bercakap dengan orang lain. Terdapat dua kaedah sembang di Slack: saluran (sembang kumpulan), dan pesanan langsung  atau DM (sembang orang ke orang). Mari kita lihat sekejap antara muka pengguna.

Terdapat empat perkara utama yang perlu diberi perhatian dalam Slack:

  1. Nama contoh Slack.
  2. Senarai saluran yang menjadi ahli anda.
  3. Senarai orang yang anda hantar pesanan terus.
  4. Tetingkap sembang.

Apabila pelanggan ingin mula menggunakan Slack, mereka memilih nama untuk contoh Slack mereka . Ini kemudian menjadi sebahagian daripada URL unik. Jadi, jika Wile E. Coyote ingin membuat instance Slack untuk ACME Slingshots, contoh Slack-nya adalah //acmeslingshot.slack.com/. Wile E. kemudian boleh menjemput sesiapa sahaja yang dia mahu menjadi anggota contoh Slacknya.

Saluran di Slack boleh menjadi umum, yang bermaksud mana-mana ahli dapat melihat dan bergabung dengan saluran itu, atau peribadi, yang bermaksud hanya ahli saluran itu yang dapat melihatnya atau mengundang orang lain untuk bergabung. DM selalu bersifat peribadi, walaupun boleh memuat sehingga 8 orang.

Tetingkap sembang adalah tempat semua komunikasi sebenar berlaku. Anda boleh membaca sebarang balasan kepada mesej, menggunakan reaksi emoji, menambahkan gif, melihat suapan RSS, menetapkan peringatan, mendapatkan pemberitahuan tambahan, dan pelbagai loceng dan wisel lain. Tetapi lebih daripada segalanya, di sinilah anda bercakap dengan orang.

Apa Yang Hebat Tentang Slack?

Ketika Slack datang, tidak ada pesaing sebenar di pasaran. Itu tidak bermaksud tidak ada aplikasi sembang lain, tetapi Slack menggabungkan UI intuitif dengan pesanan kumpulan dan pesanan orang ke orang. Ini juga membolehkan syarikat mempunyai ukuran kawalan terhadap siapa yang dapat menggunakannya melalui sistem undangan. Alat lain boleh melakukan yang sama, tetapi tanpa kegunaan yang sama (Campfire, sekarang BaseCamp, adalah alat yang jelas). Tidak ada vendor tradisional (Microsoft, Apple, IBM, Sun, dan sebagainya) yang mempunyai sebanding dengan Slack.

Kekurangan ukuran korporat ini juga memberi manfaat. Slack cukup kecil untuk responsif dan cepat ketika menambah ciri baru, seperti reaksi emoji (bagus untuk pengguna) dan pengesahan 2 faktor (bagus untuk pentadbir). Bagi sesetengah pengguna, hakikat bahawa Slack tidak dimiliki oleh vendor tradisional besar cukup bermanfaat, tetapi itu tidak menjelaskan mengapa Slack begitu popular.

Slack melakukan dua perkara dengan sangat baik: merancang dan memahami keperluan penggunanya. Tiang kembar ini adalah asas bagi kebanyakan produk yang baik tetapi sangat sukar untuk dilakukan dengan baik, kerana banyak aplikasi yang gagal akan dibuktikan. Reka bentuk awal yang kasar dibuat oleh pengasas Slack, Stewart Butterfield (lelaki yang sama yang mengasaskan Flickr pada awal tahun 2000-an) dan pasukannya, dan kemudian diberikan kepada pihak ketiga yang dipanggil MetaLab untuk digilap. Andrew Wilkinson dari MetaLab menjelaskan:

"Untuk mendapatkan perhatian di pasar yang ramai, kami harus mencari cara untuk menarik perhatian orang. Sebilangan besar perisian perusahaan kelihatan seperti saman prom tahun 70-an yang murah - senyap blues dan abu-abu di mana-mana - jadi, bermula dengan logo, kami membuat Slack kelihatan seperti meriam konfeti. Biru elektrik, kuning, ungu, dan hijau di seluruh. Kami memberikannya skema warna permainan video, bukan produk kolaborasi perusahaan ... warna cerah, jenis huruf sans-serif yang curvy, ikon ramah, dan wajah dan emoji yang tersenyum di mana-mana. "

Dalam artikel yang sama, Wilkinson membincangkan bagaimana perasaan Slack yang terbina dengan baik ketika anda menggunakannya - yang dilakukannya - dan bagaimana kandungannya, seperti memuatkan mesej, tidak formal dan sering lucu, menyimpulkan, "Ini adalah pelanggan sembang perusahaan yang sama di bawahnya , tetapi suka bermain, menyenangkan untuk digunakan, dan semua yang disatukan untuk menjadikannya seperti watak dalam hidup anda.

Apabila anda melihat elemen-elemen yang merangkumi Slack, kemudahan penggunaan, dan kebolehpercayaannya menonjol. Mudah diambil oleh pengguna bukan teknikal, terutama jika dibandingkan dengan alat sembang kumpulan lain, seperti Basecamp atau Microsoft Teams. Anda juga boleh membuat contoh Slack anda sendiri secara percuma, walaupun untuk kegunaan peribadi. Dan jika anda tidak menyukai penampilan "confetti meron", mudah untuk menukar warnanya.

Tetapi reka bentuk yang baik tidak banyak berguna jika fungsi tidak ada. Sembang agak mudah dilakukan, sebab itulah kebanyakan aplikasi sembang mengikuti format asas yang sama: tetingkap untuk melihat perbualan, dan tempat untuk menaip, sama ada di bawah atau di sebelah. Di sinilah perhatian Slack terhadap keperluan penggunanya. Daripada mencipta semula roda sembang, mereka memberi tumpuan kepada apa yang orang inginkan dari aplikasi sembang di atas dan di atas syarat asas untuk menghantar mesej antara satu sama lain.

Salah satu titik penjualan Slack yang paling terkenal ialah saluran peribadi dan DM tidak dapat dibaca oleh pentadbir Slack tanpa persetujuan terbuka dari anggota atau mesej yang dihantar kepada semua pengguna yang mengatakan bahawa eksport mesej telah berlaku. Ini memberi rasa privasi dan keselamatan kepada pengguna yang tidak dimiliki oleh produk lain (terutama e-mel).

Terutama terima kasih kepada undang-undang GDPR yang mula berkuatkuasa di Eropah pada tahun 2018, namun ini telah berubah — pentadbir pada tingkatan dengan kos yang lebih tinggi dapat melakukan eksport sepenuhnya tanpa memberitahu pengguna mereka. Ini menunjukkan betapa banyak pengguna menilai tetapan privasi yang asli, demonstrasi yang baik tentang bagaimana — ketika tidak dihalang oleh undang-undang — Slack memahami apa yang diinginkan oleh penggunanya.

Mereka memperoleh pemahaman ini terutamanya dengan menggunakan produk itu sendiri setiap hari:

"[W] di dinding Slack HQ di San Francisco, pasukan reka bentuk dapat menguji senario pengguna yang berbeza dengan jabatannya sendiri. Setiap jabatan bertindak sebagai mikrokosmos pangkalan pelanggan yang lebih besar. Sebagai contoh, pereka dapat mengetahui lebih lanjut mengenai cara meningkatkan pasukan Slack untuk kewangan dengan memerhatikan dan mengumpulkan maklum balas dari jabatan kewangannya sendiri. "

Seperti yang dikatakan oleh salah satu pereka produk mereka dalam artikel yang sama: "Maklum balas pengguna juga sering masuk dari luar syarikat, dan semua orang melakukan pergantian sokongan mingguan untuk lebih berempati dengan pelanggan."

Berapa banyak syarikat yang anda tahu di mana setiap orang harus melakukan pergantian sokongan secara berkala untuk memastikan mereka memahami masalah pelanggan?

Slack juga memutuskan sejak awal untuk mendorong ekosistem integrasi aplikasi. Pengguna dapat mengintegrasikan hampir semua aplikasi yang mereka inginkan, dari alat dev, seperti GitHub, Jenkins, dan StackOverflow, hingga alat perniagaan, seperti Google Analytics, ServiceNow, MailChimp, atau SalesForce. Terdapat lebih dari 1500 aplikasi yang dapat disatukan oleh Slack, jadi jika tidak dapat melakukan sesuatu yang perlu Anda lakukan, mungkin ada aplikasi yang dapat melakukannya. Ini menjadikan Slack menjadi aplikasi hub yang kuat yang dapat dibuka pengguna pada satu skrin semasa mengerjakan yang lain. Pada hakikatnya, Slack telah menjadi pusat sehenti bagi banyak pengguna.

Reka bentuk kembar reka bentuk dan memahami keperluan penggunanya telah menjadikan Slack menjadi popular. Tinjauan ini memberikan penjelasan yang baik mengenai pendapat pengguna mengenai Slack, dan penemuannya hampir positif secara universal.

Slack begitu popular sehingga Atlassian - raksasa Australia bernilai miliar dolar di sebalik aplikasi produktiviti yang sangat berjaya, seperti Jira dan Confluence — mengakui kekalahan pada tahun 2018 dan menjual dua usahanya di aplikasi sembang, HipChat, dan Stride, ke Slack — pangkalan pengguna dan semua.

Pada masa penulisan, ada tinjauan di luar sana yang mendakwa Microsoft Teams lebih popular daripada Slack. Tinjauan ini dilakukan oleh rakan Microsoft dan didasarkan pada jumlah perusahaan yang menggunakan setiap alat, bukan pilihan pengguna. Office 365, sejauh ini, adalah perisian yang paling banyak digunakan dalam dunia perniagaan, dan Pasukan disertakan dengannya. Oleh itu, lebih banyak syarikat menggunakan Pasukan hanya kerana ia tersedia sebagai sebahagian daripada langganan perusahaan mereka.

Berapa Kos Slack?

Anda boleh memulakan Slack secara percuma, tetapi rancangan itu hanya membolehkan anda mengakses 10,000 mesej terbaru. Ia mempunyai batasan lain, termasuk hanya sepuluh integrasi, tidak ada tetamu saluran tunggal atau multichannel, dan ciri pentadbiran yang terhad.

Setelah anda menaiki kapal terbang, Slack cukup mahal jika anda mahukan edisi Plus. Tahap itu memberi anda perkara seperti eksport masuk tunggal dan pematuhan, kedua-duanya penting untuk perniagaan bersaiz baik. Berapa mahal? Sekitar $ 12 per pengguna, sebulan jika anda membayar setiap tahun, atau $ 15 setiap pengguna, setiap bulan jika anda membayar setiap bulan. Sekiranya anda mempunyai 1,000 pengguna, dan anda membayar setiap tahun, itu adalah $ 144,000. Kami tidak mengatakan ia tidak sepadan, tetapi itu adalah sebahagian besar perubahan.

Anda mendapat banyak perkara dengan langganan anda, tetapi satu perkara yang tidak anda dapat ialah kemampuan mengehos data anda sendiri. Semua data disimpan di pelayan Slack, yang sebenarnya pelayan Amazon kerana Slack berjalan di AWS. Ini, sebahagiannya, mengapa Microsoft meletakkan Slack dalam senarai dalaman aplikasi "tidak digemari" .; Slack bukan sahaja merupakan salah satu pesaing rasmi Microsoft (dan sebaliknya), tetapi Microsoft Azure akan berhadapan dengan Amazon Web Services untuk pasaran perkhidmatan awan bernilai berbilion dolar. Ini tidak mungkin menjadi masalah khusus bagi syarikat anda, tetapi bergantung kepada bidang kuasa undang-undang, keperluan pematuhan, atau polisi pengendalian data anda, data anda di AWS menggunakan alat pihak ketiga mungkin tidak dapat diterima.

Apa yang Tidak Suka?

Sekiranya syarikat anda dapat menelan kos dan tidak keberatan tidak dapat mengawal datanya, masih terdapat beberapa masalah dengan aplikasi itu sendiri. Sebagai contoh, desentralisasi Slack memberi pengguna kawalan ke atas saluran mana yang dibuat, yang bagus sehingga anda menyedari anda harus memeriksa dua lusin saluran sehari — sebahagiannya untuk meredakan FOMO dan sebahagiannya kerana anda perlu mengetahui apa yang sedang berlaku. Ini memberi kesan negatif kepada sebilangan pengguna, dan mudah untuk melihat mengapa, semakin ramai orang menganggap Slack menjadi penghisap masa dan bukannya alat yang produktif. Sekiranya itu anda, anda boleh memilih untuk mematikan Slack untuk sementara waktu.

Masalah yang lebih serius adalah Slack tidak mempunyai ciri bisu atau blok:

"Secara abstrak, ini masuk akal: Slack memandang dirinya sebagai alat organisasi, dan alat itu digunakan di tempat kerja. Oleh itu, dasar tempat kerja dan bagaimana tempat kerja menangani gangguan adalah bagaimana gangguan di Slack harus ditangani. "

Sekiranya pada pandangan pertama, syarat ini kelihatan aneh, dan anda merasakan kedudukan Slack masuk akal, anda mungkin tidak pernah mendapat perhatian yang tidak diingini oleh seseorang yang tidak akan meninggalkan anda sendirian. Dari artikel yang sama:

“Rakan saya mengalami interaksi yang tidak selesa dengan rakan sekerja melalui Slack — platform yang dia mesti gunakan selama berjam-jam sehari untuk melakukan tugasnya. Oleh karena itu, dia tidak dapat mengabaikannya setiap kali ia mengirim pesan kepadanya, walaupun mereka sering berasal dari pelacurnya. Oleh kerana dia tidak dapat membisukan seseorang, dia akan dipaksa untuk melihat pesanannya yang tidak sesuai setiap kali muncul pemberitahuan merah sedikit. "

Tidak kira perasaan anda tentang bagaimana syarikat harus berurusan dengan pekerja yang mengganggu pekerja lain, tidak mengapa orang merasa tidak selesa menggunakan Slack kerana tidak mempunyai fungsi asas ini.

Adakah Kami Mengesyorkan Slack?

Kami sangat suka Slack di sini di How-To Geek — kami menggunakannya sendiri! Ia tidak sempurna, dan ada perkara yang akan kita ubah, tetapi, secara amnya, ia dirancang dengan baik dan mesra pengguna. Juga — jika anda tidak peduli untuk menyimpan semua mesej anda atau mempunyai beberapa mainan syarikat - percuma!

Kami mengesyorkan anda membuat ruang kerja dan bereksperimen dengan Slack untuk melihat apakah ia sesuai dengan keperluan anda.