Apakah Resolusi 4K? Gambaran Keseluruhan Ultra HD

Sekiranya anda membeli TV atau menaik taraf ke konsol generasi akan datang, anda mungkin telah melihat istilah seperti 4K dan Ultra HD. Mari kita selesaikan jargonnya dan sampaikan maksud istilah ini, dan sekiranya ia boleh ditukar ganti.

Ini Semua Tentang Penyelesaian

Biasanya, 4K dan UHD merujuk kepada resolusi yang meningkat daripada 1080p (atau "HD penuh"). Paparan 4K UHD mempunyai kira-kira empat kali piksel generasi sebelumnya, yang menghasilkan gambar yang lebih bersih dan terperinci.

TV definisi tinggi 1080p tidak dapat memanfaatkan sepenuhnya gambar 4K UHD. Untuk melihat faedahnya, anda perlu memastikan media yang anda gunakan tersedia dalam 4K UHD.

Nasib baik, 4K UHD ada di mana-mana, dari filem dan rancangan TV, hingga permainan video terkini. Anda juga boleh membeli monitor 4K UHD untuk komputer anda dengan banyak harta tanah skrin dan kualiti gambar yang sangat baik. Telefon pintar anda mungkin merakam dalam 4K, walaupun fail video besar tidak berbaloi pada paparan yang lebih kecil.

4K dan UHD Berbeza

Walaupun digunakan secara bergantian oleh pengeluar, peruncit, dan pengguna, 4K dan Ultra HDR (UHD) tidak sama. Walaupun 4K adalah standard pengeluaran seperti yang ditentukan oleh Digital Cinema Initiatives (DCI), UHD hanyalah resolusi paparan. Filem dihasilkan dalam DCI 4K, sementara kebanyakan TV mempunyai resolusi yang sepadan dengan UHD.

Standard pengeluaran 4K menentukan resolusi 4096 x 2160 piksel, dua kali lebar dan panjang standard sebelumnya 2048 x 1080, atau 2K. Sebagai sebahagian daripada standard pengeluaran ini, 4K juga menentukan jenis mampatan yang harus digunakan (JPEG2000), kadar bit maksimum (hingga 250 Mbits sesaat), dan spesifikasi kedalaman warna (12-bit, 4: 4: 4).

Ultra HD mempunyai resolusi paparan 3840 x 2160 piksel, dan ia digunakan di sebilangan besar TV moden — bahkan yang diiklankan berkemampuan 4K. Selain jumlah piksel di layar, tidak ada spesifikasi tambahan. Perbezaan sebenar antara kedua format adalah lebar gambar dan nisbah aspek.

Filem yang dihasilkan dalam 4K dapat menggunakan nisbah aspek hingga 1.9: 1, walaupun, kebanyakan pembuat filem lebih suka 1.85: 1 atau 2.39: 1. Permainan video yang diberikan untuk paparan peringkat pengguna menggunakan nisbah aspek UHD 1.78: 1 untuk mengisi skrin.

Inilah sebabnya mengapa anda akan terus melihat format kotak surat (bar hitam di bahagian atas dan bawah skrin) semasa anda menonton filem di televisyen UHD baru anda. Kerana UHD tidak menentukan standard tambahan, televisyen lama dengan panel lapan-bit diiklankan sebagai set UHD di samping paparan UHD baru 10-bit (dan 12-bit masa depan).

Untuk memburukkan lagi keadaan, Ultra HD juga digunakan untuk kandungan 8K. Dilabelkan sebagai "8K UHD" (berbanding dengan 4K UHD), ini merujuk pada konten dengan resolusi 7680 x 4320 piksel. Lompatan dalam kualiti ini sangat besar dari segi jumlah piksel keseluruhan. Namun, akan lama sebelum kita melihat kandungan yang banyak dihasilkan untuk format ini.

Ringkasnya, banyak pengeluar menggunakan istilah "2160p" untuk menggambarkan kandungan UHD biasa, walaupun tidak tepat sama sekali berkaitan dengan standard pengeluaran.

Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Semasa Meningkatkan ke 4K

Ini adalah masa yang tepat untuk menaik taraf ke TV UHD yang mampu memainkan semula 4K, kerana teknologi telah matang sejak lima tahun kebelakangan. Paparan UHD bukan sahaja jauh lebih murah, tetapi juga dilengkapi dengan lebih banyak ciri. Terdapat panel 10-bit yang mampu menampilkan kandungan julat dinamik tinggi yang juga mempunyai pemproses gambar onboard yang kuat.

Agar lompatan itu sepadan, anda perlu mempertimbangkan seberapa besar paparan anda dan sejauh mana anda berada. Menurut RTINGS, peningkatan tidak berbaloi jika anda duduk lebih jauh dari jarak enam kaki dari layar 50 inci. Anda tidak dapat melihat piksel dari jarak itu, jadi anda tidak akan mendapat keuntungan dari peningkatan resolusi.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ialah jika anda menonton kandungan 4K yang mencukupi untuk membenarkan peningkatan. Ultra-HD Blu-ray memberikan pengalaman tontonan terbaik di rumah, dan ada katalog besar yang berkembang sepanjang masa. Sekiranya anda tidak sering membeli cakera mahal, anda mungkin akan tersekat streaming kandungan.

Di sinilah kelajuan sambungan internet anda dapat membuat atau mematahkan pelaburan anda di TV baru yang berkilat. Netflix mendakwa pelanggannya memerlukan kelajuan internet 25 Mbits sesaat atau lebih baik untuk melakukan streaming Ultra HD.

Anda boleh menguji kelajuan internet anda untuk mengetahui bagaimana paparan paparan anda. Namun, ingatlah bahawa kelajuan ini dapat merosot dengan ketara semasa waktu sibuk (seperti ketika semua orang melakukan streaming Netflix secara serentak).

Anda juga perlu membayar langganan streaming tahap premium untuk mengakses kandungan berkualiti tinggi. Netflix membuka kandungan UHD di belakang pakej bulanan $ 15.99. Ini mungkin berbaloi jika anda peminat Netflix Originals, yang kebanyakannya mengalir dalam resolusi UHD.

Malangnya, banyak filem yang mempunyai siaran UHD masih disajikan dalam HD di Netflix.

Adakah anda mempunyai peranti HD yang ada, seperti Roku atau Apple TV? Ini boleh menimbulkan masalah, kerana mereka hanya mampu menyampaikan gambar 1080p. Anda memerlukan Chromecast Ultra atau Apple TV 4K jika anda ingin memanfaatkan resolusi dan pemutaran HDR yang lebih tinggi. Ini bukan masalah untuk TV anda, selagi ia mempunyai OS yang stabil dan responsif, yang banyak dilakukan.

Ingat bahawa 4K bersinar pada paparan yang lebih besar. Malangnya, apabila anda menaik taraf ke TV UHD asli yang lebih besar, kandungan 1080p akan kelihatan lebih buruk. Akan tetapi, ini akan menjadi masalah di masa depan, dan ada beberapa jalan keluarnya.

Meningkatkan ke Ultra HD

TV semasa memberi penekanan yang besar pada peningkatan, yang mengambil kandungan resolusi yang lebih rendah dan menyesuaikannya agar sesuai dengan paparan yang jauh lebih besar. Ingat, terdapat empat kali lebih banyak piksel pada paparan Ultra HDR daripada yang terdapat di televisyen Full HD biasa.

Naik taraf bermaksud lebih daripada sekadar meregangkan gambar, untungnya. TV moden dan alat main balik memproses gambar dan berusaha menyusunnya semula agar kelihatan terbaik pada resolusi yang lebih tinggi. Ini dilakukan melalui proses yang dikenali sebagai interpolasi, di mana piksel yang hilang dihasilkan dengan cepat. Tujuannya adalah untuk menghasilkan peralihan yang lancar antara kawasan gambar yang berbeza.

Apabila TV menjadi lebih kuat, teknik interpolasi dan peningkatan yang lebih baik akan digunakan. Pada masa ini, NVIDIA Shield mempunyai beberapa peningkatan terbaik di pasaran. Ia menggunakan AI dan pembelajaran mesin untuk meningkatkan bahagian gambar yang berbeza menggunakan teknik yang berbeza.

Sekiranya anda menaik taraf ke TV Ultra HD dan melihat prestasi yang lebih rendah dengan kandungan beresolusi rendah, Perisai mungkin hanya yang anda perlukan.

PlayStation 4 Pro menggunakan penskalaan inovatif untuk membuat gambar pada resolusi yang lebih rendah (seperti 1.440p), yang kemudian ditingkatkan menjadi 4K melalui teknik yang disebut papan cek.

NVIDIA telah membangunkan Deep Learning Super Sampling untuk melakukan perkara yang serupa pada permainan PC. Bahagian gambar tertentu diberikan pada resolusi yang lebih rendah, dan kemudian ditingkatkan dalam masa nyata. Ini menawarkan prestasi yang lebih baik daripada membuat pemandangan dalam resolusi asli.

BERKAITAN: Apa itu "Peningkatan" di TV, dan Bagaimana Cara Berfungsi?

Bagaimana dengan HDR?

Julat dinamik tinggi (HDR) juga sering diiklankan di filem dan TV, dan ini adalah teknologi yang sama sekali berbeza. Walaupun 4K adalah standard pengeluaran dan UHD adalah resolusi, HDR adalah istilah yang didefinisikan secara longgar yang merujuk kepada gamut warna yang lebih luas dan kecerahan puncak yang lebih tinggi.

Walaupun HDR 1080p dapat ada, kandungan HDR tidak banyak dihasilkan pada usia "Full HD", jadi Anda tidak akan menemui televisyen di pasar yang menawarkan HDR pada 1080p. Sebilangan besar set 4K di pasaran menyokong HDR dalam beberapa bentuk, bagaimanapun.

Jangan Bimbang Tentang Terminologi

Sama ada dipanggil 4K atau UHD tidak menjadi masalah. TV UHD anda berkemampuan 4K. Dunia baru saja menyesuaikan diri dengan istilah-istilah yang tidak jelas yang dikeluarkan oleh pengeluar dan pemasar.

Netflix mungkin mengiklankan filem dalam Ultra HD, sementara iTunes melabel filem yang sama 4K. TV anda tidak sesuai dan akan dimainkan dengan baik.

Sebelum anda keluar untuk membeli set baru itu, pastikan untuk melihat kesilapan biasa yang dilakukan orang ketika membeli TV.

BERKAITAN: 6 Kesalahan yang Dilakukan Orang Semasa Membeli TV