Cara Menetapkan Semula atau Menukar Kata Laluan untuk Penghala FIOS Verizon Anda

Adakah anda pernah cuba log masuk ke penghala Verizon FIOS anda, hanya untuk mengetahui bahawa anda tidak tahu apa kata laluan itu? Inilah cara untuk menetapkan semula kata laluan ke lalai kilang dan mendapatkan akses ke penghala anda sekali lagi.

Sekiranya anda masih mencari alasan yang baik untuk masuk ke penghala, pastikan anda membaca panduan kami untuk menukar saluran penghala Wi-Fi anda untuk mengoptimumkan isyarat anda, atau penjelasan kami tentang mengapa menyembunyikan SSID wayarles anda sebenarnya bukan ciri keselamatan .

Log masuk ke Penghala Anda

Biasanya yang perlu anda lakukan untuk log masuk ke penghala anda hanyalah menuju ke //192.168.1.1 di penyemak imbas anda, dan masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk masuk ke dalam tetapan.

Sebagai catatan, kotak kata laluan itu benar-benar menjengkelkan pada penghala Verizon ini.

Menetapkan semula Kata Laluan untuk Penghala Verizon Anda

Setiap router Verizon akan mempunyai butang Reset di bahagian belakang di suatu tempat, biasanya dengan bulatan merah di sekelilingnya. Untuk menetapkan semula penghala ke lalai kilang, tekan butang ini (menggunakan pen atau sesuatu yang serupa), dan tahan sehingga semua lampu pada penghala berkedip dan mati, dan kemudian hidupkan semula - ia akan berlangsung antara 10-30 saat.

Sekiranya tidak berfungsi, cuba lagi.

Kata Laluan Lalai ialah…

Setelah anda menetapkan semula kata laluan ke lalai, kata sandi akan ditetapkan ke salah satu yang berikut — atau mungkin sudah ditetapkan ke salah satu dari ini, jadi sebelum anda menetapkan semula penghala, anda harus mencuba masing-masing.

  • "Kata Laluan" - setelah anda menetapkan semula kata laluan pada kebanyakan penghala, kata sandi harus disetel ke kata laluan.
  • "Admin" - kadang-kadang teknologi Verizon akan menukar kata laluan menjadi pentadbir , walaupun mereka seharusnya mengubahnya menjadi nombor siri.
  • Nombor Siri - setiap penghala mempunyai nombor siri pada pelekat di belakang, dan selalunya kata laluan telah diubah agar sesuai dengan nombor ini.
  • Kosong - dan kami tidak merujuk kepada mengetik Kosong ke medan kata laluan - pada salah satu penghala, medan kata laluan harus diabaikan, secara lalai, sekurang-kurangnya.

Sekiranya anda masih belum berjaya, maka tetapkan semula

Pelbagai Model Penghala Verizon

Kami telah mengumpulkan meja kecil cepat dengan semua model penghala Verizon yang kami ketahui, dan kata laluan lalai untuk masing-masing.

 
Nombor modelVerizon MI424WRVerizon 9100VMVerizon 9100EMD-Link VDI-624Actiontec MI424WR
Nama penggunapentadbirpentadbirpentadbirpentadbirpentadbir
Kata Laluankata laluankata laluankata laluankosongkata laluan

Sudah tentu, setelah kami menyusun meja, kami menyedari bahawa semuanya sama kecuali salah satu daripadanya, jadi meja itu tidak begitu berguna ... tetapi kelihatan bagus, jadi kami tinggalkan di sini.

Menukar Kata Laluan Penghala Anda

Sebaik sahaja anda dapat masuk pertama kali, anda akan diminta untuk menukar kata laluan pada log masuk pertama - tetapi jika anda dapat log masuk tanpa perlu menetapkannya semula, anda mungkin harus menuju ke bahagian Pautan Pantas di sebelah kiri, dan gunakan tetapan Tukar Nama Pengguna / Kata Laluan.

Secara semula jadi, ini mungkin berbeza untuk versi penghala anda, tetapi inilah yang sedang kita lihat sekarang.

Pengurus Kata Laluan Seperti LastPass Tidak Berfungsi

Sekiranya anda menghadapi masalah log masuk dengan pengurus kata laluan seperti LastPass, anda mungkin sebenarnya tidak mempunyai masalah kata laluan seperti masalah pengurus kata laluan - untuk sebab tertentu kotak kata laluan ini tidak berfungsi dengan betul dengan pengurus kata laluan.

Caranya ialah dengan menggunakan LastPass untuk menyalin kata laluan ke papan keratan, dan kemudian memasukkannya secara manual.

Pada catatan sampingan: jika anda menggunakan penghala lain (lebih baik) secara dalaman untuk rangkaian anda, anda mungkin harus mematikan WEP pada penghala Verizon.