Adakah Telefon Pintar Anda Betul Memerlukan Pelindung Skrin?

Telefon pintar mahal - anda tidak mahu menghabiskan ratusan dolar untuk satu dan berakhir dengan skrin yang tergores. Ramai orang masih membeli pelindung skrin untuk melindungi skrin tersebut, tetapi mereka menjadi kurang diperlukan.

Pelindung skrin pernah praktikal wajib, tetapi kemajuan dalam kaca dan pelapis menjadikannya tidak diperlukan oleh kebanyakan orang. Anda tidak perlu membeli pelindung skrin semasa mendapat telefon baru.

Pelindung Skrin 101

BERKAITAN: Cara Membersihkan Telefon Pintar Kotor Anda (Tanpa Memecahkan Sesuatu)

Pelindung skrin adalah kepingan plastik jernih yang anda patuhi pada skrin telefon pintar anda. Plastik dipotong agar sesuai dengan bentuk yang tepat pada peranti anda bersama dengan lubang untuk butang dan pembesar suara - sebab itulah anda membeli pelindung skrin yang berbeza untuk peranti yang berbeza.

Untuk menggunakan pelindung layar, Anda biasanya membersihkan layar perangkat Anda dengan kain serat mikro, sapukan sedikit air sabun ke pelindung layar, dan kemudian tekan di atas layar. Anda perlu meletakkan pelindung dengan betul sehingga sesuai, dan anda juga perlu memastikan pelindung layar dipasang rata di layar. Anda tidak mahu gelembung atau retakan yang tidak kelihatan muncul di bawah pelindung.

Anda berakhir dengan pelindung plastik di atas skrin peranti anda. Sekiranya skrin anda tergores, pelindung layar akan tergores. Lebih mudah untuk mengganti plastik jika tergores daripada mengganti kaca pada skrin peranti anda!

Gorilla Glass Dijelaskan

Ada masa ketika pelindung skrin adalah idea yang baik, tetapi peranti moden mempunyai perlindungan skrin yang lebih maju. Sebilangan besar telefon pintar yang akan anda beli menggunakan Corning's Gorilla Glass. Ini adalah kaca keras dan keras dengan ketahanan calar yang tinggi. Corning sebenarnya telah merilis versi baru Gorilla Glass selama bertahun-tahun - Gorilla Glass 3 diperkenalkan pada tahun 2013 dan Corning membanggakan sehingga 40% lebih tahan calar daripada Gorilla Glass 2.

Skrin telefon pintar anda sudah cukup tahan calar - dengan andaian anda mempunyai telefon pintar baru-baru ini dan bukan yang berumur lima tahun.

Sekiranya anda sudah menggunakan pelindung skrin, anda mungkin melihat satu atau dua calar pada pelindung skrin anda dan menganggapnya berfungsi dengan baik. Ini tidak semestinya benar - bahan yang akan menggaru pelindung skrin plastik tidak semestinya menggaru skrin kaca telefon anda.

Walaupun kunci di poket anda tidak boleh menggaru paparan Gorilla Glass moden. Gorilla Glass lebih keras daripada logam yang digunakan dalam kunci, syiling, dan barang logam isi rumah biasa yang lain. Ambil kunci atau bahkan pisau isi rumah ke paparan Gorilla Glass telefon pintar moden dan anda tidak akan melihat calar - anda akan dapati banyak video orang yang cuba menggaru skrin mereka dengan pisau di YouTube.

Kekurangan

Pelindung skrin mengubah pengalaman menggunakan skrin sentuh telefon pintar anda - mereka mungkin kelihatan lebih lembut atau lebih mencengkam. Meletakkan kepingan plastik yang lain di antara anda dan layar akan mengubah penampilan skrin peranti anda, terutamanya jika pelindung skrin berubah dari waktu ke waktu. Pelindung skrin mungkin mengambil calar yang tidak sedap dipandang yang sebenarnya tidak akan menggaru layar telefon pintar anda.

Ini semua dengan andaian anda menggunakan pelindung skrin dengan betul - jika anda tidak berhati-hati, anda mungkin akan mengalami gelembung dan retakan di bawah pelindung skrin anda dan anda mungkin perlu menggunakan pelindung skrin yang baru.

Jadi, Bilakah Anda Memerlukan Pelindung Skrin?

Beberapa bahan biasa boleh menggaru Gorilla Glass. Pelakunya yang paling besar adalah pasir - jika anda pergi ke pantai dan berakhir dengan pasir di dalam poket anda, pasir itu dapat menggosok layar kaca telefon pintar anda dan menggaruknya. Batu keras berfungsi sama - jika anda menjatuhkan telefon pintar anda ke tanah dan meluncur di sepanjang konkrit atau batu, ada kemungkinan paparannya akan tergores (antara kerosakan lain). Jenis kaca lain, logam langka, dan bahan yang sangat keras seperti berlian juga boleh menggaru layar Gorilla Glass.

Jadi, jika anda menghabiskan banyak masa di pantai, anda mungkin memerlukan pelindung skrin.

Pelindung skrin juga mempunyai lapisan anti sidik jari, tetapi telefon pintar moden mempunyai lapisan "oleofobik" yang menolak minyak di jari anda, mengurangkan cap jari yang tidak sedap dipandang. Walaupun anda mempunyai cap jari, anda hanya perlu menyapu skrin dengan pantas - lebih baik menggunakan kain mikrofiber

Pelindung skrin bukan barang yang mesti dibeli lagi. Anda boleh menggunakan telefon pintar moden dengan skrin "telanjang" dengan selamat, dan - walaupun anda memasukkannya ke dalam poket yang sama dengan kunci dan duit syiling - ia semestinya baik-baik saja. Sudah tentu, anda mungkin mahu menyimpan kunci dan duit syiling anda di dalam poket lain - ada kemungkinan mereka dapat menggaru bahagian lain telefon anda.

Kredit Imej: William Hook di Flickr, CalypsoCrystal di Flickr, Chris Young di Flickr, Michael Coghlan di Flickr