Cara Migrasi Pengguna Windows ke PC Windows 10 yang berbeza

Microsoft mengeluarkan Easy Transfer dari Windows 10, tetapi anda masih boleh memindahkan profil pengguna antara PC. Akaun Microsoft mudah dipindahkan; anda boleh memindahkan fail secara manual. Transwiz (percuma) dan PCmover (berbayar) juga berjaya.

Pemindahan Mudah Digunakan Untuk Membuat Perkara Mudah

Microsoft memperkenalkan Windows Easy Transfer dengan Windows Vista dan menyokongnya pada Windows 7, 8, dan 8.1. Ini adalah pilihan percuma yang bagus untuk membawa tetapan dan profil pengguna tempatan anda dari komputer lama ke komputer baru. Bermula dengan Windows 8, anda boleh memilih untuk masuk dengan akaun Microsoft. Log masuk dengan akaun yang sama di mana-mana peranti akan memindahkan banyak tetapan anda.

Semasa Microsoft mengeluarkan Windows 10, ia tidak memajukan Easy Transfer. Sebagai gantinya, Microsoft memilih untuk bermitra dengan Laplink dan untuk jangka waktu pendek menawarkan akses percuma ke perisian PCmovernya. Malangnya, tawaran percuma itu tidak lagi tersedia. Sekiranya anda ingin menggunakan PCmover, anda perlu membelanjakan sekurang-kurangnya $ 30 sekarang.

Apakah Cara Terbaik untuk Memindahkan Profil Pengguna Windows?

Kami menyiasat beberapa kaedah memindahkan profil pengguna Windows secara manual dari satu PC ke PC yang lain. Tetapi, dalam setiap kes, kami tidak dapat memindahkan profil secara konsisten tanpa penyelesaian masalah selanjutnya selepas itu. Kami tidak dapat mengesyorkan proses yang memerlukan banyak pembetulan kebenaran fail dan kerja rumit lain.

Itu memberi anda beberapa pilihan yang boleh dipercayai untuk memindahkan akaun anda: Tukarkan akaun Tempatan anda ke akaun Microsoft, gunakan perisian percuma seperti Transwiz, atau beli PCmover. Masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangan.

  • Menukar Akaun tempatan anda ke akaun Microsoft adalah percuma dan mudah, dan anda tidak perlu memuat turun perisian luar. Tetapi ia tidak akan mengubah semuanya. Fail yang anda ada di luar OneDrive, dan tetapan untuk aplikasi pihak ketiga seperti Photoshop tidak akan bergerak.
  • TransWiz adalah perisian percuma dan sederhana yang akan memindahkan satu akaun profil dari satu peranti ke peranti yang lain. Sekiranya anda mempunyai beberapa profil, anda akan menghabiskan lebih banyak masa untuk mengeksport dan mengimport kerana tidak mengendalikan banyak akaun dengan baik. Selain itu, ia tidak dapat memindahkan akaun yang anda log masuk, jadi anda memerlukan sekurang-kurangnya dua akaun di mesin sumber. Anda juga memerlukan pemacu luaran untuk memindahkan data anda.
  • PCmover adalah pilihan yang lebih hebat. Ia dapat memindahkan beberapa profil sekaligus, dan anda dapat memudahkan pemindahan melalui rangkaian anda, kabel pemindahan USB, atau cakera keras luaran. Selain itu, ia dapat memindahkan fail, tetapan, dan bahkan beberapa program. Namun, ia adalah pilihan paling mahal, bermula dari $ 30 dan naik dari sana.

Pilihan 1: Gunakan Akaun Microsoft dan Pindahkan Fail

Sekiranya anda menggunakan Windows 8.1 atau Windows 10, profil pengguna akaun Microsoft anda akan dipindahkan secara automatik dengan log masuk. Sekiranya anda menggunakan akaun tempatan dan bukannya akaun Microsoft, anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menukarnya ke akaun Microsoft. Beberapa ciri, seperti OneDrive dan enkripsi peranti, tidak akan berfungsi tanpanya.

Ini tidak akan membawa segalanya; anda masih perlu memindahkan fail penting secara manual dan memasang semula program dengan cakera keras luaran. Anggap ini sebagai kaedah cepat untuk membawa tetapan Windows dan menyegerakkan awan.

Proses penukarannya mudah, terutamanya jika anda sudah mempunyai akaun Microsoft. Sekiranya tidak, anda perlu membuatnya. Anda perlu memulakan proses ini di PC dengan akaun yang ingin anda pindahkan.

Klik pada butang Mula kemudian gear Tetapan. Kemudian pilih Akaun, diikuti dengan "Log masuk dengan akaun Microsoft" sebagai gantinya. Kemudian ikuti wizard persediaan.

Seterusnya, kami akan memindahkan data secara manual menggunakan alat Sejarah Fail Window 10. Setelah menyambungkan cakera keras, pergi ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Sandaran. Pilih tambah pemacu, kemudian cakera keras luaran anda.

Windows akan mula membuat sandaran secara automatik. Secara lalai, sandaran merangkumi folder Desktop, Dokumen, Muat Turun, Muzik, Gambar, Video. Sekiranya anda mahukan folder tambahan, klik pada teks "Lebih banyak pilihan" dan pilih folder yang akan ditambahkan.

Bawa luaran anda ke mesin baru anda dan pasangkannya. Kembali ke Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Sandaran, dan sediakan sejarah fail sekali lagi menggunakan pemacu luaran dari sebelumnya. Klik lebih banyak pilihan, tatal ke bawah (melepasi senarai folder) dan klik "pulihkan fail dari sandaran semasa."

Semak imbas sandaran terbaru anda, pilih folder yang ingin anda pulihkan kemudian klik pada butang hijau.

Anda perlu memasang semula sebarang program untuk menyelesaikannya.

BERKAITAN: Cara Menggunakan Sejarah Fail Windows untuk Menyandarkan Data Anda

Pilihan 2: Muat turun TransWiz (Percuma)

Transwiz adalah pilihan terbaik untuk dipertimbangkan jika anda perlu memindahkan satu atau dua akaun tempatan, dan tidak mahu menukar ke akaun Microsoft. Anda masih perlu memindahkan beberapa perkara secara manual, seperti proses penukaran akaun Microsoft. Anda juga memerlukan cakera keras luaran.

Pertama, muat turun dan pasang Transwiz pada mesin lama dan baru. Program ini percuma.

Pada mesin lama, jika anda hanya mempunyai satu profil, buat yang baru dengan hak pentadbir. Kemudian beralih kepadanya. Sekiranya anda mempunyai lebih dari satu profil, pastikan sekurang-kurangnya dua memiliki hak pentadbir dan ubah ke profil mana yang tidak anda pindahkan saat ini. Transwiz tidak dapat memindahkan profil jika anda sedang masuk ke dalamnya.

Mulakan Transwiz dan pilih "Saya ingin memindahkan data ke komputer lain" dan klik Seterusnya. Kemudian pilih profil yang ingin anda tukar dan klik Seterusnya.

Pilih pemacu luaran anda sebagai lokasi untuk disimpan; klik seterusnya. Kemudian masukkan kata laluan jika anda mahu. Sekiranya tidak, biarkan kedua-dua medan kosong dan klik OK.

Transwiz akan membuat fail zip pada pemacu luaran anda. Bawa ke mesin baru anda, buka Transwiz di sana, dan pilih pilihan pulihkan data. Arahkan ke fail zip pada pemacu (tidak perlu melepaskannya sendiri), dan Transwiz akan melakukan yang lain. Permulaan mesin diperlukan untuk menyelesaikan penambahan profil.

Transwiz membawa profil pengguna, tetapi tidak ada data. Sekiranya anda mahukan fail dan folder anda, gunakan proses sejarah fail yang dijelaskan di atas. Anda juga perlu memasang semula program.

Pilihan 3: Beli PCmover ($ 30)

Dua pilihan sebelumnya akan berfungsi untuk memindahkan data profil, tetapi terserah anda untuk memindahkan fail, folder, dan memasang semula program. PCmover bukan sahaja akan memindahkan profil pengguna anda, tetapi juga akan memindahkan fail. Pilihan yang lebih mahal juga memindahkan aplikasi.

Anda perlu memuat turun dan membayar PCmover untuk memulakan. Terdapat beberapa tahap dengan harga yang berbeza, tetapi jika anda ingin memindahkan semua pengguna dan aplikasi, versi "Express" seharga $ 30 akan berjaya. Laplink menawarkan kabel pemindahan ethernet dan USB yang boleh anda beli. Program ini akan memindahkan data melalui rangkaian anda, jadi kabel tidak diperlukan, tetapi dapat mempercepat proses pemindahan bergantung pada kecepatan jaringan anda. Walau bagaimanapun, satu lagi kelebihan kaedah ini ialah jika anda boleh melangkau pemacu luaran.

Setelah anda memasang PCmover pada setiap PC, buka dan klik butang Next, memberikan nombor siri apabila diminta. Sekiranya anda membeli kabel pemindahan, sambungkan ke kedua-dua PC.

Pada setiap PC, pilih PC lain untuk disambungkan. Sekiranya anda memasang kabel pemindahan, anda mungkin melihat dua entri untuk peranti anda, satu untuk sambungan rangkaian dan satu lagi untuk sambungan kabel. Pilih sambungan kabel untuk kedua-duanya. Kemudian klik "OK."

PCmover akan cuba meneka arah untuk memindahkan data. Sekiranya salah, anda boleh mengklik kata "Tukar arah pemindahan." Kemudian pada "PC baru" (iaitu PC yang anda pindahkan data) klik "Analisis PC."

Bergantung pada jumlah data yang perlu dilihat, anda mungkin perlu menunggu sementara program mengimbas PC anda. Akhirnya, anda akan melihat sejumlah data yang akan dipindahkan. Sekiranya anda mahukan kawalan yang lebih terperinci, klik "Lihat butiran."

Dari sini, anda boleh meneliti kategori yang berbeza dan hapus centang apa sahaja yang tidak mahu dipindahkan. Setelah anda mempunyai semua yang anda inginkan, klik "Mula Transfer."

Dalam kes kami, diperlukan sekitar lima minit untuk memindahkan 20 pertunjukan data melalui kabel pemindahan USB 3. Sekiranya anda mempunyai lebih banyak pergerakan, atau anda menggunakan sambungan rangkaian (atau kedua-duanya), mungkin memerlukan masa lebih lama. Apabila PCmover selesai, ia akan meminta untuk memulakan semula komputer anda. Setelah but semula selesai, anda akan selesai.

Sayang sekali Microsoft membuang EasyTransfer di Windows 10, tetapi dengan akaun Microsoft dan pilihan awan seperti OneDrive dan Dropbox atau pemacu luaran yang besar, ia kurang diperlukan daripada dulu. Transwiz masih boleh melakukan pekerjaan dengan baik jika anda mencari penyelesaian percuma. Dan, walaupun PCmover Laplink mempunyai kos yang berkaitan dengannya, program ini berfungsi dengan sangat baik dan sangat mudah digunakan.

Sekiranya anda perlu memindahkan semua yang ada di PC anda, anda harus melihat lebih dekat PCmover.