Dapatkan Bantuan Dengan Penjelajah Fail pada Windows 10

Windows 10 tidak lagi mempunyai bantuan terbina dalam untuk File Explorer, seperti Windows 7. Microsoft membuat anda mencari maklumat di web, jadi inilah yang perlu anda ketahui mengenai penggunaan pengurus fail Windows 10.

Asas Antara Muka Penjelajah Fail

Walaupun telah diubah namanya menjadi "File Explorer" di Windows 10, aplikasi ini pada dasarnya sama dengan Windows Explorer pada Windows 7. Ia mempunyai beberapa ciri baru, termasuk antaramuka pita dan Microsoft OneDrive bawaan untuk menyegerakkan fail anda ke awan.

Kawasan "Akses Pantas" di bar sisi menggantikan "Kegemaran" pada Windows 10. Anda boleh menyeret dan melepaskan folder ke kawasan Akses Pantas untuk "menyematkan" mereka agar mudah diakses di masa depan. Windows 10 juga akan menambahkan folder anda yang baru digunakan ke kawasan ini secara automatik. Anda boleh menyesuaikan Akses Pantas dari tetingkap pilihan. Untuk mengeluarkan folder individu dari Akses Pantas, klik kanan dan pilih "Lepaskan dari Akses Cepat."

Bahagian "PC ini" menggantikan item "Komputer Saya" pada Windows 7. Ia mengandungi jalan pintas ke folder data pengguna di PC anda dan juga pemacu lain, seperti pemacu USB dan pemacu DVD.

Cara Menggunakan Pita

Pita dalam Penjelajah Fail berfungsi sama seperti pita dalam aplikasi Microsoft Office seperti Word dan Excel. Terdapat beberapa cara yang berbeza untuk anda menggunakannya.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak ruang di tetingkap penyemak imbas fail anda, anda boleh membiarkan pita runtuh secara lalai. Anda masih dapat mengklik salah satu tab di bagian atas — seperti "Beranda", "Bagikan", atau "Lihat" untuk melihat perintah dan mengklik tombol. Pita hanya akan muncul buat sementara waktu.

Sekiranya anda lebih suka melihat pita sepanjang masa, anda boleh mengembangkannya. Untuk melakukannya, klik anak panah di sudut kanan atas tetingkap File Explorer atau tekan Ctrl + F1.

Bar alat Rumah menawarkan pilihan asas untuk bekerja dengan fail, termasuk Salin, Tampal, Padam, Ganti nama, Folder Baru, dan Properties

Tab Kongsi menawarkan pilihan untuk menghantar e-mel, mengzip, dan mencetak fail, serta membakarnya ke cakera dan membagikannya di rangkaian tempatan.

Tab Lihat mengandungi pilihan untuk mengawal bagaimana fail muncul dalam Penjelajah Fail dan cara penyusunnya. Anda boleh mengaktifkan panel pratonton atau butiran untuk melihat lebih banyak maklumat mengenai fail yang dipilih, memilih sama ada anda mahu ikon fail besar atau senarai fail yang padat, dan menyusun fail mengikut kriteria yang anda suka. Anda juga boleh memilih untuk menunjukkan atau menyembunyikan peluasan nama fail atau fail tersembunyi dari sini. Cukup klik kotak semak "Item tersembunyi" untuk menunjukkan atau menyembunyikan fail tersembunyi tanpa membuka tetingkap Folder Options.

Tab Urus kadangkala akan muncul di pita dengan arahan yang sesuai secara kontekstual. Sebagai contoh, jika anda memilih beberapa gambar, anda akan melihat tab "Alat Gambar" dengan pilihan untuk memutar memilih gambar dan menetapkannya sebagai latar belakang desktop anda.

Cara Memasang Perintah Yang Kerap Digunakan

Bar Alat Akses Pantas muncul di sudut kiri atas tetingkap Penjelajah Fail, di bar tajuk. Ini memberikan akses mudah ke perintah yang sering anda gunakan. Untuk menambahkan perintah ke bar alat Akses Cepat, klik kanan pada pita dan pilih "Tambahkan ke Bar Alat Akses Pantas."

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak ruang untuk perintah, anda boleh mengklik kanan di mana sahaja pada pita atau bar tab di atasnya dan memilih "Tunjukkan Bar Alat Akses Pantas di Bawah Pita" untuk mengubahnya menjadi bar alat yang lebih standard.

Cara Menukar Tetapan Penjelajah Fail

Untuk menukar tetapan Penjelajah Fail, klik tab "Lihat" pada pita dan klik ikon "Pilihan".

Ini membuka dialog Opsi Folder yang sudah biasa ada pada Windows 7 juga. Ia mempunyai beberapa pilihan baru — misalnya, anda dapat mengontrol apakah File Explorer terbuka ke akses Akses Pantas atau PC ini, atau apakah itu secara automatik menunjukkan folder baru-baru ini dan yang sering digunakan dalam paparan Akses Pantas.

Pintasan Papan Kekunci Berguna

File Explorer dilengkapi dengan pintasan papan kekunci yang berguna untuk membantu anda menyelesaikan tugas dengan lebih pantas. Berikut adalah senarai ringkas beberapa:

 • Windows + E - Buka tetingkap Penjelajah Fail. Ini berfungsi di mana sahaja di Windows 10.
 • Ctrl + N - Buka tetingkap File Explorer baru. Ini hanya berfungsi dalam File Explorer sendiri.
 • Ctrl + W - Tutup tetingkap File Explorer semasa.
 • Ctrl + Mousewheel Atas atau Bawah - Ubah ukuran fail dan ikon folder (zum masuk atau keluar.)
 • Ctrl + Shift + N - Buat folder baru
 • Backspace atau Alt + Panah kiri - Lihat folder sebelumnya (kembali.)
 • Alt + Anak panah kanan - Lihat folder seterusnya (teruskan.)
 • Alt + Anak panah ke atas - Lihat folder tempat folder semasa berada.
 • Ctrl + F , Ctrl + E , atau F3 - Fokus kotak Cari supaya anda dapat mula menaip carian dengan cepat.
 • Ctrl + L , Alt + D , atau F4 - Fokus bar alamat (lokasi) sehingga anda dapat dengan cepat mulai mengetik alamat folder.
 • F11 - Maksimumkan tetingkap Penjelajah Fail. Tekan F11 sekali lagi untuk mengecilkan tingkap. Ini juga berfungsi dalam penyemak imbas web.

Anda boleh mendapatkan senarai lengkap pintasan papan kekunci Windows 10 di laman web Microsoft.

Cara Menggunakan OneDrive

OneDrive dibina dalam File Explorer pada Windows 10. Ia menyegerakkan fail dalam talian menggunakan akaun Microsoft yang anda gunakan untuk masuk ke Windows 10. Ia berfungsi sama seperti Dropbox, Google Drive, dan iCloud Drive Apple.

Untuk memulakan, klik pilihan "OneDrive" di bar sisi File Explorer. Anda akan diminta untuk masuk ke OneDrive, jika perlu. Sekiranya tidak, anda boleh meletakkan fail di OneDrive. Mereka akan dimuat naik ke pelayan Microsoft. Anda dapat mengaksesnya di folder OneDrive pada PC lain yang anda gunakan untuk masuk ke akun Microsoft yang sama, melalui aplikasi OneDrive di telefon anda, dan di laman web OneDrive.

Medan "Status" di tetingkap OneDrive menunjukkan status setiap fail kepada anda. Ikon awan biru menunjukkan fail disimpan di OneDrive dalam talian tetapi akan dimuat turun secara automatik semasa anda membukanya. Tanda semak berwarna hijau menunjukkan fail disimpan di OneDrive dan juga pada PC anda sekarang.

Anda boleh mengawal tetapan OneDrive dari ikon kawasan pemberitahuan OneDrive (baki sistem). Klik ikon OneDrive berbentuk awan di kawasan pemberitahuan di sudut kanan bawah skrin anda — jika anda tidak melihatnya, anda mungkin perlu mengklik anak panah ke atas di sebelah kiri ikon untuk mencarinya. Klik "Lagi" dan klik "Tetapan" untuk mencari pelbagai tetapan OneDrive, di mana anda dapat mengawal folder mana yang diselaraskan, berapa banyak lebar muat naik dan muat turun yang digunakan OneDrive, dan tetapan lain.

OneDrive secara automatik dapat "melindungi" fail dalam folder penting seperti Desktop, Gambar, dan Dokumen anda dengan menyegerakkannya. Untuk mengaturnya, klik tab "Simpan Otomatis" dalam tetapan OneDrive dan klik butang "Kemas kini Folder" di bawah Lindungi Folder Penting Anda.

Sekiranya anda tidak suka melihat OneDrive, anda boleh mematikannya dan mengeluarkan ikon dari File Explorer.

Cara Mengakses Pemacu Rangkaian

Folder, pencetak, dan pelayan media yang dikongsi di rangkaian tempatan muncul dalam paparan "Rangkaian". Anda mungkin perlu menatal ke bahagian bawah bar sisi File Explorer untuk mencari dan mengkliknya.

Windows 10 tidak lagi menyertakan fitur HomeGroup, jadi anda tidak dapat menggunakannya untuk berkongsi fail dan folder antara komputer anda dengan mudah. Anda boleh menggunakan OneDrive atau menggunakan pilihan rangkaian perkongsian fail dan folder kuno.

Sekiranya anda perlu memetakan pemacu rangkaian untuk ketersediaan yang mudah, anda boleh melakukannya dari paparan PC ini. Pertama, klik "PC ini" di bar sisi. Tab "Komputer" akan muncul di pita. Klik dan pilih "Peta Rangkaian Pemacu" dan gunakan arahan yang disediakan oleh jabatan IT anda untuk menyambung.

Pemacu yang dipetakan akan muncul di bawah Lokasi Rangkaian dalam paparan PC ini.

Cara Membuat Sandaran dan Memulihkan Fail Anda

Windows 10 mengandungi Sejarah Fail, alat sandaran dan pemulihan fail. Ini bukan hanya untuk membuat dan memulihkan sandaran yang besar — ​​Sejarah Fail dapat membuat sandaran versi fail anda secara automatik, dan anda boleh menggunakan Penjelajah Fail untuk memulihkan versi sebelumnya dengan mudah. Pertama, anda harus menyediakan Sejarah Fail dari Tetapan> Kemas kini & Keselamatan> Sandaran. Dayakan "Sandarkan fail saya secara automatik."

Setelah anda menyiapkannya, anda dapat memilih file atau folder, klik "Beranda" pada pita, dan klik butang "Sejarah" untuk melihat dan memulihkan versi lama dari file atau folder tersebut.

Penjelajah Fail Windows 10 juga dilengkapi dengan ciri berguna lain. Anda dapat menandai fail apa pun, menggunakan tema gelap, atau mengaktifkan kembali fitur "perpustakaan". Microsoft menggunakan antara muka tab untuk Penjelajah Fail, tetapi anda boleh mendapatkan tab Penjelajah Fail hari ini.