Semua yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Mencetak Dari Telefon atau Tablet Android Anda

Sekiranya anda seorang pendatang baru Android, percetakan mungkin kelihatan seperti tidak berakal: klik menu, ketuk arahan. Tetapi jika anda pengguna Android lama, anda mungkin ingat bagaimana mencetak dari telefon bimbit anda bermula. Berita baiknya adalah lebih mudah daripada mencetak dari peranti Android anda.

Mencetak di Android biasanya bermaksud memasang aplikasi Cetakan Awan Google yang janggal, kemudian "berkongsi" apa sahaja yang anda cuba cetak dengan aplikasi itu. Ini adalah kaedah yang sangat bulat dan tidak intuitif untuk mencetak barang dari telefon bimbit. Itu tidak masuk akal.

Hari ini, di dunia moden, percetakan jauh lebih mudah, kerana dicetak ke dalam sistem operasi dan sebahagian besar aplikasi anda. Sungguh, itu satu-satunya batasan yang perlu anda pertimbangkan: aplikasinya harus menyokong percetakan. Sebagai contoh, anda tidak akan mencetak sebarang catatan Facebook dari aplikasi mudah alih, kerana tidak menyokong ciri tersebut. Anda pasti akan menemuinya di tempat yang masuk akal: Gmail, Google Docs, foto, dan sebagainya.

Oleh itu, walaupun mencetak pada Android menjadi lebih mudah sejak beberapa tahun kebelakangan ini, masih ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian.

Cara Menambah dan Menguruskan Pencetak

Seperti yang saya katakan sebelumnya, Cloud Print kini menjadi sebahagian daripada OS. Pada masa lalu, aplikasi ini adalah tempat anda pergi untuk mencari dan menguruskan pencetak, tetapi kerana ia bukan lagi produk yang berdiri sendiri, semua barang itu kini tersimpan dengan rapi di menu Tetapan.

Untuk memeriksa keadaan pencetak anda, turunkan bayangan pemberitahuan terlebih dahulu dan tekan ikon roda gigi. Pada beberapa peranti, seperti apa sahaja yang menjalankan Android, anda mungkin perlu menariknya dua kali. Ini akan membawa anda ke menu Tetapan.

Sekarang, di sinilah keadaan boleh menjadi berbulu: setiap pengeluar nampaknya menyembunyikan persekitaran yang kita cari di tempat yang berbeza. Oleh itu, demi kesederhanaan dan penerimaan universal, kita akan melakukan ini dengan cara yang mudah: ketik ikon kaca pembesar (atau kata "Cari" pada telefon bimbit Samsung), kemudian cari "Mencetak."

Tidak kira di mana tetapannya berada di ponsel khusus anda, pilihannya akan muncul. Ketik lelaki itu dan bersyukurlah dengan alat carian. Ini hanya menjimatkan banyak kerumitan.

Sekarang anda berada di sana, beberapa pilihan mungkin atau mungkin tidak tersedia. Contohnya, Cetakan Awan harus ada tanpa mengira jenis peranti yang anda miliki. Tetapi ada juga beberapa spesifikasi, seperti "Samsung Print Service Plugin" yang akan tersedia pada perangkat Samsung, serta perangkat lain jika Anda pernah memiliki perangkat Samsung sebelumnya. Ia menarik.

Tidak kira berapa banyak pilihan yang disenaraikan di sini, hasilnya tetap sama: di sinilah anda menguruskan pilihan pencetakan anda. Lebih kerap daripada tidak, anda hanya akan menggunakan Cloud Print untuk hampir semua perkara, kerana ia paling produktif di Android.

Sekiranya anda ingin menguruskan pencetak anda, ketuk "Cloud Print", kemudian menu limpahan tiga butang di sebelah kanan atas (pada peranti Samsung, ia mungkin berbunyi "LEBIH").

Di sinilah anda dapat memilih untuk menambahkan pencetak ke Cloud anda — cukup pilih "Tambahkan pencetak." Aplikasi ini secara automatik akan mula mencari pencetak di rangkaian tempatan anda. Sekiranya sudah menjadi sebahagian daripada cetakan awan, maka ia tidak akan muncul di sini, yang akan membantu anda mengelakkan pendua.

CATATAN: Cetakan Awan hanya berfungsi dengan pencetak yang disambungkan ke rangkaian anda secara langsung melalui Wi-Fi atau Ethernet. Sekiranya anda berkongsi pencetak yang disambungkan ke komputer Windows, contohnya, ia tidak akan berfungsi - tetapi kami mempunyai beberapa pilihan lain untuk anda pada akhir catatan ini.

Jika tidak ingin menambahkan pencetak, ketuk "Tetapan" dan bukan "Tambahkan pencetak."

Dalam menu Tetapan, anda boleh mengubah perkara seperti keterlihatan pencetak untuk akaun tertentu — contohnya, jika anda mempunyai e-mel kerja dan pencetak pada peranti anda, tetapi tidak mahu pencetak tersebut dipaparkan dalam senarai anda, mudah masuk ke akaun tersebut dan menukar penglihatan. Anda juga boleh memilih untuk menunjukkan hanya pencetak yang anda gunakan baru-baru ini.

Jika tidak, di sinilah anda akan menguruskan kerja cetak dan pencetak. Semuanya sangat mudah.

Cara Mencetak dalam Aplikasi yang Disokong

Baiklah, jadi setelah anda mengetahui cara menambah dan mengurus pencetak, mari kita bincangkan tentang mencetak sesuatu dari telefon anda. Seperti yang saya katakan sebelumnya, hanya beberapa aplikasi yang menyokong percetakan. Sebilangan besar aplikasi berasaskan pejabat, seperti Word, Docs, Excel, Spreadsheets, Gmail, dan lain-lain akan berfungsi untuk anda, tetapi aplikasi Foto Google juga menyokong pencetakan.

Masalahnya, ia agak tersembunyi dalam aplikasi tertentu. Contohnya, gambar itu cukup depan dan tengah di Foto — ketik menu limpahan tiga butang, kemudian "Cetak" Sangat mudah.

Walau bagaimanapun, dalam Helaian atau Dokumen, tidak semudah itu. Pada aplikasi tersebut, anda harus mengetuk menu tiga butang terlebih dahulu, kemudian memilih "Kongsi & Eksport." Dari sana, "Cetak" akan menjadi pilihan.

 

Dari sana, aplikasi Cloud Print akan dibuka, dengan pencetak lalai anda terpilih. Anda boleh mengubah perkara seperti jumlah salinan untuk dicetak, ukuran dan orientasi kertas, dan warna. Untuk mengubah tetapan tersebut, ketuk anak panah kecil di bahagian bawah tajuk cetak.

 

Sekiranya anda memasang banyak pencetak, anda boleh memilih dari senarai dengan mengetuk nama pencetak di bahagian atas tajuk. Senarai semua yang dipasang atau tersedia untuk perkhidmatan cetak akan muncul di sini, termasuk semua pencetak yang ada.

Setelah anda mengunci semua pilihan anda, ketik butang cetak kecil. Dokumen itu akan menghantar dokumen ke pencetak anda secara automatik, dan anda boleh pergi. Itu cukup banyak!

Cara "Mencetak" ke PDF

Kadang-kadang anda mungkin tidak memerlukan salinan kertas sebenar sesuatu, tetapi anda mahukan dokumen yang diterima secara universal yang akan berfungsi di mana sahaja anda memerlukannya. Untuk perkara seperti itu, PDF sangat bagus. Dan mencetak ke PDF mudah dilakukan di Android.

Pilih pilihan cetak yang digariskan di bahagian di atas, kemudian ketuk menu drop-down dengan semua pilihan pencetak yang ada. Setidaknya harus ada beberapa pilihan untuk menyimpan file sebagai PDF: "Simpan sebagai PDF," yang menyimpan fail secara lokal ke perangkat Android, dan "Simpan ke Google Drive" yang akan menyimpan PDF ke Google Drive anda.

Setelah anda memilih pilihan yang sesuai di sini, ketik butang cetak.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan fail secara tempatan, dialog "Save as" -esque akan muncul. Simpan fail di mana sahaja anda mahu.

Sekiranya anda memilih untuk menyimpan PDF ke Drive, tetingkap cetak akan ditutup dan nampaknya tidak melakukan apa-apa. Namun demikian, itu tidak berlaku kerana dokumen tersebut mesti tersedia di folder root Drive anda. Sungguh bodoh bahawa tidak ada pilihan simpanan yang tersedia, tapi sayangnya, begitulah keadaannya.

Cetak ke Pencetak Jenama Tertentu

Banyak jenama pencetak yang popular juga akan menawarkan aplikasi pendamping untuk perkakasan mereka, yang membolehkan anda mengakses fungsi yang lebih maju.

Perkara terbaik yang perlu dilakukan dalam kes ini ialah hanya masuk ke Play Store dan cari pencetak jenama khusus anda. Malangnya, segala-galanya dari masa ini akan menjadi sangat khusus untuk jenama, jadi mungkin ada kajian bebas yang diperlukan oleh pihak anda, terutamanya jika anda ingin melakukan sesuatu yang spesifik.

Untuk apa yang bernilai, saya mendapat nilai yang sangat sedikit di kebanyakan aplikasi pengeluar, kerana mereka sering menawarkan ciri-ciri berlebihan yang sudah dapat dilakukan secara langsung dari Cloud Print. Walaupun begitu, beberapa aplikasi akan membolehkan anda melakukan perkara seperti mengimbas dan faks terus dari telefon, jadi sekurang-kurangnya patut diterokai. Kecepatan Tuhan.

Cetak Langsung ke USB, Bluetooth, atau Pencetak Rangkaian

Oleh itu, katakan anda mempunyai pencetak rangkaian lama yang dikongsi di rangkaian Windows. Sebagai alternatif, anda mungkin mempunyai pencetak yang ingin anda sambungkan secara fizikal ke telefon atau tablet Android anda melalui kabel USB OTG. Atau, anda mungkin mempunyai pencetak tanpa wayar yang menghubungkan melalui Bluetooth.

BERKAITAN: Cara Menyiapkan Pencetak Rangkaian Bersama pada Windows 7, 8, atau 10

Semua jenis pencetak ini — USB, Bluetooth, dan rangkaian Windows — tidak disokong oleh Android. Google mengesyorkan menyediakan Cloud Print pada PC yang disambungkan ke pencetak seperti itu. Android sama sekali tidak menyertakan sokongan untuk jenis pencetak ini.

Sekiranya anda ingin mencetak ke pencetak seperti itu secara langsung, anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga. Malangnya, tidak ada aplikasi berkualiti tinggi yang tersedia yang melakukan ini secara percuma. PrinterShare adalah aplikasi yang disemak dengan baik yang dapat mencetak ke pencetak bahagian rangkaian Windows, pencetak Bluetooth, dan bahkan pencetak USB melalui kabel USB OTG. Malangnya, jika anda ingin menggunakan ciri lanjutan ini, anda perlu membayar sekitar $ 10 untuk premium PrinterShare. Nasib baik, anda boleh mencetak dokumen ujian dengan aplikasi percuma untuk menguji apakah konfigurasi pencetak anda disokong. Ini bukan penyelesaian yang ideal - pilihan bawaan Android adalah - tetapi jika anda benar-benar memerlukan ciri ini, anda harus membayar hak istimewa tersebut. Ini adalah kehidupan yang sukar.

Mencetak di Android sudah jauh, dan kemungkinan untuk mendapatkan apa yang anda perlukan di hujung jari anda cukup baik ketika ini. Pilihan bersepadu Cloud Print pada umumnya cukup dipercayai, tetapi ada juga pilihan di luar sana sekiranya anda perlu mencetak dari pencetak yang tidak disokong, seperti pencetak bersama Windows atau Bluetooth.