Cara Mengimport Dokumen Word ke dalam Google Docs

Seseorang menghantar dokumen Word kepada anda, tetapi anda tidak mempunyai Word? Menyerah pada Word dan membuat perubahan pada Dokumen Google? Tiada masalah; Dokumen Google membolehkan anda mengimport dokumen Word dengan mudah. Walaupun mungkin tidak menyokong beberapa ciri dan pemformatan beberapa dokumen Word yang lebih maju, ia berfungsi dengan baik.

Cara Mengimport Dokumen Word ke dalam Google Docs

Untuk melihat dokumen Word di Dokumen Google, anda mesti memuat naik fail ke Google Drive anda terlebih dahulu. Buka Google Drive, klik "Baru", lalu klik "Muat Naik Fail" untuk memulakan.

Arahkan ke fail anda dan kemudian klik "Buka."

Sebagai alternatif, anda boleh menyeret dan melepaskan fail dari komputer anda terus ke penyemak imbas web untuk muat naik yang mudah.

Setelah fail anda dimuat, klik kanan, arahkan ke "Buka Dengan" pada menu konteks, lalu pilih "Google Docs."

Google kemudian menukar dokumen Word anda menjadi fail Google Docs.

BERKAITAN: Cara Memeriksa Ejaan Anda di Dokumen Google

Setelah selesai mengedit fail anda, anda boleh membaginya dengan orang lain atau memuat turun dan mengeksport dokumen anda kembali ke format Microsoft Word dengan pergi ke File> Download As dan kemudian mengklik pilihan "Microsoft Word".

BERKAITAN: Cara Membuat Pautan Muat Turun yang Boleh Dibagikan untuk Fail di Google Drive

Sekiranya anda lebih suka memuat turun dokumen anda dalam bentuk PDF, ODT, TXT, atau format lain, anda juga boleh melakukannya.

Fail kemudian dimuat ke folder muat turun lalai penyemak imbas.