Anda Kini Boleh Menghantar Mesej Teks Dari PC Anda

Aplikasi "Telefon Anda" baru dalam Kemas kini Windows 10 Oktober 2018, tersedia hari ini. Anda kini boleh menghantar teks dari PC dan mengakses foto dengan mudah — dengan andaian anda mempunyai telefon Android.

Pada masa akan datang, anda bahkan dapat mencerminkan keseluruhan skrin telefon anda ke PC Windows 10 anda dan melihat pemberitahuan dari telefon anda di PC anda.

Maaf, pengguna iPhone: Sebilangan besar ciri ini hanya tersedia jika anda mempunyai telefon Android. Apple tidak membiarkan pembangun pihak ketiga seperti Microsoft berintegrasi dengan sistem operasi telefon anda.

BERKAITAN: Kemas kini Windows 10 Oktober 2018 Keluar Sekarang: Ciri-ciri Terbaik dan Cara Memperolehnya

Inilah yang tersedia mulai 2 Oktober: Apabila anda mengemas kini, anda akan melihat ikon "Telefon Anda" yang baru di desktop PC anda. Ini melancarkan aplikasi Telefon Anda, yang memandu anda menyambungkan PC ke telefon anda. Log masuk dengan akaun Microsoft yang sama yang anda gunakan pada PC anda dan anda akan dihubungkan.

Sekiranya anda mempunyai telefon Android yang menjalankan Android 7.0 atau lebih baru, anda dapat dengan mudah mengakses foto dari telefon anda di aplikasi Telefon Anda. Seperti yang ditunjukkan oleh Microsoft, anda dapat menyeret foto dari aplikasi Telefon Anda terus ke Photoshop atau aplikasi Windows lain — tidak memerlukan pengurusan fail tambahan.

Anda juga dapat melihat pesanan teks terbaru anda di aplikasi Telefon Anda dan mengirim pesanan teks langsung dari PC anda. Aplikasi Telefon Anda menjadi alat pesanan teks yang kuat yang berfungsi dengan papan kekunci PC anda. Sekali lagi, ciri ini memerlukan telefon Android.

Pengguna iPhone (dan Android) mendapat fitur berbagi "Terus di PC" yang akan menghantar pautan dari telefon ke PC anda. Itu berguna jika anda mula membaca halaman web di telefon anda dan ingin beralih ke PC anda.

Microsoft telah mengumumkan lebih banyak lagi ciri untuk mendapatkan kemas kini pada masa akan datang. Pada acara 2 Oktober 2018, Microsoft menunjukkan pencerminan skrin. Di masa depan, anda akan dapat mencerminkan seluruh layar ponsel Android ke PC anda, melihatnya di tetingkap di desktop anda. Microsoft menunjukkan ciri ini dengan panggilan Snapchat, tetapi harus berfungsi dengan aplikasi apa pun.

Ciri-ciri lain, seperti pencerminan pemberitahuan, juga dijanjikan untuk kemas kini di masa depan. Sebilangan besar ciri ini sudah tersedia di Windows 10, tetapi Microsoft menjadikannya lebih mudah dicari dan digunakan.

BERKAITAN: Semua Cara Windows 10 Berfungsi Dengan Android atau iPhone

Kredit Gambar: Microsoft